Baños,  Sydamerika 2016

Sydamerika 2016, Baños – En riktigt charmig liten stad

DropboxChooserAPI_DSC_0014
Första riktiga dagen på fast mark på väldigt länge idag, och vi hade bestämt oss för att lämna Quito bakom oss för att ta oss ner mot Baños istället. Quito är lite mer av en huvudstad och Baños betyder inte bara toalett på spanska utan ska även vara lite mer av en ”actionfylld” stad där man kan hoppa bungyjump, härja med forsränning, åka linbanor och gud vet allt.

Vi tog en taxi ut till busscentralen Quitumbe som ligger i södra delen av Quito. Väl där så tänkte vi att vi skulle leta reda på biljettkassan och köpa oss en enkelbiljett till dagens slutdestination.

DropboxChooserAPI_DSC_0020
Väl där så fullkomligt hängde alla försäljarna på glaset ut mot oss som kom gående, ”BANOS BANOS!” ropade tjejerna bakom glaset för det bussbolaget som vi läst på skulle vara hyfsat pålitligt att åka med. Cooperativa Amazonas hette det och det var dom som skulle få äran att ta oss dom dryga 3 och en halv timmarna till Baños.

Det är kul det här med bussresor i Sydamerika, det är så sjukt billigt att man inte fattar det. Vi betalade 8,5 dollar för resan, totalt för två personer, vilket då alltså blir ungefär 37 svenska kronor. För tre timmars bussresa.

Vi hade dock läst rätt mycket elände om just bussresor i Sydamerika, är man inte försiktig kan man bli både drogad och rånad. Men så länge man åker med vettiga bolag ska det tydligen inte vara farligare än att åka buss i typ Stockholm.

Efter att ha köpt biljetterna sprang vi på irländaren som var ombord på kryssningen på Galapagos. Han hade varit vid busscentralen i lite mer än en timme, och när han skulle kliva på sin buss kom en snubbe fram och ”snubblade” in i honom samtidigt som han snodde mobiltelefonen irländaren hade i fickan. Lite väl påtagligt och man blev ännu lite mer paranoid och noggrann i sina förberedelser till att… åka buss.

DropboxChooserAPI_DSC_0021
Bussen visade sig dock vara rätt fräsch. Den var helt ren inombords, sätena var bekväma och det var inte speciellt fullt ombord heller.

dsc_0022
Dom hade även en storbildsskärm längst fram i bussen som visade filmer. Dock är alla filmer i Sydamerika tydligen dubbade på spanska helt utan vare sig engelskt tal eller text vilket gjorde hela den här resan en aning påfrestande.

Men det var som mest 37,2 grader varmt ute, och bussen saknade kylanläggning, men det gjorde inte speciellt mycket eftersom fönstrena gick att öppna vilket gjorde att bussen höll en behaglig temperatur under resan.

DropboxChooserAPI_P1050063
Resan bjöd sen inte på jättemycket att se, däremot blev landskapet riktigt spännande när vi närmade oss Baños och vulkanen Tungurahua uppenbarade sig i bakgrunden.

DropboxChooserAPI_P1050069
Landskapet var även extremt kuperat och det kändes nästan som att man var i alperna i Schweiz istället för i mitten av Ecuador någonstans.

DropboxChooserAPI_P1050073
Baños har annars visat sig vara en riktig pärla hittills. En urmysig pittoresk liten stad som visserligen har lite för många souvenirshoppar men som ändå bjuder på en riktigt trevlig stämning.

DropboxChooserAPI_P1050074
Dom har även några parker som är riktigt trivsamt upplysta på kvällen.

DropboxChooserAPI_P1050081
Även kyrkorna är riktigt bra upplysta och Stockholm har en hel del att lära härifrån när det kommer till ljussättning. Notera även månen uppe till höger, t.o.m. den lyser upp på ett nästan filmliknande sätt!

Dagen har mest gått åt till resandet, så vi får återkomma imorgon med fler intryck från staden. På återseende!Betygsätt inlägget:
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *