Close
russiavisaapplication
Nu har vi då slutligen lyckas få tag i alla papper som behövs. Försäkringsbrevet fixar man genom att kontakta sitt försäkringsbolag och förklara att man ska resa till Ryssland. Dom skickar ut pappret någon dag senare. Inbjudan från hotellet var lite knepigare, man fick kontakta hotellet som skickade ut en blankett som man fyllde i och skickade in. Sen skickade dom tillbaka den inbjudan som man måste ha för ansökan, och den innehåller två delar. Den första sidan, confirmation-delen, är på ryska och rätt svår sätta sig in i om man inte pratar ryska. Den andra sidan, vouchern, är på engelska och lite lättare att ta till sig.

Utöver det behöver du som sagt ett nytaget passfoto samt ett pass som är giltigt i 6 månader efter ankomst till Ryssland.

För att sen faktiskt ansöka om visumet går du in på https://visa.kdmid.ru och fyller i alla information som dom efterfrågar där. Det mesta är rätt enkelt, men jag fastnade lite på några fält så jag tänkte att vi går igenom dom:

Reference number: Det är hotellets (nationella?) referensnummer. Enklaste sättet att hitta det är att leta efter bokstäverna MBT eller MVT följt av ett sexsiffrigt nummer i något av dom papper du får från hotellet. OBS! Om numret börjar med en eller flera nollor så ska även dessa fyllas i.

Confirmation number: Det är voucher-numret som du hittar på den andra sidan i din inbjudan från hotellet.

Försäkringsinformationen: Här fyller du i försäkringsbolagets fullständiga namn följt av ditt fulla försäkringsnummer som du hittar på pappret du beställt från försäkringsbolaget.

Jag har lagt med en bild i inlägget ovan hur mina papper såg ut (minus lite överstruken personlig information) samt hur jag hittade numren och matade in dom i dom olika rutorna för att eventuellt underlätta lite. Det är inte så enkelt som det ser ut vid en första anblick, speciellt när ena delen av inbjudan är skriven på ryska. Men med lite googlande och kämpande brukar man kunna lösa det mest, så även detta.

ifs-russia
Efter det måste man då boka en tid hos ryska visumcentralen i Stockholm. Observera att det är visumcentralen, och inte ambassaden, man ska boka tid hos.

Vi bokade våran tid och kom dit i god tid, men det var ingen i kö då. Det hela gick förvånansvärt snabbt och smärtfritt, speciellt eftersom jag förväntade mig en katastrof i stil med när jag ansökte om mitt visum till Indien för några år sedan. Men Ryssland dominerade stort här och allt gick hur smidigt som helst. Kvinnan som tog emot ansökan var hur trevlig som helst och fördomen om att ryssar är otrevliga och hemska fick sig en rejäl törn. Fortsätter det så här kommer resan bli en baggis!

Vi fick ett datum 7 dagar efter inlämnandet då vi kunde hämta ut passet sen. Dock var det dyrt att skicka in ansökan, dyrt som fasiken faktiskt. För oss två och det utan någon extrasnabb handläggningstid eller liknande så kostade visumen totalt 1330 spänn. Den summan, 1330 kronor, är nästan lika mycket som en t.o.r.-flygbiljett till Moskva kostade. Hutlöst! Förstår inte riktigt hur dom tänker heller, det här lär ju avskräcka några som funderar på att åka till landet och där lär dom ju förlora pengar i längden på att ha den här avgiften. Turister på besök bränner ju en jäkla massa kosing, och det i sin tur ger inkomster till staten. Varför då kräva alla ansökanden på 650 spänn vid själva ansökan? Oklart.

Intressant att notera annars är att jag lyckades med bedriften att slänga våra försäkringspapper kvällen innan vi skulle ansöka om visumet. Vi letade som tokar efter papperen men hittade dom verkligen inte. Men slutligen, bland potatisskal och annat elände i papperskorgen så hittade vi dom. Tack och lov var dom bara lite småfuktiga och en torkning under natten på ett element i lägenheten löste det problemet. Men ett tips från coachen: kasta in era viktiga papper för visumansökan i papperskorgen. Det är inte bra vare sig för pappret eller för hjärtet.

visum-ryssland
Men sen, en vecka efter att ansökan lämnades in så fick vi slutligen våra visum inklistrade i passen. Visumen hade inte fotot vi lämnade in inklistrat heller, men det verkar vara standard om man googlar runt lite. Ovärt att vi behövde slösa 80 spänn på att ta bilderna när dom inte ens tänkt använda dom…

Men nu peppar vi, på torsdag smäller det! Москва здесь мы приходим!


Betygsätt inlägget:
[Total: 0    Average: 0/5]

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>