Fascinerande

 • Fantastiskt,  Fascinerande

  Das experiment: Coca Cola vs Cola Zero vs Diet Coke


  Så har man äntligen uppnåt någonting vettigt på jobbet. Efter många sekunders planering fick vi äntligen tummen ur och kunde avgöra mänsklighetens kanske största fråga: Är det egentligen någon skillnad på Coca Cola, Cola Zero och Diet Coke?
  Spänningen var påtaglig när mina tre euro plötsligt förvandlades till tre burkar med det svarta guldet och vi satte oss till bords med tre plastmuggar var.

  Deltagare i detta mycket vetenskapliga test var följande:

  Jonas Spiris

  Gängets kanske största modeguru som sätter fler trender per år än vad en litauisk trebarnsmamma gör. Han är så stor inom modevärlden att vissa säger att hans vikt uppgår till tressiffrigt. Har försökt banta sig i form med hjälp av alkoholfri öl tidigare och är nu sugen på att prova lightläskdieten.

  Styrkor:
  Storleken (killen skulle kunna hinka i sig hela Coca Colas årsförbrukning på en kvart om han bara hade lust)
  Första intrycket (har gått en gentlemannakurs i Norge och ses nu av precis alla IBMs damer som 2000-talets Don Juan)

  Svagheter:
  Är kass på NHL 12
  Kan inte stava till sitt eget efternamn (stavade sitt efternamn som Persson” när han skulle åka hem till Sverige sist :i )

  Johannes Karlsson

  Testkanin nummer två är killen med IBMs kanske coolaste profilbild på Facebook. Herr Karlssons starkaste attribut är att han är snålare än Ingvar Kamprad och han känns som att han kan vara en blivande svensk statsminister.

  Styrkor:
  Spelar en ohygglig mängd datorspel per vecka (alla vet att folk som spelar datorspel dricker mycket cola)
  Fysiken (den enda killen i testpanelen som faktiskt tränar på gym. Spiris närvarar visserligen också han på gymmet, men han sitter bara på en bänk och dricker proteindrinkar)

  Svagheter:
  Är från Kalmar (det är knappt någon som förstår vad han säger…)

  Kim Norberg

  Testets sista deltagare är mannen som på fritiden bland annat står och köar i timmar för att få träffa en okänd Youtube-kändis, och när han inte gör det raggar han på New York-damer med framgångsrikt resultat. Kan sitt IBM-konto utantill, dricker bara deras öl och kan det kontots alla intranätetnyheter utantill redan innan dom publicerats.

  Styrkor:
  Aptiten (Äter som en snel hest travar)
  Är van vid kolsyrade drycker (dricker öl som vi dödliga dricker vatten)

  Svagheter:
  Längden (kommer kolsyran avdunsta innan han hinner transportera colan från bordet till munnen?)

  Kausti

  Mannen, myten, legenden. Mannen som har allt och lite till, som uppskattningsvis har hällt i sig 1 500 liter Cola under sin livstid och den enda vettiga efterträdaren till IBMs VD. Är även självutnämnd colaexpert och vetenskapsman och han står även som ansvarig för dagens test.

  Styrkor:
  Ödmjukheten (ingen ytterliggare förklaring behövs)
  Rutinen (har druckit cola mer än halva sitt liv)

  Svagheter:
  Nej

  Testet
  Testet gick alltså ut på att testkaninen, i första omgången Spiris, fick vända sig bort samtidigt som vi hällde upp tre muggar med en colasort var i, och sen fick testkaninen smaka och avgöra vilken sort som var vilken.
  Spiris gjorde som alltid sitt allra bästa och hade därför totalfel på absolut alla sorter. Noll av tre för honom alltså.
  In i handlingen klev sen Johannes som mäktade med det mycket imponerande resultatet att få full pott. Alla rätt och stensäker som få. Mycket datorspelande i den kroppen.
  Näst på tur var sen New York-raggaren Kim som lyckades pricka den vanliga Colan men sen inte kunde skilja på Cola Zero och Diet Coke. Ett av tre rätt för honom då alltså.
  Sist ut var sen the crazy scientist himself, Kausti, som efter första provsmakningen var helt ställd. ”Alla sorterna smakar ju skit!” var hans första kommentar. Efter ytterliggare lite testsmakande kom han fram till att två av sorterna smakade ännu mer eländigt än den sista sorten, och på så vis kunde han utläsa att den som smakade minst prutt alltså var den vanliga colan. Efter ytterliggare lite finsmakande och luktande kunde han sen konstatera att den hemskaste sörjan var Diet Coke och den näst hemskaste var Coke Zero.
  Överlag var dock förvåningen ganska stor – all cola smakade ju verkligen bajs när man drack den och kände efter hur det egentligen smakade. Men å andra sidan är det ganska sällan man gör det, oftast hinkar man ju bara i sig vätskan och käkar nåt till.

  Skillnaderna
  Vanlig cola smakar småskummigt med en lagom nyanserad söt eftersmak. Diet Coke smakar lite mer syrligt när man dricker det samtidigt som eftersmaken smakar som diskmedel uppskummat i vatten. Cola Zero smakar neutralare hela vägen igenom, skummar inte så mycket i munnen och har ingen syrlig/söt eftersmak. Där blir eftersmaken lite som vatten – det blir inte så mycket mer än att man dricker den.

  Resultatet
  En sak kan snabbt konstateras: har man nån slags hjärnaktivitet så känner man skillnad på Cola Zero, Diet Coke och vanlig Coca Cola vid ett smaktest. Men om man däremot äter någonting till så blir smakskillnaden plötsligt mycket mindre, även om den nog går att känna lite smått.

  Slutsatsen
  Kan man då känna skillnad på dom olika colasorterna? Svaret är helt klart ja, skillnaden mellan vanlig cola och Diet/Zero känns ganska klart, skillnaden mellan Zero och Diet är mindre men ändå helt klart kännbar. ”

 • Fantastiskt,  Fascinerande,  Nostalgi

  #Postcards from a young man


  Plötsligt händer det. Plötsligt lever bloggen. Och den gör det på grund av en hemsida vid namn Wayback machine. Där fann jag en backuppad version av Kausti.com, version 1o.o. Tiopunktnoll, fast med två o istället för nollor. Bara för att det kändes coolare.
  Efter det där fyndet rullade allt sen bara på helt plötsligt. Jag mindes att jag har en backup från jättelångt tillbaka på min externa hårddisk så jag öppnade upp det gamla arkivet och fann en del smått bisarrt och en del riktigt roliga grejer. Tänkte dela med mig lite av Kausti, version 12-19 år” här och nu:


  Först har vi det fantastiska studentfotot från min student. Lite småkallt i luften, champagnen smakade sämre än Coca cola, kusinerna saknade tänder och någonstans hade jag fortfarande kvar hoppet om att min framtida karriär skulle vara som ledare för något obskyrt land i en varmare del av världen. Typ Tuvalu. Så blev det dock inte riktigt…


  Lite tidigare under min karriär som ung man hade jag hunnit genomgå fasen ”talang”, mer specifikt som innebandytalang. Målen östes in, vägen in i distriktslaget låg vidöppen och jag scorade 3 mål i två av uttagninsmatcherna. A-lagsspel, straffskytt i A-laget och femmålsskytt i en av A-lagsmatcherna (gjorde fyra mål i matchen därinnan också) står nog högst på skrytlistan.

  Hittade förövrigt mitt första A-lagsmål

  på Youtube också. Rätt upp i krysset till tonerna av Gösta Linderholm. Magiskt.
  Vi tackar Niklas ”Spindeldasen” (Aaaahahaha) Luotsinen för att han på något mirakulöst sätt orkade få någon att filma matcherna och sen själv sitta och redigera ihop filmerna. Sjukt kul att bli lite nostalgisk till bilderna.


  Annars hittade jag lite Photoshop-alster från när jag var ung också :i Brinnande text var otroligt megahäftigt och jag gnetade dom där bilderna ett antal timmar innan jag insåg att det inte blev så mycket annat.


  Men så hittade jag ett program vid namn Bryce 5.0. Det var ett slags superenkelt 3D-program där du drog ut saker du ville ha och sen kunde du ändra materialet på dom. Typ en massa stänger, gör dom silvriga, in med några andra ihåliga stänger, gör dom till en hjulform och på med ett svart material och vips hade man skapat en mycket elegant motorcykel. Det här var då 2003, för snart 10 år sedan. Sjukt. Silverbakgrunden som speglar himelen är ju fantasitsk om jag får säga det själv…


  Konstiga gröna saker med mitt Lunarstorm-namn Too_Bad på hittades även det och det känns ju en aning pinsamt om jag ska vara ärlig. Namnet jag gav påkonstverket? Grön explotion i mitten lr nåt, too_bad i nedre vänster hörn.png [?]


  Men så var jag ju inte så cool när jag var ung heller…

  Vi fortsätter imorgon, då med bilkrascher, Amandas lillasyster och telefonsex…”