Galapagos 2016,  Sydamerika 2016

Sydamerika 2016, Galapagosöarna – Några steg på planeten Mars, strategibajsande och en deprimerad fågel och

DropboxChooserAPI_P1040422
Dagens första landstigning skedde i Sullivan Bay på ön Santiago. Inför dagen hade vår guide Fabian verkligen slagit på stora trumman då dagens huvudämne skulle vara ”rocks”, dvs sten och liknande. Det visade sig dock vara rätt intressant ändå tillslut.

DropboxChooserAPI_P1040426
Den delen av ön vi steg iland på skapades faktiskt för ”bara” 200 år sedan. Jämförelsevis skapades den andra sidan av ön för lite drygt 2 miljoner år sedan.

DropboxChooserAPI_P1040429
Den här delen ön består endast av stelnad lava och jag kan då säga att halkrisken på den torkade lavan var bland det sjukaste jag varit med om. Fästet var som nån slags kombination av asfalt och sandpapper som man klev på och det var snudd på att man fick snudd på skrubbsår på fötterna trots att man hade skor på sig.

DropboxChooserAPI_P1040431
Cowboysar-Kausti ger lavaasfalten fyra av fem New York i betyg.

p1040432
Det är ändå intressant hur man kan komma till Galapagos, förvänta sig gröna träd, djurliv med mera och ändå blir man fascinerad av… sten. Men Santiago ser verkligen ut som en helt annan planet, så som jag kan tänka mig att Mars skulle kunna se ut i nån film.

DropboxChooserAPI_P1040436
Jag vet inte varför, men jag vill alltid kalla vår guide Carlos. Så jag tror att jag gör det från och med nu och ett tag framåt. Han ser liksom inte ut som en Fabian utan som en Carlos. Här står han och föreläser om djurlivet på den här delen ön, som visade sig bestå av ödlor och gräshoppor. Inte superintressant, men lavan slapp bli svartsjuk (höhö, fattar ni? Svartsjuk) på att någonting annat skulle ta fokus i alla fall.

DropboxChooserAPI_P1040439
Carlos berättade även för oss att det egentligen finns två sorters lava, båda har fått namnet från hawaiianskan. Det finns den ena delen, den som ser ut som en koblaja, svart kladdkakesmet som hälls i en form, noisetten som finns i Alladin-asken eller om ni så vill elefanthud. Den minns jag inte namnet på, sen har ni den spetsigare varianten lite högre upp i bild. Den kallas för Aa och namnet kommer sig av det hawaiianska ordet för ”aj”.

Ser ni? Nu har ni läst i säkert 2-3 minuter om sten – visst är det intressant!

DropboxChooserAPI_P1040440
Även på ett estetiskt plan har den där lavan sina stunder.

DropboxChooserAPI_P1040444
Fyra nyanser av Mars-brunt.

DropboxChooserAPI_P1040447
Människans första steg på planeten blev… ett gäng backpackare.

DropboxChooserAPI_P1040460
Cowboysar-Kausti är här väldigt varm eftersom solen stod på rätt bra, men ger ändå Mars 4,5 av 5 Snickers i betyg.

DropboxChooserAPI_vattenskoldpadda
Förmiddagens första snorkling bjöd även den på underhållning av världsklass, vi fick bland annat simma med vattensköldpaddor. Två stycken fick vi simma med innan dagen var slut, och det här var sköldpaddan som tog min ”simma med vattensköldpaddor”-oskuld. Ett mycket vackert ögonblick…

DropboxChooserAPI_skoldpaddsselfie11
… och jag hann så klart med att… eh, typ ta en selfie med sköldpaddan också. Våtdräkterna gör att man flyter så jäkla mycket att det blev svårt att ta bilden, men vi fick den i alla fall!

Betyg på selfie-mästerverket: två av fem Donatello i betyg.

DropboxChooserAPI_skoldpadda-grym
En bättre bild här på sköldpadda nummer två som jag fick ta av våran snorkeldykarvän från Nya Zeeland.

DropboxChooserAPI_galapagos-pingvin
Vi hann även simma med pingviner! Vi fick även se den jaga, och jag har sjukt bra videos på när den simmar efter småfiskarna. Överlag är pingvinerna helt sjukt eleganta djur när dom befinner sig i vattnet, på land är dom om möjligt ännu mer söta.

DropboxChooserAPI_pingvin-selfie
Att få en selfie med dom där rackarna var inte det lättaste, men det här får duga.

DropboxChooserAPI_P1040027
Annars måste jag påpeka att livet på den här kryssningen gör att man ställs inför nya utmaningar. Vanligtvis, när man är i Sverige, så är man ju van vid att kunna bajsa när man vill. Att göra nummer två är liksom inget problem.

Här däremot. Här är det annorlunda. Här måste man planera sina toalettbombningar med en sådan precision som annars endast finns att finna hos flygvapnet. Man kan inte bara göra sitt utan man måste strategibajsa.

Man måste bajsa smart, precis innan man går av båten och man måste göra det på ett sådant sätt att resultatet sen går att spola ner i den klena spolningen som finns på toaletten. Inte helt lätt, och efter att ha tryckt ur mig Fan själv igår kväll som sen inte riktigt ville flyta med strömmen så är jag numera ytterst medveten om problemen som kan uppstå om man inte strategibajsar korrekt.

DropboxChooserAPI_revhaj-2
Från en vattenbaserad aktivitet till en annan: eftermiddagens snorkling (ni hör hur lyxigt vi har det!) bestod av om möjligt ännu bättre snorklande. Vattnet var kristallklart och det påminde mer om en simbassäng än ett hav. Vi fick här även se en korallhaj som låg och smög under några stenar. Hur coolt är inte det!?

DropboxChooserAPI_revhaj2
Totalt fick vi se fyra stycken korallhajar under turen.

DropboxChooserAPI_mr-rocka-rocka
Vi fick även se en rocka som låg och slappade under en sten. Stor var den också, säkert en meter i diameter.

DropboxChooserAPI_rocka-selfie
Hann så klart även få en selfie med rockan! Det här med selfies under vatten är dock betydligt mer komplext än ovan jord. Dels för att våtdräkten gör att man har 0,5 sekunder på sig att ta bilden innan man flyter upp igen, sen måste man låta bli att få panik när snorkeln fylls med vatten. Får man det så blåser man ut all luft och vips ser man ingenting. Sen är ljuset under vatten sisådär och lägg där till alla livsformer i form av maneter och gud vet vad som blockerar sikten så blir det rätt meckigt att ta bilderna. Gopron jag har är inte heller jättebra i dåliga ljusförhållanden, men den funkar ändå sett till vad den kostade. Om jag hade lärt mig att dyka ner 5-7 meter i vattnet som vissa i gruppen kan hade Gopron antagligen varit suverän.

DropboxChooserAPI_P1040481
Dagens sista utflykt gick till den lilla ön Bartolomé. Vattnet kring ön var magnifikt, men vi hade fokus på grus och sten.

Det här fotot hade förövrigt kunna platsa i National Geographic om ni frågar mig.

DropboxChooserAPI_P1040495
Växtligheten på ön var, precis som min skäggväxt, sparsam och stundtals obefintlig.

DropboxChooserAPI_P1040500
En bit upp på vägen stannade vi för att titta ut över havet, och vi kunde se hur rockorna hoppade ute i vattnet. Tydligen gör dom så för att få bort alla parasiterna som sitter på deras ryggar, detta då rockorna inte har något sätt att komma åt dessa annars.
Men det var verkligen en minnesvärd stund att få stå där, titta ut över havet och se det här skådespelet på avstånd. Naturen är bra fantastisk ibland, och Galapagos är verkligen Moder Naturs ultimata mästerverk.

p1040507
Den här bilden är väl inte bara Moder Naturs förtjänst, men bilden skulle kunna ha varit tagen ur vilken science fiction-film som helst. Uppe till höger ser ni en liten del av all den lavan som bildade den nya delen av ön Santiago, och det var även där vi klev iland i morse.

DropboxChooserAPI_P1040514
Utsikten högst uppe från ön, drygt 100 meter över havet, var väl inte hysteriskt vacker men hade säkert tagit sig in på topp 10-listan för vilket ställe som helst förutom Galapagos.

DropboxChooserAPI_deppig-pippi
Alltså den här fågeln. Den får mig att dra på smilbanden varje gång jag tittar på bilden. Ser han inte lite ut som en fågel som lider av kraftig depression, precis har kommit hem från sitt 9-till-5-jobb, inser att allt är skit och funderar på att hoppa från en bro? :D

Ber om ursäkt till alla er som är deprimerade eller på annat vis känner er känkta av meningen ovan, men den här fågeln ser för jäkla rolig ut!

Imorgon blir det… jag har ingen aning, jag är för utbränd för att orka ha koll. På återseende!Betygsätt inlägget:
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *