Mat,  Vardagsliv

Mästerkock

Jag måste ha slagit i huvudet ordentligt när jag var ute och reste eller så drog jag på mig nåt efterhängset virus. Sjuk är jag i alla fall, den saken är nog klar… eller så tröttnade jag helt enkelt på att äta ute bara. Jag vet inte riktigt, men nåt har i alla fall förändrats.

Ut med 10% av skräpmats-Kausti och in med 85% Jamie Oliver-Kausti. Jag vet, det blir sammanlagt 175% men ungefär så bra är jag på att laga mat just nu. Jag är som en lila skitball sköld i WoW ungefär, fast i kockformat.

Idag hade turen kommit till mammas hemmagjorda mango chutney-kyckling. För att tillaga den krävs såklart ingredienser, så jag tänkte göra en lista på det som behövs innan vi kör det här inlägget. Receptet gäller uppskattningsvis 6 portioner:


4 normala tinade kycklingfiléer
1 purjolök
1 burk mango chutney
Ost (ju mer destå bättre)
Lite svartpeppar
Lite salt
6 dl grädde (hellre för mycket än för lite!)
~2 dl majonnäs (majonnäs stavas tydligen med två n, vad i helvete!?)
1 samurajsvärd
1 ninjadräkt
En bärbar dator


Ignorera alltså colan, ketchupen, senapen och allt det där andra som står bakom i bilden. Dom sakerna tillhör inte matlagningen, dom tillhör oordningen i köket. Slå nu på ugnen på 225 grader innan du funderar vidare.

Börja sen med att ta på dig ninjakläderna, ta fram det vassaste svärdet du har hemma och dela kycklingen i 0,7 mm tjocka skivor. Jag skriver 0,7 mm bara för att jag är udda, 10 eller 5 mm spelar egentligen ingen roll. Hyvla kycklingen om ni vill, men dela den i alla fall i mindre bitar.


Släng i kycklingen i en varm stekpanna och börja steka den. Samtidigt tar du en ny skärbräda, plockar fram purjolöken från kylen och skalar den. Efter det är det bara att slänga fram ninjaskillsen igen och hacka purjolöken. Purjolök är gott så därför ska ni se till att ta mycket purjolök. Ni kan lätt ha i en hel om ni vill det (yes)


Nästa steg är att plocka fram eran bärbara dator, slå på filmen Iron man och se hur han blir överfallen precis i början där.


Kontrollera sen kycklingen. Den ska inte se ut som på bilden förövrigt. Salta och peppra sen när kycklingen börjar få lite färg. Jag fuskade och gjorde det redan här, men så är jag mästerkock också. Inget för amatörer med andra ord ;)


Matens höjdpunkt är orange barnmatspure-liknande gegga. Mango chutney är helt sjukt underskattat i matlagning. Så ni vet alltså.


När kycklingen börjar få bra färg kan ni smörja formen. Använd en plastpåse istället för toapapper. Fräschare och mycket behändigare.


Blanda grädden med majonnäsen (två n!?!?!?!). Egentligen ska man nog vispa, men jag rörde bara ihop det – det funkade för en mästerkock som mig, alltså funkar det även för er :z


Häll sen i kycklingen i formen…


Lämna sen stekpannan i diskhon och hoppas på att eran room-mate är hungrig när han kommer hem.


Glöm sen inte bort att kolla när Iron man tar på sig den där asballa dräkten och slaktar alla dummingar i grottan där i början. Jag är en ganska omogen ung man så jag ser upp till människor i actionfilmer. Inte så coolt kanske, men jag vill i alla fall ha en såndär dräkt jag med… :<

Tag sen burken med mango chutney i handen. Här har du två val: antingen öppnar du burken genom att skruva av locket, eller så tar du samurajsvärdet och samurajsvärdar av en del av burken så att du får en öppning. Töntar väljer det första alternativet, jag tog det andra. Sprid ut hela burken över kycklingen men lukta för fasiken inte på det du har i formen. Mango chutney luktar apa men det smakar desto bättre.


Ös sen på purjolöken och grädden.


Vänd sen huvudet mot datorn och kika på nät Plåtniklas kliver ut genom öppningen på grottan, förgör alla dummingars vapen och sen flyger iväg. Börja efter det fundera på att lägga ner matlagningen för att istället bygga en Iron man-dräkt. Förhoppningsvis vågar nån göra det, själv fortsatte jag med maten.


Släng sist på osten ovanpå allt annat och tryck in formen i ugnen. Ungefär 20 minuter ska maten befinna sig därinne.
Här kan ni också slå på vattnet om ni tänker göra ris till – något jag personligen rekommenderar även om potatis eller pasta säkert funkar det med.


Nu kraschar Stålmannen i öknen också. Pay attention! Roligt :i


Vattnet bör sen ha börjat koka, så ni kan slänga i riset.


20 minuter senare ser maten ut såhär.


Disken ökar… Håll tummarna att room-maten kommer hem hungrig så att han kan mutas att diska om han får ta del av käket.


Plocka fram tre matlådor och en tallrik…


Grillvante på!


Mycket ris.


En halv kastrull för mycket ris… :@


Tillslut blev det i alla fall ungefär 6 portioner, varav fem av dom syns på bild.


Maten ser förjävlig ut på bild men den smakade helt jävla underbart. Kanske att den skulle stått inne i ugnen någon minut till, men annars var smaken perfekt.
Tills nästa gång blir målet dels att ha nån slags sallad till och dels att fixa upplägget lite bättre :i

Betyg på min självlagade mammas mango chutney-kyckling: 5Betygsätt inlägget:
[Total: 0 Average: 0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *