Eurotrip 2010,  Tågluffen

Tågluff: Bratislava – En rätt fräsch askkopp

Inlägget kommer upp 24 timmar försent pga internetbrist.


Vi hade planerat morgonen som så att vi skulle kliva upp vid åttatiden, käka frukost och sen somna om och sova fram tills vi var tvungna att checka ut.
Strax efter nio gick vi i alla fall ner till frukosten för att käka oss mätta och jag måste verkligen slå ytterligare ett slag för den underbara frukosten som serverades där. Den var redan igår en fempoängare, men nu såg jag att dom också hade magiskt god Alpen Yoghurt och sen även… Nutella! Frukosten var redan perfekt innan, men nu steg den ju ytterligare ._o

Nej, hotellfrukosten där på hotellet blir den första saken som fått sex av fem i betyg. En stor applåd för det!

Betyg på fruksten: 5+[!]


Efter att ha slöat en stund tog vi sen tunnelbanan och åkte dom 15 stationerna bort till tågstationen.
Tågresan från Wien till Bratislava tog knappt en timme och jag kände där nånstans att jag då hade åkt igenom större delen av Västeuropa på en månad. Europa är verkligen inte så stort som man tror det ska vara. Mitt internet är kasst just nu, men annars hade jag kunnat fixa fram en schysst jämförelse så ni fått lite perspektiv på avstånden.

Wien var väl inte den absolut trevligaste staden man varit i, men jag gillade ändå stället. Wien kändes väldigt storstadig på nåt vis och sen fanns det helt sjukt många damer överallt plus att staden i sig var rätt fräsch med schyssta bostadshus överallt.

Betyg på Wien: 4

Förväntningarna på Bratislava var annars inte speciellt höga. Vi har mest inriktat oss på sevärdheter under resan och Bratislava hade inte mycket mer än en borg att erbjuda på den fronten enligt förhandstipsen. Billig öl och billigt käk skulle det också finnas, men det kändes ändå inte speciellt intressant på något vis.


Fördomarna man hade när man klev av tåget där var inte nådiga och baserade sig mest på den klassiska scenen från filmen Eurotrip där tågluffarna liftar med en lastbilschaufför som knaprar diverse piller samtidigt som han kör och dricker alkohol. Dom hoppar ur lastbilen och får syn på ett enormt sunkigt och grått betongkvarter där folk kastar soporna från balkongen och där Miami Vice precis slagit igenom på TV :i

En sak till som kan vara värd att nämna från filmen är att dom ställer upp en europakarta på köksbordet i en av scenerna där alla städerna dom besöker får symboliseras av någonting i köksbordsväg. Amsterdam är en kräftklo, Bryssel är en brysselkål, Rom är en tallrik spaghetti och Bratislava är… en askkopp :i Så illa kunde staden väl ändå inte vara?

Det intressanta var att Bratislava såg PRECIS ut som man hade förväntat sig när vi klev ut från tågstationen. Riiiktigt sunkiga hus, tråkiga bilar, skabbiga damer och allmänt nedgånget. Yeaaah! Det här blir en pepp midsommar” tjoade Jaker och slog sig för huvudet samtidigt som jag kände ungefär likadant. Bratislava var en askkopp precis om i filmen… :n


Livrädda för att bli rånmördade av eventuella taxichaufförer bestämde vi oss för att ta promenaden från tågstationen ner till floden Vltava där vårat hotell skulle ligga. Vi fick inte tag i någon riktig karta innan vi gick heller så vi fick lita på stadskartorna som fanns lite överallt.
Mitt i vårat förvirrade letande dök dock en ganska kort kille upp bakom oss och frågade på klockren engelska: ”Can I help you guys”. Han såg antagligen våra skitfräcka joggingskor, våra megaryggsäckar och frågetecknena vi hade ovanför huvudet och insåg att vi nog var turister som behövde hjälp.
Jag frågade artigt hur vi skulle gå för att ta oss till hotellet och han började nämna spårvagn 1, 4, 9 eller 5 och att vi sen skulle hoppa av vid Namestie Ludovita Stura och byta till nån annan spårvagn där. Detaljerna var många och han såg på mig att jag inte riktigt tog in all information han hade så han frågade om vi hade nåt papper. Tyvärr hade vi inte det, men då kom frågan ”Maby one of you have got a mobilephone?”.

Där kände jag att en eventuell utlåning av min 5 000-kronorsmobil till en helt främmande Bratislaviansk kis kanske inte var den bästa idén, speciellt eftersom jag själv hade en ryggsäck vägandes ungefär 218 kilo på ryggen också. Om han skulle få för sig att springa iväg hade jag ju inte haft en suck att komma ikapp honom.

Ändå gjorde jag det. Varför? Mest för att han hade en jacka med kanadensiska flaggan på :i Han verkade vara en schysst kille men jag höll mig 3 centimeter ifrån honom med paraplyet i högsta hugg ifall han skulle ha fått ett infall och kört springnotan mot mig.

Nu skrev han in ”Namestie ludOVita stura” på mobilen, gav mig den och förklarade vägen en gång till sen tackade jag och Jaker honom och våra vägar skiljdes.

Hoppet på Bratislava som stad ökade lite smått…


Vi lyssnade dock inte på hans instruktioner alls utan traskade hela vägen till hotellet. Ju närmare hotellet vi kom desto trevligare blev området också. Dom renoverade huset var faktiskt riktigt trevliga att titta på.
45 minuter efter att vi börjat promenera var vi äntligen framme vid resans första femstjärniga hotell – Sheraton Hotel!

Vi traskade in genom dörren och blev direkt ganska förvirrade då vi inte riktigt visste var vi skulle checka in (det fanns 4 olika diskar). Detta noterades ganska snart av en av herrarna där som frågade vad vi letade efter och sen visade oss vart vi skulle.
Incheckningen var som vilken incheckning som helst förutom det faktum att vi blev övermannade av en såndär ”Jag bär upp väskorna på erat rum”-snubbe som snodde våra väskor och la dom på en vagn.

Första intrycket från Sheraton var dock att vi inte alls passade in på stället. Shorts, en genomsvettig T-shirt, en megaryggsäck och en svettlukt som nog skulle skrämma iväg den största gorillan på zooet i staden gjorde att varenda anställd därinne stirrade på oss :i


Hotellrum 434 var dock riktigt fräscht (yes) Jaker dök direkt in i badrummet och jublade när han hittade ett par badtofflor – ”DOM FÖRSTA PÅ RESAN! VILKET FANTASTISKT HOTELL!” gormade han samtidigt som han dansade runt i tofflorna.

Han är en speciell man den där herren…


Det häftigaste på hotellet var dock inte den episka duschen, dom gudomliga sängarna eller dom hypermjuka badrockarna – nej, det absolut coolaste på hela hotellet var… korridorerna ._o
Det går inte att på en bild visa hur stiligt fräscha korridorerna var men jag kan lätt säga att dom där korridorerna är dom lyxigaste korridorerna jag någonsin gått i <3 Betyg på Sheratons korridorer: 5

Då klockan började närma sig 16-tiden kände vi båda av hungern och bestämde oss för att ta sikte på något vettigt ställe att käka på. Vi hamnade på McDonalds – igen [?]
Nu ska det klargöras att jag överdrivit Jakers pushande för McDonalds ett antal gånger under resan, men just den här gången var jag faktiskt helt emot att äta där – jag ville ha nåt ballt slovakiskt käk. Jaker ville dock annat och eftersom han gnäller värre än alla damer på jorden tillsammans så blev det McDonalds ändå [?]

Jag traskade fram och beställde två Big Mac & Co med plusmeny och två cheeseburgare. Damen i kassan svarade med ett ”10,60 please” och jag blev lite fundersam om hon verkligen fått med allt i beställningen. 10 euro för två menyer och två cheeseburgare var ju 6 euro för lite :f

Men nädå, vi kikade kvittot och såg att hon minsann slagit in allt. 10,60 euro för två McDonaldsmenyer gjorde att Bratislava svängde från halv katastrof till topp fem av resmålen på resan!


Sjukt billigt :n <3

Hotellet låg rygg i rygg med ett, vad det verkade, helt nybyggt köpcentrum och området längs floden där utanför var riktigt riktigt trevligt. Gräset var helt sjukt perfekt, det fanns träningsmaskiner där man kunde träna och kika ut över floden och allt var nästan läskigt perfekt…


Dom hade även en Bratislaviansk midsommarstång!

Vi bestämde oss för att kika in borgen som skulle finnas i staden efter maten. Det var midsommar och vi traskade runt i Bratislava på jakt efter en borg – hur ofta händer nåt sånt? :i


I en av parkerna fanns en staty av vad jag tyckte såg ut som Terminator som bar en snubbe under armen. Ballt.
Sen var det rosa och röda blommor runt hela statyn. Inte ballt :<

På väg till slottet såg vi den där nybyggda bron. Mycket fascinerande (yes)


Högst däruppe hade dom en restaurang som enligt Jaker hette UFO. Om den verkligen heter så är namnet lätt det mest geniala namnet på en restaurang nånsin! Utseendet i kombination med namnet är klockrent (yes)


UFO-bro UFO-bro UFO-bro!


Borgen högst uppe på en kulle i stan var tyvärr stängt när vi var där och man fick lite fler associationer (stavning tjohej?) till filmen Eurotrip när vi fick reda på att borgen skulle vara färdigrenoverad – 2011 ._o ”The train will arrive very soon. They are building the trainstation right now” [?]


UFO-bro UFO-bro UFO-bro!


UFO-broooooooooooo!

Efter att ha kikat på borgen begav vi oss ner på stan för att kika matchen mellan Portugal och Brasilien i hopp om att Elfenbenskusten kanske skulle kunna ta sig till kvartsfinal. Det som behövdes var en ivoriansk (elfenbenisk) seger mot Nordkorea med typ 7-0 samtidigt som Brasilien slog Portugal.


Rolig staty med rolig gubbe som knäpper kort på, och härmar, staty :i


Midsommarafton i Bratislava avslutades med några öl, ett besök på en irländsk pub vid namn ”The Dubliner” och lite fönstershopping i varuhuset innan jag somnade i min fantastiska hotellsäng till matchen mellan Spanien och Chile. ”



Betygsätt inlägget:
[Total: 1 Average: 5]

2 kommentarer

  • Jesper, The Biveros Effect

    Hej, trevligt att höra att ni tyckte om Bratislava. Vi bodde i Bratislava i ett och ett halft år och kan förstå er chock när ni kom dit. Varken tågstationen eller busstationen ser speciellt inbjudande ut.

    Men man får ju verkligen mycket för pengarna i den staden och det gäller inte bara på McDonalds. :)

    Slottet blev klart 2012 tror jag, straxt innan vi flyttade dit, den vita färgen som den fick gör den nog till ett av de mer utmärkande slott som jag har sett.

    Hade ni tid att se något mer i Bratislava? Skulle vara interessant att höra hur platser som Devinsky Hrad och Bunker BS-8 var på den tiden. :)

    • Kausti

      > Hade ni tid att se något mer i Bratislava?

      Tyvärr inte, vi hade en rätt stressad resa så vi hade inte tid att egentligen göra något stopp rättvisa under resan tyvärr. Men jag kan absolut tänka mig att återvända till Bratislava nångång i framtiden :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *