Nexus One: Recensionen
Så var det då dags. Jag börjar skriva den här recensionen när jag har ägt telefonen i nästan exakt en månad, två dagar, tre timmar och fyra sekunder och det är först nu jag känner att jag börjar bli mogen för att ge er en riktig recension av min Nexus One.
Det är med lite delade känslor jag skriver den här texten. Hur recenserar man någonting man umgåtts såhär nära med under en längre tid? Det är lite som att recensera sitt barn ungefär: Han ser lite ful ut faktiskt, men samtidigt har han en fin insida. Kanske borde han lära sig prata lite tydligare och skippa den där skitfula frisyren, men annars är jag rätt nöjd med honom”.
Det blir lite svårt att skriva någonting elakt om någonting man känner såpass starkt för. Kanske är jag lite av en fanboy, kanske vill jag inte ångra dom 4 500 kronorna jag betalat för telefonen, eller så är jag bara förälskad. Den exakta anledningen är svår att klargöra.
Inför recensionen har jag grubblat mycket över en fråga: Vad är en telefon egentligen? Är det hårdvaran, mjukvaran som finns installerad, mjukvaran som kan installeras eller allt det där tillsammans? En lite rörig fundering, men låt mig förklara:
Telefonen levereras egentligen helt utan vettiga program och funktioner. Visserligen kan du synkronisera telefonen med Google (Gmail, kalender, Buzz och alla tjänster dom har), sen kan du ringa, SMSa och surfa med mobilen, men det är typ allt.
Sen finns det Google Market där du kan ladda hem allt möjligt till telefonen. Nytt tangentbord, ny webbläsare, RSS-läsare (få mina blogginlägg direkt i telefonen ;)) och en massa annat.
Frågan är bara, vad recenserar man egentligen? Telefonen i sig eller telefonen plus alla tilläggsprogram man kan installera? Efter lite betänketid bestämde jag mig för det senare av dom två alternativen.
Startskärmen som den ser ut idag. Gmail, webbläsaren och musikspelaren änvänds mest frekvent. Lite pinsamt med Facebookgenvägen där dock
När jag nu ligger och tänker på telefonens för och nackdelar är det några saker som dyker upp ganska direkt. Eller, nu när jag skrivit ner dom så är det en jävla massa saker som dyker upp Fetstil är coolt, så jag ska försöka strukturera upp det här på ett läsbart sätt. Här kommer alltså min recension av dom vanligaste sakerna jag använder på telefonen:
Google Market
Telefonens kunskapscentrum. Här kan du ladda hem nya applikationer till telefonen såsom spel, webbläsare, MSN-klienter, Google Maps och en massa annat kul. Utan Google Market vore telefonen bara en vanlig mobiltelefon, nu är den så mycket mer.
En negativ sak än så länge är att betalapplikationerna inte är tillgängliga i Sverige. Detta ska komma så småningom, eventuellt redan i juni, men än så länge får vi nöja oss med gratisapplikationerna.
Batteritiden
Efter att man installerat alla applikationer och aktiverat 3G-uppkopplingen samtidigt som man har GPSen och WLANet påslagen dygnet runt får man räkna med att telefonen bara orkar med 9-10 timmars användning – sen är batteriet slut. Och då ligger den ändå bara i fickan.
Nu är det där värsta tänkbara scenariot för telefonen, så om du nöjer dig med att inte ha GPSen och WLANet påslaget konstant så kommer du undan med ungefär 14-16 timmars användning. Stänger du sen av 3G-uppkopplingen när du inte behöver den så klarar telefonen ungefär en hel helg på en laddning. Sänker man ljusstyrkan på skärmen kan jag tänka mig att telefonen klarar sig lite längre än så också.
Skärmen
AMOLED-skärmen är helt galet bra. Jag minns fortfarande chocken när jag slog på telefonen och såg den där fyrfärgade-X-animationen som dök upp på telefonen första gången jag startade den. Jag blev helt fascinerad av hur klar skärmen var. Intrycket hänger kvar än idag och enda nackdelen jag har är att skärmen ibland blir lite svår att tyda om det är jätteljust ute (tur man bor på Irland :i). Att visa detta med en bild tagen av en sketen Nokia 5800 är omöjligt, skärmens kvalité är någonting som måste upplevas genom se den i verkligheten.
Alla kontakter finns uppbackade hos Google Contacts och alla mail hämtas direkt från Gmailen
Googlesynkroniseringen
Det här var den andra wow-grejen jag upplevde när jag slagit på telefonen. Efter att ha spenderat en timme med att backa upp min Nokias kontakter hos Google Contacts blev jag helt galet förälskad i det faktum att telefonen automatiskt hade hämtat kontakterna när jag laddade upp dom från Nokian. Inget mer fipplande med att skicka kontakter mellan telefonerna – vilken sjukt efterlängtad feature!
WLAN-krånglet
Allt är inte guld och gröna skogar med telefonen, det ska jag klargöra. Jag satt hemma med telefonen en dag och surfade, dagen efter vägrade telefonen hitta vårat nätverk. Den hittade ALLA grannars nätverk, men inte vårat.
Efter mycket krånglande visade det sig att felet berodde på att eftersom telefonen är från USA så stödjer den bara kanalerna 1-12 när det gäller WLAN. I Europa har vi dock två extra sådana, nämligen kanal 13 och 14. Nu är typ alla routrar inställda på att hoppa fritt mellan alla kanaler, så våran hade nu lagt sig på nummer 13 eller 14 – därför fungerade det inte. Lite onödigt meckigt, men antagligen är det fixat när dom släpper telefonen i Sverige.
3G-meckandet
Efter att ha stoppat i mitt nya 3G-kort från Meteor visade det sig att jag inte alls kunde komma åt surfandet på telefonen via ”automatically detect 3G-settings from network”. Inte fanns inställningarna heller tillgängliga hos operatören eftersom telefonen inte släppts här.
Istället var man tvungen att manuellt mata in surfinställningarna i telefonen, något som var lite meckigt med tanke på att inställningarna ibland ställer om sig utan anledning. Tre gånger har jag nu behövt ändra tillbaka inställningarna eftersom telefonen bytt ut t.ex. wap.mymeteor.ie till wap.mymeteoapndroid och liknande – helt utan anledning. Nån slags bugg, men jag vet inte riktigt vad det beror på (det har gått 1 månaden sen jag började skriva texten, och nu verkar problemet inte ha uppstått på 3-4 veckor).
Efter att ha fått igång 3G-nätverket tog det 10 sekunder – sen rebootade telefonen. Samma sak skedde såfort jag slog på telefonen – 10 sekunder och sen rebootade den igen. 7 omstarter tog det, sen slutade den göra sådär. Sen dess har den inte gjort om det. Minst sagt skumt…
Spelutbudet
Köper du en Nexus One för att spela spel så… nej, gör det bara inte. Spelutbudet på Nexusen är ganska horribelt faktiskt. På den dötiden jag får spelar jag typ Harpan, Papastacker och Labyrinth Lite. Det är typ dom spelen jag hittat som går att spela, och då är dom knappast fantastiska – om än dock underhållande.
En Super Nintendoemulator finns dock tillgänglig, men att spela spel med endast 2 fingrars multitouch blir i stort sett omöjligt. På t.ex. Super Mario kan du gå framåt och hoppa, men att springa fort och flyga går inte eftersom det kräver att du trycker på 3 knappar samtidigt (framåt, springa fort och flaxa).
Överlag är det rätt svårt att spela spel med touchskärm eftersom du inte riktigt har koll på vart du har knapparna. Men det är väl likadant på t.ex. iPhonen, så det är väl kanske inte riktigt ett minus för just Nexusen.
Google Earth, Google Goggles, Google Sky, Google Maps. Google överallt!
Saker som verkade så bra men som blev… sådär
Vissa applikationer som finns tillgängliga på Market verkade fantastiskt lovande. Vissa höll det dom lovade och vissa överraskade positivt, men sen har vi dom där sakerna som inte riktigt blev vad man tänkt sig…
Jag syftar i det här fallet på två specifika applikationer: Layar och telefonens röstsökning.
Layar är ungefär som ett fönster i din telefon. Den tar in kamerans bild – ungefär som en videokamera – men lägger på ett (eller flera?) lager ovanpå bilden. T.ex. kan du, om du tittar genom telefonen, se alla närliggande busshållplatser, lägenheter som är till salu och Youtubevideor som spelats in i närheten. Men… idén är fantastisk, det är den verkligen, men genomförandet är inte ens i närheten av klockrent just nu. Visst, letar du t.ex. busshållplatser i närheten kan du klicka på busshållplatsen och få upp tiderna när bussen går förbi där. Helt fantastiskt genialt.
Men vem vill kunna se Youtubevideor som spelats in i närheten? Jag vill kunna se närmsta restaurang, bra affärer och sånt. Inte massa trams. Men ge programmet lite tid så kommer det garanterat finnas i alla telefoner i framtiden. Potentialen (och coolhetsfaktorn) är enorm här, så jag är hoppfull.
Sen fungerar röstsökningen på telefonen sådär eftersom den oftast inte förstår min fantastiska engelska Nu kan ju felet ligga hos mig också, men oavsett vilket så fungerar applikationen inget vidare.
Uppdateringen av applikationerna
Alla applikationera som finns kan när som helst få en uppdatering utskickad. Då får du upp en notifikation om att uppdateringen finns att hämta. Du måste dock manuellt installera varje uppdatering – detta blir problematiskt om du har många applikationer installerade. Att uppdatera 8-9 applikationer manuellt är otroligt tråkigt och känns väldigt onödigt. Jag skulle vilja ha en uppdaterare som uppdaterar applikationerna automatiskt, men jag förstår att säkerhetsaspekten sätter stopp för det.
Blogg i blogg
Webbläsaren
Dom säger att det finns bättre webbläsare där ute, men den inbyggda webbläsaren som kommer med telefonen är fantastisk. Jag älskar den minst lika högt som jag älskar Big Macen på McDonalds.
Zoomfunktionerna, sidrenderingen, snabbheten och navigeringen – allt är snudd på klockrent. Det är bara en webbläsare, men när den gör allt så bra som den gör kan man inte låta bli att slösurfa så fort man får möjlighet.
Det enda minuset webbläsaren har är att den inte klarar av filuppladdningar. Jag kan inte lägga upp bilder på bloggen med hjälp av den webbläsaren utan måste använda ett separat program.
Andra bra saker som inte riktigt får plats, men ändå platsar
[#] Google Sky – Fantastisk applikation som visar stjärnhimlen med alla dess planeter och stjärntecken
[#] Tunewiki – Musikspelare som laddar hem och visar låttexter direkt du börjar spela upp en låt
[#] chompSMS – SMS-hanterare som underlättar historiken för SMS något enormt (exempel
[#] SwiFTP – Gör så att din telefon blir en FTP-klient vilket gör att du kan komma åt telefonens filer trådlöst direkt via datorn. Underbart för att kopiera över alla bilder man tagit med mobilen till datorn om man inte har sladden tillgänglig.
”
Betygsätt inlägget: