Close

Category Archives Inför Backpacking i Asien


Konstigt byggda plank och elakt grinande grindar. Min första riktiga” bekantskap med Kina var precis så som jag hade tänkt mig. Dessutom är deras ansökningsblankett något i hästväg i jämförelse med Indiens. Här snackar vi inte ett, två eller tre papper – nej, vi snackar sex stycken fantastiskt tråkiga papper.
Men som om inte det vore nog måste man lämna arbetstillstånd för landet man bor i, boendetillstånd för landet man bor i, en detaljerad färdplan, flygbiljetter samt fullständig boendeinformation om vart man kommer bo när man är i Kina. Helt sjukt egentligen, men på något vis ändå riktigt fascinerande.

Eftersom min reskamrat Johannes bestämt sig för att gå nån tråkig kurs på jobbet fick jag hasa mig ner själv till Kinas ambassad här i Dublin. Vill ni veta bussnummer så går buss nummer 4 från O'Connell Street precis förbi där och om ni hoppar av vid stopp 419 så är ni två meter från ambassaden. Förvånansvärt smidigt.Väl inne vid byggnaden blev jag annars än en gång väldigt konfunderad. Precis som vid Indiens ambassad så gick man inte in via den uppenbara huvudingången, utan här gick man istället ut på baksidan och in på en ombyggd, inglasad, altan som innehöll hela ansökningskontoret. Jag vet inte varför dom gör såhär, men det finns säkert nån vettig anledning till det.

Men om Indien hade en vrång jävla gubbe som tog emot ansökningarna så hade Kina en liten fulsnygg tjej som var väldans bestämd. Hon frågade mig prompt efter ansökningarna och blev lite smått irriterad när jag inte kunde ge henne Johannes pass på 0,7 sekunder.
Men om vi ska tala om sekunder så var den här ansökningsprocessen ungefär en biljard gånger smidigare. Två minuter tog det att ansöka och det var aldrig något krångel. Riktigt riktigt bra jobbat av kineserna, och indierna har ett och annat att lära sig därifrån…

Då jag själv var helt lost när det kom till att fylla i alla blanketter och så vidare så postar jag informationen som vi bifogade i ansökninen här:
# Passet
# En check på 33 euro utskriven till The Chinese Embassy
# En färdplan
We will be travelling around in the country, so the travel plans are not 100% accurate at this moment, but this is the plans we have:

(Day 1 Hong Kong)
(Day 2 Macau)
(Day 3 Unplanned day for Hong Kong/Macau)
Day 4 Travel by train to Shanghai
Day 5 Shanghai Animal Park
Day 6 The Bund (Wai Tan)
Day 7 Shanghai World Financial Center
Day 8 Sightseeing in the City
Day 9 Sightseeing in the City
Day 10 Travel by train to Beijing
Day 11 The Chinese Wall (Badaling)
Day 12 Tianamen Square
Day 13 Sightseeing in the city
Day 14 Sightseeing in the city
Day 15 Train to Xion
Day 16 The Terracotta Army
Day 17 Train back to Beijing
Day 18 Unplanned day for Beijing
Day 19 Flight to Seuol

# Form A
# Form B (behövs inte om du är svensk och söker i Sverige)
# Kopia på flygbiljetter
# Ett papper från Manpower med min hemadress samt datum när jag började jobba här. Det papperet var dödsviktigt hos indierna så jag antar det är samma här. En räkning, ett bankutdrag eller liknande fungerar bra men se till att du har din egen adress samt ett godkännande från din arbetsgivare på papperet.”