Arbetsliv

 • Arbetsliv,  Fiasko

  Lotus Notes-logik


  Lotus Notes är ett skojigt program. För er som inte vet vad Lotus Notes är så är det en mailklient, ungefär som Outlook, bara det att man kan göra lite extra saker i Notes såsom att ha databaser liggandes i mailen och… ja, typ det var väl typ det.

  Men det här programmet är inte alltid så logiskt. Bland annat är menysystemet inte alltid helt intuitivt och när man plötsligt har tre menyer för samma sak så snurrar man lätt bort sig…

  Överlag tror jag dock att programmet är en bra grej (mest för att jag helst vill behålla mitt jobb om någon viktig IBMare nu skulle få för sig att läsa det här). Faktum är dock det att det inte finns något annat program som egentligen kan jämföras med Lotus Notes (så vitt jag vet), så någonting måste dom ha gjort rätt för att bli så stora som dom blivit.

  Men det här inlägget skrivs inte på grund av att min kära mor klagat över att bloggen är död, inte heller för att lillebror gjort detsamma. Nej, det här inlägget skrivs eftersom jag fick en såndär fniss-upplevelse idag när jag satt och tittade till min ticketkö i Lotus Notes.
  Där bredvid en av ticketarna kikade en liten ikon som såg ut som ett brev fram.

  Vad kan det här betyda?” tänkte jag lite för mig själv. Det fanns ingen kolumn för mailet, betyder det kanske att jag fått ett mail som uppdaterat ticketen idag? Nä, inte det. Mailboxen hade inga nya mail när jag kontrollerade den.
  Så jag kikade om det möjligtvis kunde vara så att ticketen skapats av ett mail och att det var därför ikonen fanns där. Näe, det var ingen skillnad på den där ticketen och en annan ”normal” ticket.

  Men alla vet ju att man kan hålla muspekaren över saker och ting för att få reda på vad dom betyder, så jag provade det. Varför inte liksom? Får jag ingen information på 3-4 sekunder så får jag inte, men kanske kan dom där sekunderna lösa mysteriet. Så jag placerade min muspekare över brev-ikonen och väntade spänt.

  Resultatet jag fick var dock inte helt väntat… ”Unopened white envelope icon” stod det i rutan som poppat upp för att förklara för mig vad ikonen betyder. ”En ikon som ser ut som ett oöppnat brev” tycker Lotus Notes är en bra förklaring på vad det där brevet betyder. Hur tänkte dom där? Och vad f-n betyder brevikonen!?


  ”Unopened white envelope icon”

 • Arbetsliv,  Humor

  Bu… bu… but you look so brown?

  Det hände en lite grej i restaurangen vi har på jobbet idag när jag stod i kö för att få ge kvinnan i kassan pengar för mackan jag tänkte köpa. Det var en av dom vanliga, ganska oattraktiva, kassörskorna som jobbat där det senaste året som satt och tog betalt och hon kämpade på precis som vanligt i den begynnande lunchstressen.
  När hon sen var klar med killen framför mig traskade jag fram, ställde ner min bricka och väntade på att hon skulle lägga ner pengarna den förra killen betalat med så att hon kunde börja hjälpa mig. Och det gjorde hon också…

  Direkt hon tittade upp så förändrades hennes ansiktsuttryck från den gamla vardagslunk-looken till den här:


  Sen följde följande konversation:

  Kassakvinnan: Bu… bu… but you look so brown?
  Kausti: He-he (vad svarar man på något sånt?)
  Kassakvinnan: Where did you go?
  Kausti: Miami

  Då byttes hennes ansiktsuttryck än en gång från ovanstående min till:


  Konversationen fortsatte sedan:

  Kassakvinnan: No way?… I'm so jealous!! (Som om inte det redan syntes :z)
  Kausti: Hö-hö
  Kassakvinnan: For how long?
  Kausti: Miami for two weeks, and we did the rest of the USA as well, so two months in total.

  Då brast det nästan för den stackars kvinnan…


  Jag kände mig faktiskt lite ond när jag sen gick därifrån. Jag kände en stark känsla av medlidande eftersom jag verkligen såg i hennes ögon hur avundsjuk hon var samtidigt som man såg att hon aldrig någonsin skulle kunna göra det jag precis gjort.
  Må hon vinna några miljoner på lotto en vacker dag så att jag någonstans nån gång i framtiden råkar springa in i henne, chockerat utbrista Bu… bu… but you look so brown?” och sen få ett ”Yes, I've been to Miami” som svar.

  Jag håller mina tummar för dig kassakvinnan fastän jag inte kan ditt namn och fastän jag vet att du inte kan svenska.