• Moskva 2016

  Moskva 2016

  Moscow002

  Новый год, новые приключения! Nytt år, nya äventyr! I år fyller jag 30 och det innebär dels att jag kan köpa en motorcykel, en sportbil, byta frisyr och klä mig som en femtonåring helt utan att någon har rätt att klaga. 30-årskrisen är ingenting man kan förneka en snart medelålders man och eftersom jag får göra exakt vad jag vill just i år har jag använt det som övertalningstaktik för att tvinga med mig sambon till Rysslands pärla, Moskva!

  Nu finns det två sorters personer som läser det här. Vi kan kalla dom ”mammorna” och ”icke-mammorna”. Mammorna tänker att ”Åh herre guuuud, vad ska du dit och göra?” och ser ungefär ovanstående bild framför sig. Misär, kaos och elände. ”Icke-mammorna” däremot blir ganska nyfikna och sugna på att göra samma sak och vet att det finns mycket mer än misär i landet.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Men visst, det lär bli en hyfsad kulturkrock när man kommer dit. Allt är skrivet på kyrilliska, verkligen allt. Ska du ta tunnelbanan? Kyrilliska bokstäver. Ska du beställa mat på en icke-turistig restaurang? Kyrilliska. Det lär väl bli något meckigt, men samtidigt finns det en funktionalitet i Google Translate-appen som alla bör veta om och som hjälper här.

  2016-02-10 10.17.37
  Man kan nämligen använda appen för att fotografera skyltar och sen översätta dom. Det funkar väl inte helt hundraprocentigt, men bra mycket bättre än att försöka gissa sig fram till vad det står. Ta en bild på skylten, använd fingret för att markera vad du vill översätta på bilden och vips får du en översättning. Mycket smidigt.

  Moscow_city
  Men Ryssland verkar vara så mycket mer än misär och elände och det är den sidan jag hoppas få se. Ryssland är billigt, rubeln har tappat ungefär 40% i värde senaste två åren, dom har tydligen enormt många bra restauranger, vodkan ska vara bra, rysk ”champagne” ska tydligen också vara en hit och det finns säkerligen en massa andra spännande saker som jag inte har hittat ännu.

  rub
  Rubeln vs svenska kronan senaste 2 åren.

  img_1559
  Arkitekturen är tydligen även den magisk med vackra byggnader och t.o.m. några av tunnelbanestationerna ska vara otroligt vackra. Ja, det finns säkerligen nog med saker att göra när vi väl är där det kan jag lova. Om inte annat kan vi låsa in oss på det femstjärniga hotellrummet vi bokat som ligger precis vid röda torget och bara njuta.

  Men först måste vi fixa våra visum. Det som behövs för inresan är följande:

  1. En inbjudan från hotellet. Kallas normalt ”visa support letter”. Kontakta hotellet du bokat rum på så fixar dom det åt dig.
  2. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter inresan.
  3. Du måste fylla i visumformuläret på visa.kdmid.ru, skria ut det och skriva under det.
  4. Du måste ha ett passfoto på 3,5 x 4,5 cm med ljus bakgrund.
  5. En reseförsäkring som gäller i Ryssland. Kontakta ditt försäkringsbolag så kan du få hjälp med detta.

  Sen behöver du boka tid hos den ryska ambassaden i Stockholm för att lämna in visumansökan. Så långt har vi inte kommit ännu, men vi har beställt dom dokumenten vi behöver i alla fall. Återkommer med hur det går med det hela när resan närmar sig.

  воссоединение!