Skola

 • Damp,  Plugg,  Skola,  Tilt

  En helt vanlig dag med Java

  Jag har precis avslutat läxarbetet för dagen. Har suttit med skiten sen 7:00 (jo, jag vaknade så tidigt) imorse. Har snart gjort klart labben, men det är fortfarande lite saker som inte funkar som dom ska. Sen att man blir tokig på äckel-Javan är ju en annan sak.

  Jag ska försöka förklara hur det är att programmera i Java. Tänk dig att du ska skriva ett brev till valfri person. Då skriver man först brevet, sen kontrollerar man stavning, styckeindelning osv så att brevet är läsbart. Efter det hämtar man ett kuvert och stoppar i brevet. Sen skickar man iväg härligheten. Mottagaren öppnar brevet och läser det. Kanske ser han att du stavat fel på ett ord. Han bryr sig inte speciellt mycket, för det är ju alltid kul att få ett brev.
  Med Java är det lite annorlunda. Då går det till ungefär såhär:
  Du skriver brevet. Sen hämtar du kuvertet och försöker stoppa i brevet. Men brevet går inte i. Även fast du letar reda på världens största kuvert så går det inte. Då kommer du på idén att köra stavningskontrollen av brevet. Du frågar Java om hon kan hitta några fel i ditt brev. Java svarar ”du gjort fel”, och visar 15 sånahär rader för att du ska förstå felet:

  C: Documents and Settings/ Kausti/ Skrivbord/logg/ Labb1/ Labb1/ Labb1/ src/ labb1/ MenuLookDemo.java:204: cannot find symbol

  Du blir fundersam och undrar vad fan det är som händer. Du spenderar 15 minuter av ditt liv till att felsöka utan att hitta något fel. Du får en idé! Du klipper bort en del av brevet. Plötsligt är felet väck! Alltså måste felet ha med den bortklippta delen att göra. Så du börjar gå igenom den delen. Och vips så hittar du felet! Du hade skrivit pappersmugg istället för pappersMugg på ett ställe :< Ungefär så funkar det. Dock brukar man få ungefär 60 fel per timme när man håller på. Varav alla dessa fel genererar 25 raders blå text. Helt vansinnigt.