Galapagos 2016,  Sydamerika 2016

Sydamerika 2016, Galapagosöarna – Snorklande med hammarhajar, rockor och en massa annat

DropboxChooserAPI_P1040155
Första natten på båten har varit… outhärdlig. Jag har sovit kanske 2 timmar fördelat över 10 korta blundar. Antar att det krävs lite anpassning för att kunna sova i en säng som rör sig såpass mycket att man tror att man ska ramla ur när som helst.

DropboxChooserAPI_P1040157
Men frukosten serverades 07:00 för att vi sen, vid 08:00 skulle kunna ta oss in till vår första landstigning på ön Genovesa. Vi fick vada in så efter att ha borstat bort en miljard sandkorn från fötterna fick vi på oss strumporna och kunde ta sikte på öns djurliv istället.

Ön har ett antal fågelarter som är bosatta, eller endast går att finna, på just den här ön. Tyvärr är jag inget fågelgeni och hade heller inte orken att ta in allt som vår guide Fabian pratade om när det gällde fåglarna, så artbestämmandet får ni stå för själva.

DropboxChooserAPI_fluffig-fagel
Det fanns en hel mängd med små fågelbäbisar som var fluffigare än det fluffigaste duntäcket du någonsin sett.

DropboxChooserAPI_rodfootad-boobie
Här fanns även den, jo den heter faktiskt, rödfotade boobien. Den har även en släkting som är blåfotad, men oklart om den finns på den här ön dock.

DropboxChooserAPI_P1040193
Här ser ni en av alla dom tiotals olika sorterna av finkar som finns på ön. Den här dansar lätt runt på kaktusarna och käkar av dess saftiga… kaktuskött?

DropboxChooserAPI_P1040203
Fåglarnas näbbar har verkligen helt sjuka färger här.

DropboxChooserAPI_bla-nabb
Jag vet inte riktigt om det syns på den här bilden eller ej då min laptops skärm visar färger ungefär lika bra som en TV från 1961, men näbben på dom rödfotade boobiesarna var verkligen babyblåa och rosa. Makalöst vackert!

Men det som överraskade mig mest med Genovesa var att fåglarna gör såna roliga läten. Jättesvårt att förklara i text, men dom skränar inte som fiskmåsar utan kommunicerar med knäppanden, brölanden och alla möjliga konstiga ljud. Fascinerande och väldigt oväntat.

DropboxChooserAPI_P1040234
Här ser ni hur närgångna fåglarna är med människorna. Det kommer sig dock tydligen inte av turismen att fåglarna är så här okej med närkontakt utan helt enkelt att fåglarna aldrig haft några naturliga fiender eftersom Galapagos ligger såpass ”off” som det gör.

DropboxChooserAPI_P1040268
Försöken till selfies med fåglarna gick dock sisådär. Dom spelade extremt svåra och ville inte visa upp sin blåa näbb, och när dom väl gjorde det hade man redan fått syn på nån annan ball fågel man ville fotas med. För att inte tala om min ”45-årig amerikansk gubbig golfspelare”-look.

DropboxChooserAPI_P1040274
Här ser ni en babyfågel med sin mamma. It’s so fluffy I’m gonna diiiie!!!

p1040277
Naturen var annars även den riktigt vacker.

DropboxChooserAPI_retard-fagel
Sen fanns det så klart delar av naturen och djurlivet som inte var lika vackert. Som den här fågeln t.ex., den såg ut att lida av en mindre utvecklingsstörning när den stod där och ”gulpade” med halsen utan att göra ett enda ljud.

p1040303
Vi fick även se vattenleguanerna som finns på den här ön. Dom är små eftersom tillgången på mat enligt vår guide inte är speciellt god här. Mer mat = större djur. Mindre mat = mindre djur.

DropboxChooserAPI_P1040306
Ännu en fågelart som ser lite skojig ut.

DropboxChooserAPI_P1040320
Hela turistgruppen samlad. Vi hann bli några till igår kväll vid middagen så vi är nu 16 personer totalt på båten.

DropboxChooserAPI_P1040327
Inte ens sjölejonen på ön bryr sig i människorna som kutar runt och tar bilder med dom. Helt sjukt vad orädda djuren är. Fåglarna kan man som sagt komma jättenära, vi snackar 5-10 cm, men sjölejonen säger ifrån vid typ 1 meter.

DropboxChooserAPI_snorklling-dyk-i
Tempot här är annars sinnessjukt högt. Vi körde en promenad på drygt 2 timmar på förmiddagen, och klockan är nu 13:21 och vi har redan även hunnit med ett snorkelpass. På eftermiddagen kör vi ännu ett snorkelpass och efter det en till promenad till fots. Och jag som knappt orkar gå till kylskåpet hemma för att hämta en öl… Hur ska detta gå?

DropboxChooserAPI_bla-fiskar
Även snorklingen bjöd på magiska upplevelser. Det fanns hur mycket fisk som helst och det var som att simma i ett jättestort akvarium ungefär.

DropboxChooserAPI_mr-rocka-rocka
Vi hann även se en rocka simma förbi, och vi fick även se en livs levande hammarhaj! Jag fick tyvärr inte med den på bild, men det var då bland det sjukaste jag sett i mitt liv. Stor var den också, 1,5 – 2 meter lång ungefär.

DropboxChooserAPI_hammarhaj
Här ser ni bilden som en av våra Nya Zeeländare tog när dom simmade ner till hajarna och som jag sen fick kopiera över till min dator. Simma med en hammarhaj, bland det coolaste jag varit med om i mitt liv!

DropboxChooserAPI_snorkel-selfie
Två nöjda snorkelturister!

Ett tips till er som läser detta i hopp om att få besöka Galapagos nångång i framtiden: om ni reser under den ”kalla” perioden som ligger kring oktober, se till att hyra en våtdräkt inne i stan innan ni åker ut till båten. Vissa båtar har nämligen inte några våtdräkter att hyra ut och jag kan säga att efter att ha sett det brittiska parets gåshud under vattnet så är det nog inte jätteskönt att snorkla utan våtdräkt här…

DropboxChooserAPI_dykarbat
Hittills har dagsutflykterna på Galapagos varit långt över förväntningarna, och då har det knappt gått 24 timmar sen vi klev ombod på båten.

DropboxChooserAPI_sjulejon
Eftermiddagen bestod sen av ännu mer snorkling, där höjdpunkten var mötet med det här, något lillebrors-lika, sjölejonet som bara låg och degade på klipporna. Själv rockar man den slickade ryssluggen likt det proffset man är.

Jag har annars märkt att det är helt omöligt att få ner alla uttryck härifrån i text inom en rimlig tid. Vi går upp 07:00 och äter frukost, åker på två utflykter på förmiddagen som är mellan 1 till 2,5 timmar långa per styck, äter lunch, två utflykter till som är lika långa på eftermiddagen och efter det är det middag. Tempot är betydligt högre än vad jag förvänade mig och det tar knäcken på en när man inte fått sova ordentligt heller.

DropboxChooserAPI_P1040346
Sista utflykten för dagen var till en annan del av Genovesa. Där fick vi se ännu fler fåglar, här ser ni den blåfotade boobien och den rödfotade diton till höger. Cowboysar-Kausti ser mycket belåten ut, inte varje dag man får se två boobies ute i det fria…

DropboxChooserAPI_P1040354
Vi fick även se flera sjölejon.

DropboxChooserAPI_magnus-uggla
Det finns en ”unik pokemon” per ställe vi besöker. Ett unikt djur som är det ”svåraste att se” och igår var det hammarhajen. På den här ön var det istället den här ugglan. Den är tydligen en sådan uggla som springer in i bergssprickor, hålor med mera för att jaga sina byten. En riktigt bra dag kunde man få se 2 stycken, vi såg 3.

Min gissning är att guiden överdriver svårigheten att få se djuren en aning…

DropboxChooserAPI_DSC_0068
Galapagos har verkligen lvererarat och jag ser fram emot morgondagen likt ett barn ser fram emot julafton!Betygsätt inlägget:
[Total: 3 Average: 3.7]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *