Melodifestivalen

 • Arbetsliv,  Melodifestivalen,  Musik,  Nattmösseprat,  Svammel

  Rongedal – GDF-låten


  Ibland hittar man sånadär småsaker som verkligen är mitt i prick. Saker som när man kommer på att den gamla toarullen är precis tjock nog för att stabilisera rumsbordet som man inte fått fason på. Saker som när man kommer på att man kan sy ihop en keps med en vinterhandske för att få ihop en rätt ball målvaktsplock för landhockeyn som man ska spela ute på gatan kommande dag. Eller nåt helt annat.

  Jag hittade en sådan där liten sak idag…

  Jag satt och slumplyssnade på min Winamp-playlist när Rongedals låt Who do you think you're fooling plötsligt dök upp. Låten sattes på repeat och när jag sen lyssnade på den för 37:e gången så märkte jag plötsligt hur nära ordet fooling är ordet pooling.
  Nu vet dom flesta inte riktigt vad pooling är heller, men jag ska förklara det lite snabbt på ett sånt sätt att jag inte får kicken för det:

  På IBMs supportcenter här i Dublin samsas en massa små och större konton där varje konto supportar ett stort, eller flera små, företag. Ett konto kan ha allt från 3 till 60 anställda och alla dessa anställda jobbar då för att supporta sin kund. Det fungerar bra sålänge som inte allt för många är sjuka. Blir en person av 60 sjuk så är det inte hela världen, men om en person på ett litet konto blir sjuk blir effekten så mycket större. Att plocka bort en av tre agenter på ett konto innebär en förlust på 33% av agenterna på kontot – i längden innebär det problem att hinna med att ta alla samtalen som kommer in inom den tiden som är specificerad i kontraktet med kunden. Failar IBM där får dom böta massa pengar och vilket företag vill det?

  Då var det nån tjomme på IBM som kom på att man kunde lära personer på konto A hur konto B jobbar och i akuta fall plocka in den personen på konto B:s lina för att ta samtal om det krisar en dag – i grunden en bra idé. Nu ska jag se till att behålla mitt jobb också även efter att jag har skrivit det här så jag förkortar min, och mina kollegors, syn på poolingen med en väldigt politiskt korrekt mening: Så fungerar det inte på vårat konto.

  Ska jag vara ärlig så tror jag fasiken att Rongedal har sysslat med pooling nångång. Kanske poolades dom med trummisen i bandet, med busschaffuören på turnebussen eller kanske med städpersonalen på någon av arenorna? Låten är i alla fall helt tokigt mitt i prick för hur poolingen på IBM ser ut:

  [c]

  [quote]Oh oh oh
  When I woke up had to move real slow
  I cant say all systems are go just yet
  How was I supposed to know? Ooh

  My bodys numb on my road today
  You wont listen to a word I say but heeey
  Is there really no other way? Ok?
  I stumble out to get some air and hope to find somebody there

  Can someone help this foolish heart?
  Who do you think you're pooling now?
  I tried so hard right from the start
  Who do you think you're pooling?
  I did it once did it twice did it so many tiiiiiiiiiimes
  I lost it all
  Who do you think you're po-po-pooling now?

  I need a place to lay me down, this
  rat race will make me lose my mind – Oh yeah
  But where am I suppose to go
  this time?
  Oh oh oh

  The beat is fast and I'm on my run
  And I can tell you it ain't no fun – Oh no!
  Someone tell me what I have done – Ooh
  And all the things I wanna do
  Cause in the end who's fooling who?

  Can someone help this foolish heart?
  Who do you think you're pooling now?
  I tried so hard right from the start
  Who do you think you're pooling?
  I did it once did it twice did it so many tiiiiiiiiiimes
  I lost it all
  Who do you think you're po-po-pooling now?

  So I try to keep my cool
  It's always me who's ending up as the fool

  Can someone help this foolish heart?
  I tried so hard right from the start

  Can someone help this foolish heart?
  Who do you think you're pooling now?
  I tried so hard right from the start
  Who do you think you're pooling?
  I did it once did it twice did it so many tiiiiiiiiii-iiiiiiimes
  I did it hundred of thousand of millions of times
  I lost it all

  Who do you think you're po-po-pooling?
  Who do you think you're po-po-pooling?
  Who do you think you're po-po-pooling?[/quote][/c]

 • Melodifestivalen

  Melodifestivalen avgjord


  Så var det avgjort, och allt blev som det brukade. Sverige röstade fram en tokdålig låt och alla säger samma sak som tidigare år: ”Åh, äntligen vann en bra låt i år. Nu har vi veeeerkligen chans i Eurovision!”.

  Om några månader så står vi där och undrar varför Malena hamnade på 24e plats i seminfinalen ._o Vad hände?

  Jo, det ska jag berätta för er. Svenska folket kan inte musik. Vi kunde förut när tävlingen bestod av Sverige, Irland och Malta. Sen kom östländerna in med sin musiksmak – och dom har fler röster än oss. Alltså bestämmer deras musiksmak vilken låt som vinner. En högtskrikande operatant är INTE vad dom vill höra. Vi kan göra några jämförelser:


  Förra året vann Dima Bilan med nån skittråig ballad. Han vann mest för att han hade en apkänd skridskoåkare som åkte skridskor på 2 kvadratmeter is precis bredvid honom på scen. Dessutom ser herr Bilan bra ut, och ovanpå det så klädde han halv av sig på scen. Likheter med våran operatant: Absolut inga alls.


  Året innan, alltså 2007, vann Serbien med en Harry Potter-lookalike. Hon (jo, det var en hon) vann mest för att hennes glasögon var precis samma glasögon som Harry Potters har på sig. När dom sen gav henne kläder som Harry mycket väl skulle kunna ha på sig – då var succén ett faktum. Alla Harry Potter-nördar trodde såklart att deras idol var med i Eurovision, och dom passade på att röstade så mycket att dom inte hade råd att köpa nästa bok.


  Eller varför inte andraplatstagaren? En helt normal 36-årig man som klätt ut sig till en silvrig gammal dam. Dessutom hade han (hon?) med sig en oerhört catchy låt. Vem kan inte nynna på denna efter en genomlyssning?
  Har våran operatant några likheter med denna donna?


  Året innan, då är vi nere på 2006, då vann en låt som i alla fall är hyfsat lik våran operatant. Då vann nämligen Lordi med sin Hard Rock Hallelujah! Utseendemässigt är ju operatanten och Lordi rätt lika, men finnarna kom med en häftig låt, mycket fyrverkerier och en finsk schlagerhatt.
  Det lär inte våran operatant göra. Hon kommer med en röst som kan spräcka glas, några bakgrundsdansare samt att hon har världens tajtaste push-up. Precis som alla andra fruntimmer i tävlingen alltså.

  Dessutom saknar vårat svenska hopp (flopp?) en oerhört viktig sak: En cool huvudbonad. Lordi hade den finska schlagerhatten, Harry Potter hade glasögonen och transan hade en sjukt snygg silverhatt. Malena har… hår ._o Wow va orginellt…

  Tävlingen slutar på samma sätt som tidigare år alltså. Jag fasar över valet av vinnare, och säger som vanligt ”Jag ska aldrig mer se skiten”. Likförbaskat kommer jag säkert sitta där och titta nästa år [?]

  Det är förövrigt sjukt att årets bästa låt inte ens var med i tävlingen: Tingeling tingeling!

  Jag avslutar med att gratulera Aftonbladet till årets ”Vi har ingen aning om vad vi snackar om”: