Backpacking i Asien

Peking, Kina – Silkesmarknaden + Yashow Market


Frukosten är ju dagens viktigaste mål, och därför intogs den ordentligt strax efter klockan 13 idag. Komaläget efter gårdagens tågresa var enorm idag och vi kunde liksom inte förmå oss själva att släpa oss ut från rummet tidigare än så.

Oliver smakar förövrigt prutt.


Dagens att göra”-lista var tänkt att bli lite slapp shopping bara. Några skjortor, ett par skor om möjligt och kanske lite annat smått och gott. För att genomföra dessa inköp tog vi sikte på den inte alltför ”lagliga” marknaden Silk Market.

Stället är vida känt för att sälja piratkopior på allehanda grejer, men av någon anledning så är det ingen som riktigt bryr sig utan stället får fortsätta existera. Märkesväskor, märkesklockor, märkeskläder och en massa annat finns till salu för vrakpriser. Kvaliteten blir väl säkert därefter också, men det kändes ändå lite speciellt att traska runt där.

I tre sekunder i alla fall. Sen började dom där j-la försäljarna kasta sig över en.


Om ni någonsin tittat på Gladiatorerna så kanske ni sett gatloppet, och det var precis såhär man kände sig när man försökte browsa runt bland grejerna därinne. Försäljarna ställde sig ivägen, röck i armarna och fuskade som fan. Man får inte hålla i den tävlande i gatloppet ju!
Visst, man kunde inte låta bli att fnissa åt dom totalt felplacerade svenska fraserna ”Hej söta killen, köpa jacka?” och ”Köpa t-shirt? Billigt billigt” som försäljarna körde med, men överlag så höll jag på att karatesparka bort varenda försäljare på första våningsplanet efter 5 minuter.


Om sen en av försäljarna börjat fråga nåt när man gick förbi så började direkt nästa försäljare fråga nästa grej så fort du närmade dig. Likt som där jävla fåglarna i Hitta Nemo så kacklades det konstant hela tiden när vi var där. Jackor, T-shirts, byxor, kepsar, bälten, skor och en massa andra grejer skulle säljas på oss, och även om man gått förbi försäljaren med 4-5 meter så fortsatte dom kackla tills man var utom räckhåll. Usch vad svensk jag säger mig när jag säger det här, men LÅT MIG HANDLA IFRED TACK!


Det såldes även märkeshörlurar (Beats t.ex.) och jag vill inte ens tänka på hur lurade folk som köpte dom där för 200-300 kronor måste blivit. Hörlurar är ändå en av få saker där materialkvaliteten är riktigt viktig. Johannes provköpte t.ex. ett par hörlurar för 18 kronor i Vietnam, och dom lät ju värre än valfri dubsteplåt. Dom där Beats-lurarna lär ju ha låtit ungefär lika bra…

Det sägs att Silkesmarknaden ska vara såpass stor att man inte kan gå igenom den på en hel dag, men det är ju ändå bullshit. Vi gick igenom alla dom 8 våningarna på 1,5 timme, fast då kollade vi inte i typ någon butik heller. Ska ni kolla i butiker, och kanske äta, så tar det såklart längre tid.

Efter att totalt ha fått nog av dampförsäljarna därinne begav vi oss istället till nästa marknad.


På vägen började funderingarna gå igen: är det smog eller moln över Peking egentligen? Jag är ingen meteorolog, så jag kan inte riktigt svara på det, men det känns som att moln inte kan vara såhär tunna fast ändå heltäckande. Vi har inte sett solen på snart en vecka nu, det har alltid varit sånahär moln i vägen.


Nästa stopp för dagen var Yashow Market. Nästan exakt samma sak som Silkesmarknaden, fast med försäljare som var mycket mindre klängiga.


Billiga, piratkopierade, jackor.

Själv köpte jag inte sådär jättemycket, men lyckades i alla fall få tag i ett par skor, ett par fotbollsskor (!) och två par bälten. Hur kvaliteten är på dessa grejer, framför allt fotbollsskorna, lär vi återkomma till :i 200 spänn kostade skorna per par, säkert en aning i överkant men är man svensk och dålig på att pruta så är man.

Det var annars rätt intressant det här med prutandet. Beroende på hur turistig man ser ut så sätter dom tydligen ett pris utifrån det. Johannes fick ett satt pris på 800 kronor för sina skor när dom presenterade priset, jag fick ett pris på 320 för dom vanliga skorna. Det måste ju ändå betyda att jag ser mer världsvan ut än honom? :z

Ja, vi prutade som sagt ner priserna sen innan vi köpte skorna.


Johannes passade även på att besöka ”Yashow 3066″, en av skräddarna som finns på marknaderna. Dom här ska tydligen vara bland dom bättre, och dom säljer måttsydda skjortor för 120 kronor per styck. Du väljer tyg själv, sen mäter dom dig och du har skjortorna klara 3-4 dagar senare. Resultatet lär vi återkomma till på fredag när skjortorna är klara.



Betygsätt inlägget:
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *