Guayaquil, Lima och Cusco

Sydamerika 2016, Guayaquil, Lima och Cusco

 • Guayaquil, Lima och Cusco,  Sydamerika 2016

  Cusco – Vi käkar marsvin och alpacka

  DropboxChooserAPI_DSCN0037
  Gårdagen var ju rätt sunkig, men vi hann i alla fall shoppa rätt mycket. Nån tröst i eländet. Jag köpte på mig en massa grejer, på bilden ser ni mig prova varenda grej som inköpts. En mycket fräsch inkamössa, ett par riktigt äkta Ray Ban-glasögon, min North Face-jacka och mina mycket vackra inkahandskar. Totalt betalade jag dryga 260 kronor för allt. Inte illa.

  Fem av fem moderna Ingemar Stenmark i betyg på dom nya grejerna!

  DropboxChooserAPI_DSCN0043
  Marlene köpte även hon en ny ryggsäck, för drygt 70 spänn. Mycket elegant.

  DropboxChooserAPI_DSCN0046
  Annars har vi dom senaste dagarna spenderat mycket tid med att bara göra ingenting. Staden är som sagt rätt pruttig men man får göra det bästa av situationen.

  DropboxChooserAPI_DSCN0054
  Så vi bokade en tågbiljett härifrån. Vi har nu nämligen bokat Machu Picchu! Vi har bokat inträde till Machu Picchu den 26:e (i övermorgon) och tågresa tur och retur till staden Aguas Calientes som ligger 20 minuters bussresa från Machu Picchu. Totalt gick tågresan tur och retur på 110 dollar per person och inträdet till Machu Picchu på drygt 40 dollar per person. Sen tillkommer lite boende, guider med mera när vi kommer dit men det tar vi då.

  DropboxChooserAPI_DSCN0078
  Sen har vi även hunnit prova att äta en massa konstigheter också. Här ser ni alpacka, ni vet det där djuret som ser ut som en blandning mellan ett lamm och en dromedar utan puckel. Smakade lite som en tjockare, och överstekt, lövbiff ungefär. Helt okej, men ingenting smaklökarna jublade över.

  Alpacka som maträtt får 3 av 5 koblajor i betyg.

  DropboxChooserAPI_DSCN0069
  Sen provade vi så klart även helstekt marsvin. Ser riktigt skojigt ut när det kommer in på bordet, eller som Marlene säger det ”Nej… nej… jag går härifrån…”.
  Marsvinet smakade ungefär som kyckling, men mest tänkte man på hur bökigt det var att äta eländet. Skinnet var lite väl hårt dock, typ som en blandning mellan kycklingskinn och en riktigt kall banana skids ungefär. Svårt att äta och inte sådär jättenajs. Sen var det inte så jättemycket mat på marsvinet vilket gjorde att man nog tappade mer energi än vad man fick i sig när man åt det. Men absolut kul att prova.

  Marsvin som maträtt får 2 av 5 Tom och Jerry i betyg.

  Marsvin som ”kul grej att ha provat” får 4,3 av 5 ”Blue Mountain State”-avsnitt i betyg.

  Annars finns inte så mycket mer att rapportera. Vi har tagit oss igenom dom första dagarnas höjdomställning så nu klarar vi faktiskt av att gå uppför trappor utan att flåsa som om vi vägde 278 kilo per person. Vi avvaktar nu mest morgondagens resa till Aguas Calientes för att i övermorgon äntligen få se det enda av värde som den här regionen i Peru har att erbjuda – Machu Picchu!

 • Guayaquil, Lima och Cusco,  Sydamerika 2016

  Cusco – Mobilen stulen, billigt krimskrams och en riktig skitstad

  Jag får erkänna att Cusco är rätt mysigt i sina bästa stunder, men jag har ända sen vi kom hit fått en sån där ”olustig” känsla av staden. Det är svårt att sätta fingret på det, men jag börjar mer och mer ogilla stan. Det springer lösa hundar överallt, det är helt sinnessjukt mycket trafik och man ska undvika att gå hem sent på kvällarna eftersom rånrisken är överhängande. Marlene blev även kallad någonting i stil med ”Sexy Lennart” av en peruansk fyllskalle vilket väl var rätt humoristiskt, men ändå kände man sig lite otrygg när han började raggla efter oss och pratade (lite väl högt) med oss.

  DropboxChooserAPI_cusco-market
  Vi fortsatte sen ner till en av krimskrams-marknaderna som dom har här, och allt var verkligen superbilligt där. Marlene köpte en riktigt välgjord rosa/lila/vit ryggsäck med Inka-mönster för drygt 65 kronor, vi köpte även några mörka chokladkakor för dryga 10 kronor per styck.

  Efter det rullade vi ner till en annan, lite oklar, marknad där det såldes piratkopior, elektronik, jackor, barnleksaker, väskor och gud vet allt. Stället påminde lite om ”Storage Wars” på Discovery Channel då det bara var en massa små bås som var fullproppade med alla möjliga pryttlar. Rätt kul att traska runt och se på sakerna, som förövtigt var superbilliga, och jag köpte mig en fejk North Face-jacka i rätt bra kvalitet för 50 soles, motsvarande 130 svenska kronor. Den lär funka fint till att hålla värmen här under dom arktiska kvällarna.

  Ni kanske märker att bildunderlaget för det här inlägget är en aning bristfälligt, men det kommer sig av att jag helt helt enkelt blivit ficktjuvad på min mobil. Så nu har vi både klantat bort digitalkameran och blivit besudlade av invidider av det tjuvaktigare slaget.
  Jag gick med mobilen i vänsterfickan, och hade även handen i samma ficka för att ingen skulle kunna komma åt den. Men då var det nån jävel som spottade mig i nacken varpå jag så klart drar upp handen för att titta vad det var och vips så var mobilen borta.

  Aja, det är som det är. Cusco är en skitstad som endast lever och frodas för att Machu Picchu finns i närheten. Man får väl gilla läget antar jag. Vi har ännu inte hunnit boka resan till Machu Picchu eftersom det är söndag idag och allt är stängt, men vi siktar på att göra det imorgon istället.