Close
Från stillastående till hundranittiotre kilometer per timme på strax under fyra sekunder, så fort har vi lyckats accelerera idag. Nej, vi har inte kört ut våran Volkswagen från någon klippa eller gjort någonting annat dumt, vi har varit på Cedar Point!

Cedar Point är, enligt egen erfarenhet, USAs absolut ballaste nöjesfält och stället ligger tio mil väst om Cleveland i Ohio. Här kan du hitta dom coolaste berg- och dalbanorna du kan tänka dig, stället är mycket billigare än Six Flags Magic Mountain och dessutom är det betydligt mindre folk på Cedar Point än vad det är på Six Flags.
Cedar Point förkortar förövrigt sitt namn till CP, något som till exempelt kändes jättekul när man kunde köpa souvenirglas med texten I love CP” i shoppen (mrg)Men vem bryr sig om souvenirer? Vi snackar lite berg- och dalbanor istället! Vi kan börja med att nämna parkens centrala skrytbygge, Top Thrill Dragster. Världens näst högsta berg- och dalbana med sina 130 meter gör 0-193 km/h på smått hysteriska 3,8 sekunder.

(Ja, vi ska såklart åka den högsta berg- och dalbanan som finns i New Jersey också, men det blir senare under resan om inget oförutsett händer)

Top Thrill Dragster tar ungefär 1 000 åkare per timme, något som tyvärr innebär ett problem när man har ett antal hundra personer före sig i kön för att få åka sin vända.
Även om Cedar Point var bättre än Six Flags på det sättet att inträdet bara kostade 49 dollar så innebar saknaden av ett fast pass som gör att man får gå före i kön att man fick lov att vänta en stund för att få åka allt man ville åka. Väntan var allt mellan 15-90 minuter, men dom längsta väntetiderna var såklart bara på dom absolut värsta åkturerna.

Men vi fick i alla fall köa i ungefär 1,5 timme för att få åka våran vända, men det var nästan så att det var värt det. Fy satans jäklar vad fort det gick… Man får sätta sig i sin dragster-liknande vagn, sen rullar vagnen fram och högtalarna pumpar fram ett ljud av en dragstermotor som varvar ett okänt antal gånger och sen… vroooooooooooom-uppuppupp-aaaaaaaaahvadhögtdetääär-vrooooomneråt-slut.

Att återge en berg- och dalbana i text är som att försöka baka en bröllopstårta med lim, målarfärg och en påse synålar. Det går helt enkelt inte, ovasett hur mycket man försöker. Top Thrill Dragster var asball, men det var gränsfall om det var värt väntan på 1,5 timme.

Betyg på Top Thrill Dragster: 4Millenium Point är en lite mer traditionell berg- och dalbana i stål som har en helt galen start där man först hissas upp på en 94 meter hög avsats och sen skickas nästan rakt ner i ett 80 graders fall. Helt jävla sjukt äckligt, speciellt när man fick äran att sitta bredvid en stålmormor som fixade fallet bättre än mig själv.
Ena sekunden ser man en fantastisk utsikt över över nöjesparken, andra sekunden tokstörtar man mot sin död innan man på något mirakulöst sätt lyckas överleva. Då kommer nästa, 55 meter höga, kulle och avlägsnar din magsäck totalt genom att helt enkelt lura den att hoppa upp samtidigt som vagnen sticker neråt. Sen kommer nästa kulle. Och nästa. 120 sekunders fantastisk blå skräck som verkligen borde upplevas av alla som inte har hjärtproblem.
Millenium Point röstades även fram till världens bästa berg- och dalbana förra året av tidningen Amusement Today i deras undersökning av vilken åktur som berg- och dalbaneälskare gillar. För fjärde året i rad.

Jag är nästan villig att hålla med, om det inte vore för…… Maverick, Cedar Points absolut häftigaste, roligaste och snurrigaste berg- och dalbana! Den ser inte så mycket ut för världen, men starten på den här rackaren är det sjukaste jag varit med om. Man sätter sig, spänner fast sig och rullas fram till början på banan. Då man ser en backe framför sig (som på dom flesta berg- och dalbanorna idag) så förväntar man sig det där trista ”klrack krack krack”-ljudet där man hissas upp i långsam takt till toppen av berget innan man släpps ner.

Men så fungerar det tydligen inte här. Nej, här börjar man rulla upp lite sakta, utan att höra det där ljudet, men sen ökar farten bara tills man kommer upp på toppen av den första höjden. Då släpps man raaaaaaakt ner i 95 grades (!!!) vinkel. När den böjen kommer i hyfsad fart känns den tio gånger värre än en vanlig ”krack krack krack”-bana och jag höll på att halvt avlida där. Sen snurrar man runt, upp och ner, höger och vänster och jag vet inte alls innan man nästan stannar i en tunnel och tror att åkuren är slut. Då skjuts man plötsligt iväg i 110 kilometer i timmen igen och allt känns sådär löjligt underbart som bara en åktur i en berg- och dalbana kan göra.

Får jag någonsin en son ska han heta Maverick. Ja, får jag en dotter ska hon baskemig heta Maverick hon med. Alla mina eventuella framtida barn ska få namnet Maverick!

Betyg på Millenium Point: 4
Betyg på Maverick: 4,5

Maverick var fantastisk, Millenium Point var fantastisk och Cedar Point förtjänar verkligen titeln som ”Best Amusement Park” som den nu fått 13 år i rad. Alla borde verkligen ta omvägen förbi Sandusky för att uppleva dom sjuka adrenalinkickarna som stället erbjuder! Och det är många, helt sjukt många, galna åkturer stället har att erbjuda. Jag har till exempel inte ens nämnt Mantis, Raptor, Wicked Twister och Magnum XL-200 för att snudda vid några fler av alla deras fantastiska kickar…

Betyg på Cedar Point: 4,5”


Betygsätt inlägget:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>