Ungern, Slovenien och Kroatien 2017

Ungern – En fantastisk parlamentsbyggnad, snuskäckligt vin, supersmaskigt vin, langos, vingårdar och mycket mer

Budapest imponerade lite smått igår, dock utan att vara perfekt. Idag började dagen med ett mindre fnissande under tiden vi väntade på hissen – landet handlar som sagt mer om att saker ska fungera än att det ska se snyggt ut, och hissknapparnas montering visar väl detta rätt tydligt. Snett, vint och antagligen gjort av en herre med en alkoholhalt på minst 6 promille. Men det är charmigt, och jag gillar det.

Arkitekturen sträcker sig annars långt över förväntan. Det finns otroligt många byggnader som imponerar, allt från den här fyrkanten…

… till dom lite mer avancerad byggnaderna. Budapest är verkligen supevackert om man gillar arkitektur och vackra byggnader.

Vi ska ju hämta ut en hyrbil på flygplatsen imorgon, och efter att ha sett den här skylten så är jag inte helt säker på hur lätt det här kommer bli. Men det går nog bra… kanske…

På tal om byggnader och liknande så har Budapest en riktigt praktfull borg (ej att förväxla med en prakt-full Anders Borg) som ligger på västra sidan av staden och som syns från floden. Den ser helt sinnessjuk ut och vi har lagt in den på listan ”saker att göra när vi kommer tillbaka till Budapest om 1,5 vecka igen”.

Minnesmärke efter… Ja, jag vette fasiken. Dom har ju inte haft nåt OS i landet såvitt jag kan se, och dom drog sig ur jakten på att få anordna OS 2024…

Men Budapests absoluta höjdpunkt är parlamentsbyggnaden i stan. Det är en helt fantastisk byggnad som absolut hör hemma på en ”saker du kanske inte kände till, men som du absolut måste se i Europa” tillsammans med andra saker såsom Atomium i Belgien och lite andra grejer.

Parlamentsbyggnaden är som en knockoutversion av Notre Dame i Paris och detaljerna är verkligen otroliga.

Budapests parlamentsbyggnad får fem av fem Quasimodo-puckelryggar i betyg!

Obligatorisk selfie.

Vi har även hunnit testa lite lokala specialiteter. Först ut var Gelato Rosa, som jag trodde var en vanlig gelateria men som visade sig vara en riktigt bra gelateria fast med konstnärer bakom disken. För titta vilken glassros (är det ens ett ord?) dom gjorde. Den är alltså gjord av ren glass. En ros. Endast gjord av glass. Fattar n?

En liten tumme ner för att det rann helt sjukt mycket glass överallt bara, glassen smälte snabbare än man någonsin kunnat hinna äta (och då är jag ändå en rätt glupsk jäkel).

Sen har vi hunnit prova ett lokalt glas vin också. Det hette någonting jag inte kan stava till, men smakade riktigt surt och jävligt. Rekommenderas inte, men vi ska ge det ett nytt försök framöver i alla fall.

Budapest har bjudit på mycket dom här första dagarna. Vi besökte idag ”Hospital in the Rock”, ett gammalt militärsjukhus/bunker. Touren tog en timme och var absolut värd både tiden och pengarna. Det rådde dock fotoförbud därinne, så jag fick inte med mig några bilder av värde, men jag rekommenderar absolut er som besöker Budapest att åka dit!

Kvällen avslutades sen på en restaurang vid namn Zeller Bistro, lite dyrare än Budapest-snittet (600 kr för en förrätt, två huvudrätter, fyra glas vin, två lokala hantverksöl och en efterrätt är ändå sjukt billigt) men ack så bra. Rödvinet var bland det bättre jag druckit, Grof Buttler 2010 eller vad det hette, och stämningen därinne var den bästa jag upplevt på någon restaurang någonsin. Extremt plus till trubaduren på scenen som sjöng 90-talskalssiker (Wonderwall ftw!) på sitt eget sätt, vågar nog lova att han fick sällskap hem när han stängde ner för kvällen.

Shit vad vi har hunnit många grejer! Man sitter och går igenom bilderna och det tar aldrig slut! Idag provade vi langos, ni vet den där friterade degen med pålägg. Typ friterad pizzabotten med råa pizzapålägg. Smakar ungefär som en osötad donut med ost, gräddfil och rödlök på. Låter inte så gott, men är faktiskt riktigt smaskigt!

Lokala langos får 4 av 5 smått överviktiga ungerska sumobrottare i betyg!

Sjuka målningar i stan…

Nu har vi hämtat ut bilen och sen kört drygt 10-15 mil söderut till Balatonalatantonnatallatan-sjön. Vi hittade nåt hotell lite av en slump, men stället är som taget ur en saga. Det är vingårdar i hela området, dom serverar lokalproducerat vin som är magnifikt (150 spänn för en flaska!) och utsikten över Balatonalatantonnatallatan-sjön är bättre än vad man någonsin kan önska sig.

Ungern har verkligen levererat hittills, och landet är en riktig pärla om du frågar mig….



Betygsätt inlägget:
[Total: 3 Average: 4.3]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *