• Arbetsliv,  Jobba på Irland

  Irland: Ekonomibekymmer inför intervjun


  T minus 11 timmar. Nervositeten börjar smyga sig på lite sådär smått. Imorgon gäller det, och även om jag vet att jag kommer få jobbet kan jag inte låta bli att vara lite orolig.
  Dessutom har jag fuskat med pluggandet, så jag kan ingenting om IBM, jag kan knappt förklara mina arbetsuppgifter och jag kan absolut inte någonting om Irland. Iofs mittänker jag att det räcker med att låta bli att nämna mina behov av att smeka träd, min stora hobby (skalbaggar) och hur upphetsad jag blir av att åka tåg för att få jobbet.
  Nej, men lite mer seriöst så har jag läst lite om folk som gjort samma sak som jag tänker göra, och så länge man är hyfsat seriös och positiv så verkar man få jobbet. Dessutom vet jag att min tidigare erfarenhet från Helpdesk ger mig ett schysst försprång.

  Det har dock dykt upp ett litet problem. Just nu har jag ungefär (ungefär) 12 506 kronor på mitt konto, och damen jag pratade med i förrgår sa att man behöver ha med sig 1300-1500 euro för att klara sig. Att då ligga strax under den gränsen känns inte sådär megabra.
  Nu är visserligen lillebror skyldig mig en tusenlapp, och sen tror jag Robin är skyldig mig 500, men det ger då 14 000 kr isf. Det är väl okej, men att betala en deposition på sin hyra (som ligger på typ 3500-5000 kr nånstans) ger direkt en dubbelhyra första månaden, sen ska flygbiljetten betalas också. Så det kan bli lite tajt.

  Därför tänkte jag försöka övertala min käre mor att kanske ge mig min kommande Helpdesk-lön i förskott. Eller i alla fall en bit av den. Förhoppningsvis går det igenom… iofs måste jag berätta om allt det här först också, men det fixar jag i helgen eller nåt om intervjun går bra (lip)
  Förresten mor, minns du att du lovade att köpa ut mig ur huset när jag flyttade? :z

  Annars säger vi tummen upp för veckolöner. Man får lön varje vecka i Irland istället för en gång i månaden, det gillar vi (yes)

 • Arbetsliv,  Jobba på Irland

  Irland: Skrämseltaktik biter inte på mig – jag är rui… rutinerad


  Ja jäklar ja. Fick ett mail av fröken IBM-Manpower-damen Anita. Hon jobbar tydligen inte för IBM som jag först trodde, utan hon jobbar åt Manpower, som i sin tur är anlitade av IBM för att värva folk… eller nåt. Skit samma, mailet är det som är intressant just nu.

  Under gårdagens intervju fick jag lite skäll här och där, bland annat för det där med att jag inte kunde jobb-beskrivningen utantill. Absolut helt okej med skäll, men jag är såpass rutinerad vid det här laget att jag vet att dom alltid överdriver. Dom skrämmer upp folk som söker bara för att dom ska se till att vara hyperberedda på vad som komma skall, och sen blir intervjun säkerligen hur enkel som helst.
  Det var likadant första dagarna på Helpdesk. Dom lyckades få mig att tro att 50% av kunderna var livsfarliga och inte ville annat än skrika fula ord åt mig – kanske t.o.m. mörda mig. Verkligheten är ju en annan, 99,999% av dom som ringer är hur trevliga som helst – även om deras datorer gått sönder 27 gånger och varit inne på service lika många gånger. Det ska mycket till för att någon ska vara skitförbannad (yes)

  Förresten fick jag följande mail av IBM-Manpoer-Anita idag: Hej Mikael, hörde att du gjorde ett bra jobb under samtalet med min kollega igår!”.
  Så därför kan jag ju inte ha gjort en katastrofintervju i alla fall ;) Irriterande att hon stavar mitt namn med k dock… Fy fy!

  Mailet ja. Det står först och främst tiden där intervjun är inbokad (10:30 istället för 09:00!), sen står det att jag kommer bli uppringd av en dam (när hände det senast) vid namn Stephanie. Med på tråden kommer också en till pajsare vara – vem det är har jag dock ingen aning om. Kanske FRA?
  Vidare fortsätter instruktionerna med att jag kommer få frågor om mitt CV och mina ”karriärval” i livet. ”Det är mycket viktigt att du kan förklara vilka roller du haft på dom olika arbetsplatserna!” <- skrämseltaktik! Sen står det också att det är viktigt att jag har läst in mig på vad IBM gör. vilka produkter dom har med mera. Hur bra koll jag har just nu? Efter 6 minuters läsande på Wikipedia tycker jag att jag har stenkoll :i
  Läser man vidare står det att IBM söker en person som tar initiativ, är trevlig, kan arbeta i grupp och yada yada. Översatt till Kaustiska blir det ”IBM söker en person som inte är dum i huvudet och du klarar testet precis över den gränsen”.
  Sen radas det upp några typiska frågor som kan komma upp under intervjun. För att sammanfatta inlägget tar jag här upp dom frågorna som jag tycker är svårast just nu:

  Vad kan du om IBM internationellt och IBM på Irland?
  Som sagt har jag Wikipedialäst om dom i typ 5 minuter, så kunskapen är inte överdrivet bra. Ska plugga lite dom kommande dagarna i all fall

  Vad motiverar dig att jobba?
  PENGARNA!… (oops) Jasså? Var det inte det svaret ni ville ha?

  Ge mig ett exempel på när du har fått lov att prioritera kundens behov, vilka omständigheter fanns? Ge exempel
  Eh… Va? Vi har typ meegastrikta regler på vad vi får göra på jobbet. Dessutom, vadå prioritera kundens behov? Jämte vilka andra behov? Mina? Jag är en toffel som lägger mig för allt… Eh…

  Är du duktig på att lyssna? – Hur vet du det?
  Klart jag är duktig på att lyssna – jag är ju bäst på allt! Hur jag vet det? Eh… min förra flickvän sa alltid att jag var kass på att lyssna, och alla vet ju att fruntimmer har fel (yes)

  Sen avslutar vi med en riktigt Intressant fråga:
  Vilket är det bästa beslutet du tagit under dom två senaste åren?
  Här vill man ju bara svara ”sökte det här jobbet”, men det känns för fegt. Jag ska baskemig ta fram ett riktigt bra svar på den här frågan innan dom ringer (yes)”