Italien 2015

Neapel – Gay Odin, lite sötsaker och friterad pizza

2015-06-16 14.40.33
Neapel fortsätter att leverera extra allt på viktkontot, idag körde vi precis som igår pizza till frukost. Det är dock inte så jätteilla som det låter, det är fortfarande så varmt att man inte kan äta mer än två gånger per dag. Och oftast äter man på kvällen för att man behöver få i sig mat, inte för att man är hungrig.
Vi har annars sprungit runt lite i staden och kikat lite smått i butikerna som finns här. Det är dock otroligt många småbutiker som man är livrätt för att gå in i eftersom det alltid står någon och råstirrar på en när man närmar sig dörren.

Men vi kan konstatera att det finns otroligt många klädbutiker här, antingen är det lyxmärken i stil med Prada, Gucci och liknande eller så är det herrbutiker som säljer kostymer, kavajer och skjortor. Vi var även in i en second hand-butik som sålde kläder per kilo, och det luktade så ofantligt mycket rök därinne att vi snabbt gav upp och gick vidare.

2015-06-16 19.09.33
Högst oklar skylt. Vi har sett tre stycken olika, och enligt Google Translate betyder det ”twinge” på engelska, men jag vette fasiken vad det skulle ha med parkeringsgarage eller tomma lokaler att göra. Det ordet betyder, såvitt jag kan förstå, nån slags smärta.

Högst oklart med andra ord.

2015-06-16 19.34.32
Annars har vi gett oss på att prova lite andra neapalianska (?) delikatesser. Först på tur stod ”sfogliatelle” som köptes på ett lokalt, förvånansvärt fräscht, cafe.

Bakverket skulle, enligt den informationen vi fått i förväg, vara en slags wienerbrödsliknande deg som sen fyllts med olika saker. Neapelianerna använder tydligen allt från citronskal till ricottaost i bakverken och jag kan inte säga att förväntningarna var skyhöga. Har man en gång ätit en svensk semla och sen provat bakverk utomlands inser man snabbt att man väldigt ofta blir besviken av det man får smaka utomlands på bagerier.

2015-06-16 19.39.37
Så här såg det hela ut, men ärligt talat var det ingen höjdare. Den hade värmts och innehöll apelsinsmaksatt ricottaost och det funkade bara inte alls ihop. Degen var alldeles för tjock och nästan svår att tugga och allt smakade liksom för mycket apelsin.

Betyg på sog… sfog… det där bakverket blir därför en av fem svenska semlor i betyg.

2015-06-16 19.48.38
Vi har även kostat på oss att prova en annan specialitet, och bara namnet på stället gjorde det värt att gå dit. Namnet Gay Odin påminner mer om en svensk bastuklubb än en godisbutik, men skillnaden mellan en butik som säljer choklad och att stoppa in saker i chokladbutiken på andra är å andra sidan inte sådär jättestor så det kanske är passande.

Vi gick i alla fall in på Gay Odin och köpte på oss tre stycken chokladpraliner var, och även om jag inte fick någon bild på pralinerna så var inte heller det någon jättehöjdare. Med ett kilopris på drygt 300 spänn så var den delen väl helt okej, men chokladen smakade inte sådär superspeciellt. Den första biten var mörk choklad som kan liknas vid Marabous bubbelchoklad, fast i lite annan form och den smakade väl finchoklad men inte alls lika extremt mycket choklad som den italienska glassen gör. Gelato-glassen med chokladsmak smakar typ 17 gånger mer choklad än vad chokladpralinen gjorde.
Den andra pralinen var en rund grej som såg ut som en liten munk fast i choklad, och den var en jävla likörpralin. Så från ingenstans fylldes hela min mun ner med äcklig likör så snart jag bitit i skiten, den andra hälften av likören sprutades rakt ut på gatan. Usch och fy fan. Inte okej med likörpraliner.
Den tredje pralinen var helt okej, choklad med pistagenötter ovanpå gjorde succé för smaklökarna. Å andra sidan hade nog även brinnande bensin smakat magiskt efter den där vidriga likörpralinen, så jag vet inte riktigt om betyget på den sista pralinen är rättvist eller inte.

Betyg på Gay Odin: två av fem Peter Siepen.

P1010203
Men Neapel är verkligen en geniunt mysig stad. Läget vid vattnet, folket, gatorna med mera gör att man bara myser av att vara här. Det är svårt att fånga en stads karaktär i enbart bilder och skrift, den dagen jag blir duktig på det skriver jag en bok och tjänar pengar på den istället för att lägga tid på bloggen, men jag rekommenderar verkligen att ni åker hit om ni har tankarna på att besöka Italien. Rom är massivare i sin framtoning, men ta gärna en tågresa till Neapel och spendera nån dag här.

P1010205
Annars blir jag mer och mer orolig för våran bil när jag går runt i staden här. En stor del av alla bilar här har skador lite här och där och även om vår bil står i ett parkeringsgarage så är jag livrädd för den dagen vi ska lämna staden. Därför har vi nu bestämt oss för att stanna två dagar extra i Neapel och förhoppningsvis får vulkanen Vesuvio ett nytt utbrott och begraver Neapel på samma sätt som den begravde Pompei. Då slipper vi i alla fall köra ut bilen i den här förbaskade idiottrafiken.

P1010209
Vi var annars nere och kände på vattnet idag, och det är faktiskt förvånansvärt varmt. Sen kan vi konstatera att den här bilden nog platsar på listan över ”topp 5 svärmorsdrömsbilder av Kausti”. Eller nej, den är definitivt etta där. Herre gud vilken bild.

P1010224
Selfiepinnen åkte även fram för att föreviga Vesuvios största ögonblick sen senaste utbrottet, det faktumet att jag och Marlene är på besök.

P1010231
Staden är verkligen supermysig.

P1010239
Kvällen avslutades med ännu en neapeliansk specialitet, och den här känner jag tar plats på en annan lista. ”Topp 10 onyttiga saker som tjockis-Kausti ätit och som även är ett facit på varför han snart kommer väga 100 kilo”-listan fick idag ännu en konkurrent i toppen. Friterad Calzone finns på menyn på många restauranger här i stan och jag var så klart tvungen att ge det hela en chans.

Och nog var det precis vad man fick också. En friterad inbakad pizza pizza fylld med ost, skinka och salami. Hur det smakade? Som det låter, det är ju gott med friterad mat men att trycka i sig en hel friterad pizza är verkligen inte mänskligt. Jag fick i mig 70% av den men kräks nu i min mun så fort jag tittar på bilden av eländet.

Betyg på friterade Calzonen: två av fem McDonalds-pommes frites. Ett poäng för smaken, och sen en till poäng för att dom friterat en fucking pizza och har det med på menyn.

glasoogonorodanaeapel
Avslutar med den här hjälten som satt på bordet mitt emot. Fem av fem Babsan i betyg på dom där glasögonen. Haha, kan inte sluta skratta när jag tittar på bilden. Vad har han på sig? Röda glasögon :D Herre gud vad roligt :D :D :D

Nej, sängdags nu. Alldeles för trött för det här. Natti!Betygsätt inlägget:
[Total: 3 Average: 4.3]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *