Allmänt klagande

Ordet självdistans

Det händer inte speciellt ofta, men ibland blir jag irriterad. Och när jag blir det, ja då brukar ämnet som upprör mig vara totalt ovidkommande för 99% av världens befolkning. Så även denna gång.

Eller… När jag tänker efter så är den här saken kanske ändå rätt intressant för många av er. Det handlar nämligen om ett ord som stavas självdistans . Jag tänkte länka till nån bra sida där ordet förklaras på ett bra vis, men det toksket sig. Hittade ingen vettig sida, men jag hittade Flashback :z Där finns följande förklaringar av ordet att läsa:

Några möjliga omformuleringar skulle kunna vara

– Att man kan se sig själv ”utifrån”.
– Att man inte tar sig själv på för stort allvar.
– Att man har förmåga till självironi.

Jag väljer att använda den andra (tvådje) förklaringen av dessa, så jag översätter självdistans med att man inte tar sig själv på för stort allvar .
Detta är något som jag uppfattar som fruktansvärt viktigt i dagens samhälle. Det finns inte många saker som är viktigare än att kunna skämta om sig själv, att kunna ta ett skämt, eller att kunna se en reklam utan att bli fly förbannad.

Och nu har jag äntligen kommit fram till varför detta inlägg började skrivas. Jag körde den obligatoriska morgonsurfen nyss. Jag kom som vanligt in på Aftonbladet efter ett tag. Väl därinne hittade jag denna artikel.

För er som inte orkar läsa så kan jag i korthet sammanfatta:
Coca Cola ( <3 ) gjorde en reklam som handlade om hur ett perfekt uppbrott skulle se ut. Killen är typiskt manlig, och sitter där och vrider sig när han ska dumpa flickvännen. Han tar en klunk cola, och det kommer ner massa lättklädda tjejer, och tjejen fixar allt åt honom med avslutningen "just call me when you wanna shag... us". Sen åker killen iväg på en motorcykel och allt exploderar bakom honom :i Och hela Sveriges fruntimmerskår går i taket! Kommentarer i stil med dessa finns att läsa i kommentarerna:

Äntligen fälls den! Jag har bara väntat på det här, för jag tar direkt illa vid mig när jag ser den där Coca Cola-reklamen. Den är vidrig och får mig som kvinna att må dåligt. Tycker att den nedvärderar både kvinnor och män – kvinnor för att de framställs som våp, och män på grund av att de framställs som players som inte kan eller vill hålla sig till en kvinna.
Äntligen! Jag håller med om att den är vidrig. Som om alla killar eller tjejer verkligen vill ha livet så. Föreställning om hur livet skulle vara enligt vem då? inte mig ivarefall.

Jag orkar inte förklara hur jävla trött jag är på dessa människor. Människor som inte kan ha lite distans till sig själva. Människor som inte förstår ordet ironi. Istället ska dom uppfatta reklamen som ”kränkande”. Dom tycker att dom blir illa behandlade för att Coca Cola skämtar om könsroller i en reklam – på TV! ._o Att människor orkar ta åt sig av småsaker… [?]



Betygsätt inlägget:
[Total: 5 Average: 3.4]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *