• Sydamerika 2016

  Sydamerika 2016 – Provpackning av ryggsäcken!

  packning-utspridd
  Tiden fortsätter att ticka på, nu är det inte ens 6 dygn kvar tills dess att vi lyfter från Arlanda. Eftersom man gärna vill vara ute i god tid med packandet för att undvika eventuella missar, plus att det att man får lite så där skön resfeber när man väl sitter där och packar, så bestämde vi oss för att göra en provpackning för att se hur illa ställt det egentligen var med antalet grejer som kommer få rida på våra ryggar genom hela den här kontinentalresan.

  Mitt resultat kan ni se på bilden ovan. Om vi börjar uppe från vänster så har vi listan i sin helhet här:

  [spoiler title=Min packlista inför Sydamerika 2016]1. Ett flytande handtag för min GoPro (behövs om man filmar/knäpper kort under vattnet)
  2. Digitalkameran
  3. Laddare till digitalkameran + dataöverföringskabel (för att föra över bilder till laptopen)
  4. Nio par strumpor
  5. Fem par kalsonger
  6. Två t-shirtar
  7. Ett par promenadskor (som kommer lukta pyton när den här resan är slut, det är ett som är säkert)
  8. En toarulle. Alla behöver en toarulle med sig
  9. En liten ficklampa
  10. En extra plastpåse
  11. En Gorillapod, för att fästa digitalkameran/GoPron på alla möjliga ställen
  12. GoPro med selfiepinne. Kanske den enskilt viktigaste grejen på resan
  13. Universaladapter
  14. Förgreningsdosa, ett av dom bästa resetipsen jag någonsin fått. Räcker nu med en universaladapter så kan man ladda alla dom svenska prylarna samtidigt sen.
  15. Minilaptop + laddare
  16. Två par shorts
  17. En långärmad ”löpartröja”
  18. Ett par långbyxor
  19. Snorkel + cyklop. För att man ska kunna skilja på mig och sjölejonen i Galapagos. Sjölejon har två ögon, med cyklopet på har jag bara ett.
  20. Öronproppar
  21. Solglasögon
  22. Necessär med badrumsartiklar
  23. En pikétröja
  24. En ögonbindel
  25. En Playstation 4-dosa (ja, ni läste rätt). Används för att kunna använda mobilen som spelkonsol under bussresorna)
  26. Två böcker att läsa på stranden
  27. En Sydamerika-handbok för att kunna hitta boende, mat och andra bra tips längs vägen
  28. En Powerbank på 12 000 mAh. Kan ladda min mobil typ fyra gånger. Marlene har en egen i sin väska också.
  29. Mobiltelefonladdare + mobiltelefon
  30. Y3 handtvättmedel
  31. Tre karbinhakar, för att fästa grejer på utsidan av väskan
  32. Pass och vaccinationskort
  [/spoiler]

  Mycket grejer kan tyckas, men jag har ändå försökt snåla så mycket jag någonsin kan. Det är ändå jag som ska släpa på allt det här under resan.
  I dagens samhälle klarar man ju sig inte utan sina prylar, hade jag gått den lite mer primitiva packningsvägen hade jag kunnat skippa all elektronik vilket typ halverat antalet grejer i väskan. Men hur kul hade det varit?

  packningskuber-hejsan
  Däremot så är det ett jäkla bök att hålla koll på alla grejerna man har i ryggsäcken, därför har jag letat runt lite efter en lösning på det problemet och då sprungit in i någonting som kallas för packningskuber (packing cubes). Det finns allt från svindyra varianter till den betydligt humanare prissatta varianten som jag köpte (fick ge 229 kronor totalt för mina).

  Fördelen med dessa är att man istället för att behöva riva ur alla grejerna ur väskan och stöka till allt så kan man lyfta ur alla kuber och sen lägga tillbaka dom igen utan att allt hamnat huller om buller.

  Visst, man tappar lite lite utrymme i väskan på det här sättet men efter att ha provat mina är det så sjukt värt det.

  packningskuber-ihoppackade
  Kuberna går även att packa in i varandra om man vill vilket gör att alla dom grejerna ni såg på den första bilden nu finns i dessa tre kuberna. Toarullen ligger utanför för att ge en storleksuppskattning.

  fardigpackad
  Och färdigpackad så ser väskan då ut så här. Totalt väger den 13.4 kilo, men då har jag packat ner precis allt jag kommer ha med mig förutom mina sandaler i väskan. Jag måste då alltså ha några av dessa grejerna på mig, om jag nu inte kommer köra en Naken-Janne och flyga utan en tråd på kroppen.
  Under 14 kilo får ändå ses som rätt imponerande med tanke på att jag kommer leva av i stort sett endast dessa grejerna i närmare två månader.

  Frågan är sen hur mycket man själv kommer gå upp i vikt under resan? Idag visar vågen 78.5 när jag ställer mig på den (utan ryggsäcken då). Vad vågen sen visar när vi kommer tillbaka återstår att se…

 • Sydamerika 2016

  Sydamerika 2016 – Ett äventyr som börjar om 7 dagar, 13 timmar och 49 minuter


  En vecka och 14 timmar kvar, sen drar jag och fröken Andersson till Sydamerika i sju veckor! Helt sjukt (höhö, sjukt), vi har planerat det här hur länge som helst och ändå känns det som att man inte har koll på någonting alls. Jag fattar ingenting och undrar om jag eventuellt slagit i huvudet och drabbats av minnesförlust det senaste halvåret, för så fort har det gått. Ovanför kan ni se en, hyfsat fungerande, kladd-karta som vi använt för att få en idé om vilken resväg vi ska ta.

  Klockan 06:20 (wihooo….) den 1:a oktober går flyget från Arlanda och drygt 24 timmar senare räknar vi med att Lufthansa placerar den sydamerikanska kontinenten under våra fötter då vi landar i Quito.
  För er som inte vet var Quito ligger så ligger det i Ecuador förövrigt, själv hade jag ingen aning om att staden ens existerade förrän jag började planera den här resan.

  Skämmes på dig geografi-Göran! Min gamla lärare i geografi, det måste helt klart varit ditt fel att jag är sjukligt dålig på geografi. Eget ansvar att lära sig? Pfft, nu ska vi inte vara såna…

  I alla fall, vem bryr sig om geografi egentligen? Planen efter att vi landat i Sydamerika är att stanna i Quito (som ligger i Ecuador! Det har man ju koll på nuförtiden!) i två dagar, och sen har vi bokat en något tveksam flygbiljett med flygbolaget TAME ut till Galapagos. Med ”något tveksam” menar jag då ”för billig för att vara sann” men vi har kollat med både flygbolaget och byrån vi bokade med och båda säger att allt ska vara i sin ordning. Så vi kör väl på det och håller tummarna. Vi gav i och för sig bara, eller man kanske ska skriva ”bara” för det är rätt mycket pengar i Sydamerika, dryga 220 USD (1900 kr) per person för en tur- och returbiljett ut till dessa, något sjukt galet, hajpade öarna. Vanligtvis kostar det ungefär det dubbla att boka en resa ut dit.
  Sen ska vi försöka boka en sista minuten-kryssning i (vid? på?) Galapagos också. Pris på båtvistelsen? Oklart, men mest troligt kan man köpa en till njure på svarta marknaden i ett hyfsat civiliserat land för den summan vi kommer få betala för kryssningen. Vi räknar på 1000 dollar (ja, drygt nio tusen kronor) upp till 1700 dollar beroende på båt, tajming och längd på kryssningen. Helt sinnessjukt pris såklart, men tydligen ska det vara värt det enligt alla (och då menar jag alla) som berättat/skrivit om det.

  Vi får väl se hur det går.