• Roadtrip 2011 (USA)

  Miami – Slutet på resan


  Allt roligt har ett slut. Idag har vi spenderat våran sista dag i Miami, och egentligen i USA, med att i stort sett inte göra någonting. Skjutsat Tatta till flygplatsen (Jaker åkte igår), shoppat lite smått och packat är typ allt vi orkat med. Vi körde hundra procent beach igår och kroppen är fortfarande lite sådär småröd efter den hyperstarka solen som befinner sig på himmelen här.


  Lillebror hittade förövrigt dom kanske coolaste skorna jag någonsin sett i hela mitt liv när vi slösade lite överblivna cash! Som vanligt valde han ett par småfula dojjor, men som tur var hade dom här världens ballaste skosulor. På undersidan av skorna har man alltså en hel engelsk tangentbordlayout! Hur ballt är inte det egentligen!?
  Själv har jag lyckats handla på mig en enorm mängd souvenirer, kläder och framför allt en massa par skor, men har tyvärr inga bilder på dessa.

  Dagens viktigaste var annars när jag spöade brorsan i klunsningen om den amerikanska fotbollen vi köpt här. Känns som en rolig grej att ha när man väl kan vara ute i parken utanför lägenheten i… huuu… Dublin…


  Men bara för att jag lämnar USA är inte bloggandet om möjligheternas land” slut ännu. Nej, jag har flertalet inlägg på lager så ni får väl kika in lite framöver så kanske ni hittar någon liten överraskning. Om några veckor lär väl bloggandet sen återgå till det irländska vardagslivet, men det är först om några veckor det ;) Jag tänker fortsätta att inbilla mig att jag minsann sitter i Fårrden och cruisar fram längs USAs östkust ett bra tag till…

  Tack för er som varit med under resan i alla fall. Både mina medresenärer och ni som läst. Trevligt att ni orkat er igenom dom miljoner tecknen som alla tillsammans bildat kategorin Roadtrip 2011. Må väl, lev länge och se för fasiken till att besöka det här landet. Det går att genomföra om man bara bestämmer sig för att göra det…

 • Fantastiskt

  UPS tänker "outside the box"


  Ibland får man lära sig såna där små saker som nästan förändrar världsbilden man har. Saker som är så genialiska men ändå så små att man nästan kan se glödlampan som tänds ovanför sitt eget huvud när informationen väl mottagits av hjärnan.
  Jag vet, ni hade säkert förväntat er ett USA-inlägg idag. Men jag har slut på plats på mitt minneskort och engångskameran vi använde när vi badade idag är smått hopplös att framkalla. Sen har vi faktiskt inte gjort mer än badat idag heller så inlägget vore inget vettigt att läsa ändå.

  Men åter till den geniala idén som någon fantastiskt smart person kom på. I USA har dom till en början en av världens vettigaste lagar när det kommer till bilkörning. Man får svänga höger i korsningar även om det är rött. Så länge du lämnar företräde åt trafiken som åker på vägen så är det helt okej att svänga höger.
  Det här gör att biltrafiken flyter på så sjukt mycket smidigare än i Sverige plus det faktum att man slipper irritera sig över att det är rött när det inte finns en enda bil inom 10 kilometers avstånd från trafiklyset man står vid.

  Men så en vacker dag var det någon som kopplade ihop det här med UPS lastbilar, högersvängar och bränsleförbrukning. Det är nämligen som så att ju färre gånger du behöver stanna under en resa desto mindre bensin drar bilen du åker i per mil. Så om man behöver stanna 10% färre gånger per resa så tjänar man in en liten summa i bensinkostnad varje resa.
  Nu beräknade UPS att dom kör ungefär 4 023 000 000 kilometer per år totalt med alla sina bilar och om man kan spara in en liten slant per kilometer så blir det tillslut en herrans massa pengar per år. Närmare bestämt 600 miljoner dollar – varje år.

  Jag vet inte hur personen i fråga kom på det, men den här snubben kom alltså på att om man bara använder högersvängar när man kör ut varorna så behöver man stanna färre gånger under resan. Det i sin tur leder till att man tjänar in några få procent av bensinen i snitt under varje resa.
  Det här är så sjukt genialt tänkt och så otroligt bra out of the box”-tänkt att jag nästan känner för att utse killen till min idol bara för att han kom på detta… Han sparade alltså närmare fyra miljarder kronor genom att komma på att man ska föredra högersvängar före vänstersvängar i trafiken.

  Nu är UPS inte stenhårda på detta, men dom för statistik över hur förarna kör och om dom svänger vänster för mycket så kan dom faktiskt få skäll för det :i Jag läste om idén i en riktigt intressant Reddit-tråd och forskade vidare lite för att se att det faktiskt är sanning. UPS har ett system som beräknar vägen som föraren ska åka och då i 90% av fallen ser till att högersvängar värderas ”högre” än vänstersvängar för att nå målet. Mythbusters

  har till och med provat myten för er som är intresserade av att veta mer.

  Fyra miljarder kronor… Det är ju helt sjukt…”