Skottland 2016

 • Golf,  Skottland 2016

  Skottland – Harry Potter-bron, sagoliknande slott och haggisdebut

  P1030515
  Utsikten från vårat hotell i Oban var väl kanske inte riktigt på samma nivå som utsikten vi hade igår, men lite apokalyptisk depressionskänsla är inte heller helt fel!

  DSC_0600
  I priset för rummet så ingick även frukost, och vi blev glatt serverade en ”Full Scottish breakfast” av servitören. Den visade sig vara precis lika sunkig som på andra ställen i Storbrittanien och jag kan fortfarande inte förstå hur folk kan tycka att det här eländet är gott. Men för er som inte ätit en frukost likt denna tidigare så kan vi köra en genomgång av vad den innehöll och vad dom smakade:

  Bönorna: sött och jävligt, som urvattnad ketchup med klumpar i.

  Champinjonerna: smakade, inte helt oväntat, som champinjoner förutom det faktumet att dom kändes som att dom dränkts i fett.

  Korven: såg uppenbarligen ut som en snorre som nån rullat in i plastfolie men glömt att sätta plast på toppen av snasen. Den här korven såg sen mer ut som en köttbulle när man skar isär den och smakade nån krydda, typ timjan. Blir inte mycket sämre än så här om jag ska vara ärlig…

  Tomaten: det enda som smakade som ma förväntar sig. Varm tomat som inte
  förstörts på något vis.

  Bacon: eller rashers som det egentligen heter, smakade väl egentligen som förväntat men å andra sidan så blir även det sunkigaste av sunk-bacon gott när man precis fått smaklökarna besudlade av en köttbulle-snorre…

  Black pudding: smakade precis som svensk blodpudding. Blodpudding som jag förövrigt inte ätit på flera år, men som faktiskt nästan är ätbart om man bara tar små tuggor och snabbt sväljer ner tuggorna med baconfett…

  Haggis: vi fick då äntligen chansen att prova haggis! Eller jag är nästan säker på att det var haggis i alla fall. Det smakade precis som svensk pölsa och överlag faktiskt rätt behagligt att käka, men så fort man får minsta lilla fundering kring vad som är i eländet leder det snabbt till att man börjar kaskadkräkas över bordet. Två av fem Fåret Shaun i betyg får denna haggis.

  DSC_0607
  Vi gick sen en sväng i stan innan vi skulle bege oss. Favoritbutiken var tweedbutiken i stan som sålde äkta kiltar med allt vad det innebar. Kiltar, såna där speciella kostymjackor som man har till kilten, höga strumpor som tillhör outfiten, såna där fina väskor som den här provdockan har på sig och en massa annat.

  Dock kostade kiltarna där allt från 50 upp till typ 250 pund vilket gjorde att min egen penningpung totalvägrade att öppna upp sig för ett impulsköp av en sådan heldräkt.

  DSC_0612
  Vi hann även in i några whiskybutiker för att kolla läget lite, men då mina kunskaper i ämnet whisky antagligen inte ens skulle räcka till i ”Är du smartare än en femteklassare?” på SVT så kammadejag även här hem noll. Det är ballt med whisky, men det är även ballt med t.ex. rymdforskning och oftast kanske såna här saker och ting är ballast om man bara låter bli att gå in på detaljerna allt för mycket.

  Intressant sidonotis: Anställda hälsar inte på en när man kommer in i butikerna. Som svensk är man ju van att få ett välkomnande när man går in i en butik. Men inte här. Här håller man tillbaka på dom onödiga hälsningarna istället för att vara svenskt översocial. I början kändes det lite konstigt, men nu börjar jag gilla det mer och mer.

  P1030519
  Men efter allt icke-shoppande tog vi sen sikte på Isle of Skye, en bilresa som skulle ta ungefär lika lång tid som det tog svärfar att tapetsera om mitt kök. Ungefär 4 timmar. På tal om svärfar så körde vi förbi ett antal roliga skyltar på vägen upp, så även denna som ni ser på bilden.

  Vi hade inte bokat något boende för vår natt på Isle of Skye, och vi passerade seriöst 50 bed and breakfasts på vägen upp från Oban. Av dessa 50 var det typ tre som hade vacancies. Den här idén med att inte boka boende för en av Skottlands mest turisttäta ställen under en helg där skottarna dessutom har långhelg kändes ungefär lika smart som min idé om att lämna regnjackan och paraplyet i bilen när vi skulle golfa här om dagen. Inte precis raketforskarsmart med andra ord.

  P1030557
  På tal om flygande genier. I Harry Potter-filmerna finns det en rätt välkänd scen där tåget på väg mot Hogwarts åker över en väldigt ståtlig bro och den bron råkar befinna sig i Skottland, och även längs vår resväg, så vi var så klart tvungna att stanna till där.

  harry-potter-bro
  Obligatorisk järnvägsbrosselfie.

  P1030551
  Fanns även en rätt fin kyrka precis bredvid parkeringen.

  P1030566
  Vägen upp till Isle of Skye var annars brutalt vacker, någonting som dock är svårt att fånga på bild. Mycket av storheten består av att se landskapet som just ett landskap, i 360 grader, och inte som en endaste simpel vy.

  P1030581
  Men grönt är lättare att fånga. Skottland är fruktansvärt grönt. Min favoritfärg när jag var liten var grön och den lilla pojken som finns nånstans där inne i mig spritter av förtjusning varje gång nya tokgröna berg uppenbarar sig längs vägen. Och det har varit många sådana berg kan jag säga.

  P1030602
  Vi råkade även köra förbi ett till magnifikt slott som verkligen såg ut som någonting ur en riddarfilm. Jag har en liten plan om att bygga mig ett slott när jag blir stor och sen bo där för resten av mitt liv (samtidigt som jag låser in Marlene i ett av tornen som den prinsessan hon är). Det här slottet gav den idé-elden ytterligare lite extra bensin.

  Väl framme på Isle of Skye radade ”no vacancies”-skyltarna (inga lediga rum) upp sig på rad. Paniken slog in när varenda ställe under säkert en timme skröt med att dom minsann var fullbelagda och vänligt, men bestämt, avvisade eventuellt intresserade turister.

  Men så dök den upp, från ingenstans. En skylt som saknade ordet ”No”. Likt två fjortonåringar som precis fått syn på vår idol falsettskrek vi rakt ut samtidigt som Jeppson handbromssladdade in bilen på vägen dit skylten pekade.

  Sju äventyrliga minuter på diverse småvägar senare var vi framme. Och det visade sig vara full här med. Katastrof, men då informerade hon som ägde stället oss om att hennes mans bror hade en (halv?)syster som bodde inne i Portree där vi kunde bo. Lyckan var total och efter att 60, antagligen inte skattade, pund hade bytt hand så hade vi ett rum att bo i mitt i ett bostadsområde strax utanför centrum.

  P1030636
  Portree har annars visat sig vara en sån där liten by där du inte ens kan skicka SMS eftersom mobiltäckningen är lika bra här som i mitten av amazonasskogen. Men vad gör det när vi har boende?

  Imorgon blir det Isle of Skye och hittills har naturen sett väldigt lovande ut. Förhoppningsvis lever ön upp till hajpen!

 • Skottland 2016

  Skottland 2016 – Dag 1

  2016-08-25 13.32.04
  Inflygningen till Edinburgh var ganska grå och tråkig, molntäcket var såpass vitt och heltäckande att t.o.m. Jimmy Åkesson hade fått någonting drömskt i blicken om han varit här. Men så småningom började molnen skingra sig när vi närmade oss marken och det djungelgröna skotska landskapet började visa sig. Don’t look back in anger med Oasis spelades passande nog i hörlurarna och känslan började infinna sig. En känsla av hoppfullhet, ”det kommer vara sjukt bra väder hela den här resan. Eller hur? Det kommer vara det!”. Likt en naiv 6-åring satt jag där i flygstolen och försökte övertala mig själv att tro på någonting som jag inte trott på sen jag bott på Irland – bra väder på en brittisk ö.

  För att uttrycka det snällt kan man i alla fall konstatera att antalet hudcancerfall på dom här öarna antagligen inte är ohanterbart högt.

  Och på tal om inte högt, roamingpriset på mobilen överraskade rätt bra. 1 GB surf för 199 kr var inte farligt.

  2016-08-25 14.18.56
  Här på dom här öarna så har århundraden av inavel inte bara gjort att genpoolen forcerar fram överviktiga tonårsmammor med sneda tänder i enorma mängder, det här kusingiftandet har även gjort så att man kör på fel sida av vägen av någon outgrundlig anledning. Men Jesper kör som en gud på fel sida, dvs rätt sida, efter sitt övande i Wales förra året. Övning ger färdighet, även om man är dansk!

  Vår bil kör även Android Auto enligt instrumentpanelen, tyvärr är det svårare än jag trodde att komma åt med mobilen då bilen vägrar att ansluta till mobilen via USB.

  Och på tal om bilar, vi har mött oväntat många gula sådana av någon anledning. Känns som att man ser typ 5 gånger så många här som i Sverige. Skottarna verkar ha en ohälsosamt stor kärlek till den horribla påskfärgen av någon oklar anledning…

  P1030190
  Andra förkärlekar skottarna har är att plantera träd mellan vägen och magisk naturscener också, jävla glädjedödare… Sen har don granar, miljarders miljarders granar. Överallt är det granar. T.o.m. granarnas grannar är granar. Överallt, helt sjukt.
  Man ser heller inga affärer här när man kör. Vi har kört i ungefär 5-6 timmar idag och sett ett enda Tesco, jäkligt konstigt faktiskt. När man tänker på det är Skottland rätt dött utanför dom storstadsområden som finns. Man får lite ”vägen från ukrainska gränsen till Kiev”-feeling faktiskt.

  P1030259
  Och kurvor har dom en förkärlek till också. Vägarna här kan stundtals göra även den mest rutinerade sjömannen sjösjuk. Huu!

  P1030149
  Vi har annars besökt Wallace Monument på vägen ner till sydvästra Skottland. Ett inte superimponerande monument, men ändock sevärt.

  P1030141
  Men utsikten var faktiskt rätt skaplig.

  P1030142
  Någonting som dock inte imponerade så stort i början var naturen. Visst var den stundtals helt okej, men knappast såpass magnifikt som man hört från alla som varit här.

  P1030157
  Någonting som dock var smått magnifikt var dock dock det här religiösa gänget, men framför allt deras frisyrer.

  P1030171
  Vi har kört nästan exakt 30 mil idag, och det har ändå gått rätt okej. När hungern började smyga sig på utan att vi hittade någonting att käka så fick jag den briljanta idén (okej, Jesper såg muffinsarna i min väska och gnällde till sig några) att vi kunde köra svenskt fika i bilen på väg mot vårat slutmål för dagen.

  P1030206
  Och det var nog tur att vi hann slänga i oss våra muffins, för när vi kom in på väg A83 så började Skottland plötsligt visa sig från sina bästa sidor. Tilläggas ska att det är otroligt svårt, för att inte säga omöjligt, att förmedla monstruöst imponerande naturscener via en datorskärm.

  P1030222
  Men oj vad vackert Skottland var under den halvtimmen.

  P1030229
  Steniga små berg täckta från topp till tå med grön växtlighet uppenbarade sig plötsligt bredvid oss och bjöd på en alldeles makalös show.

  P1030238
  Solen var faktiskt med oss stundtals under den här tiden, och även om den kanske inte var hundraprocentigt pålitlig så har vi ändå hittills klarat oss från regnet.

  P1030246
  Men lika snabbt som dessa fantastiska naturscener dök upp så försvann dom igen.

  P1030293
  Vi bjöds dock på lite småstadscharm när vi närmade oss dom södrare delarna av vår resväg.

  P1030263
  Vi hann sen åka förbi vårat första riktiga ”Disney-slott” också. Det hade tyvärr stängt, men jag lyckades fånga den här bilden i farten så ni får glatt nöja er med den!

  P1030266
  Eller okej, vi kunde ta en bild till från utanför grindarna. Kan faktiskt tänka mig att bo i ett sånt här slott när jag blir stor.

  2016-08-25 22.28.32
  Kvällen har avslutats med ett glas lokal whisky, och om jag inte hade varit så trött just nu hade jag nog kunnat tjöta lite om hur jag dom senaste 5-6 veckorna kämpat i mig några tiotals centiliter whisky (utspritt över tid då såklart) för att försöka att på något sätt lära mig uppskatta smaken av den här gyllenfärgade färgborttagninsmedelssmakande drycken. Och jag klarar mig faktiskt rätt hyfsat nu, även om jag nog har en bit kvar till ”Mmmm, det här är njutning”. Just nu är jag nånstans mellan ”Uäääääähhhh, jag dricker hellre två centiliter svett som samlats i en trasa på Göran Perssons rygg än den här skiten” och ”Ptja, whiskyn smakar ju bättre än bensin i alla fall”.

  P1030304
  Men hotellet är i alla fall riktigt riktigt mysigt. Vi betalade 80 pund per person för att bo här, men då ingår frukost, lunch, en liten flaska whisky och en runda golf på deras bana Machrihanish Dunes i det priset. Det är baskemig ett riktigt kap än så länge. Hoppas golfen imorgon lever upp till hajpen. Det blåser då en mindre storm ikväll, så jag räknar med att slå bort en 65 bollar imorgon om banan är lika svår som det ryktas om…