Okategoriserade

Skottland – Machrihanish Dunes, en golfbana som jag aldrig glömmer

P1030314
Efter att ha anlänt Ugdale Hotel igår så vaknade vi imorse utvilade och pigga. Eh, skojar bara. Jag var dödstrött efter att ha somnat sent och sen blivit väckt en sisådär 167 gånger för att det var för ljust ute. Men när jag väl vaknade på riktigt så kunde jag inte annat än kapitulera för utsikten som jag vaknade till. Havsutsikt gör någonting speciellt med själen, även den mest bittra jäveln kan plötsligt vakna irriterade och säga ”Ja, hur i h-vete ska jag kunna vara arg på detta?”

Ugdale Hotel visade sig annars vara rätt okej faktiskt. Visst var maten rätt skotsk, men med tanke på var vi befinner oss var det svårt att bli vare sig upprör eller förvånad. Men servicen var riktigt bra och dom anställda försökte verkligen vara hjälpsamma och sådär genuina som jag fått för mig att folk bara är i riktigt små byar.

Intressant är annars att vi under frukosten började bli lite osäkra om golfbanan, som vi bokat, existerade eller ej. Jesper såg ut som ett stort danskt frågetecken när han konstaterade att banan inte dök upp när man tittade på stället via Google Maps satellit-vy. Två croissanter och en muffins (för egen del) senare hade vi dock konstaterat att receptionen nog hade koll på huruvida banan faktiskt existerade eller ej så vi bestämde oss för att fråga damen där om hjälp.

P1030324
Och det gick ju rätt bra. Banan fanns tydligen och tjejen i receptionen gav oss vägbeskrivningen ”Följ vägen, sväng vänster, åk på vägen, sväng vid flygplatsen, tror ni att ni kommit vilse eftersom ni åker på en bondgårdsväg så har ni kommit rätt och fortsätt åka”.

P1030326
Klubbhuset var rätt litet och vi möttes av en ma…. nej, en äldre herre som hälsade oss välkomna. Han informerade oss om att det var 16 killar som skulle slå ut om 20 minuter, så han rekommenderade oss att göra oss redo och slå ut.

Smått chockade, och som dom svenskarna (och danskarna) vi är så sade vi ingenting mer och kom överens om att vi skulle möta golfprostugegubben att vi skulle möta honom på första tee om typ 3 minuter och 43 sekunder. Vi behövde bara byta om först.

Efter att ha bytt om, eller rättare sagt tagit på oss golfskorna vid bilen, samtalade jag och Jesper dock på typiskt skyddat skandinaviskt sätt enskilt och bestämde oss för att låta dom 16 killarna gå ut före oss och att vi istället skulle fokusera på att värma upp under tiden. Den gamla gubben, vars namn jag som ni se inte minns, var helt okej med det och informerade oss istället om diverse lokala grejer som sen skulle visa sig vara otroligt värdefulla under vår runda.

P1030327
Banan hade annars fått en helt del spretiga recensioner. Ändå hade vi, helt seriöst av en väldigt idiotiskt oklar anledning, kört bil i närmare 4 timmar för att komma hit. ”Banan är hopplös och du spelar den en gång, sen återvänder du aldrig” var några ord som ekade i min skalle när vi kom fram. Tänk om banan skulle visa sig vara en katastrof? En flygresa på 2,5 timmar, en bilresa på 4 och sen skulle banan visa sig vara lika attraktiv som en giraff som i otakt dansar salsa. Mardröm.

P1030340
Men det är både svårt att stava Mch… Machi… M… golfbanans namn och att samtidigt förklara hur fantastisk den här banan visade sig vara.

P1030345
Den ligger precis vid den sudvästra skotska kusten där skotskt land möter Atlanten vilket gör att det blåser som fasiken samtidigt som vädret växlar snabbare än du kan stava Machrihandish. Men vi hade kontrollerat vädret innan vi åkte från hotellet så vi visste att det faktiskt, för en gångs skull, inte skulle regna och lämnade därför både paraply och regnkläder i bilen.

P1030355
Men banan… första hålet inleddes för egen del med en slice, en till slice, en försvunnen boll i ruffen, en bra pitch och sen en vettig putt. Ändå blev jag kär ganska direkt…

P1030371
Har ni någonsin varit och fiskat nångång så vet ni att vassen är ett ställe man bör undvika att kasta in draget i. Ungefär så var den här golfbanan att spela. Var inte dum i huvudet, fuska om du slår snett och vips så kommer du klara banan samtidigt som du förstår dess storhet.

P1030373
Tittar man ner på det här hålet så kanske man får en liten liten inblick i dess svårighet. Man ser fiskedragsdödande vass överallt, men man förstår ändå inte att tee är 200 meter rakt till vänster om flaggan och att man inte har någon möjlighet att se flaggan när man spelar in till hålet.
Det finns dock pinnar som förklarar vart du ska slå, men du har ingen riktig aning om hur greenen/den dolda delen av banan ser ut – och jag älskade det!

P1030376
Men som om inte det vore nog så går banan längs med kusten vilket innebär att vissa hål ger en snudd på sjuk utsikt.

P1030397
Till er som inte gillar vare sig natur eller golf: först och främst måste jag fråga vad som är fel på er, men sen ber jag er ödmjukast att uppsöka en psykolog. Sen kan ni återvända hit när ni är botade från era psykiska problem.

P1030404
För den här banan bjöd på en ohälsosam mängd med vackra bilder. Vad sägs om den här greenen som är klippt så att även en halvtaskig allsvensk linjedomare kan döma offside när du kliver upp på greenen.

P1030408
På tal om offside, här har ni Jesper som slår ett (av många!) riktigt bra bunkerslag.

P1030423
Den här banan bjöd ändå på rätt öppen golf. Eller, det beror väl på vad man jämför med. Jag slog säkert bort en tio bollar, men samtidigt så var den riktigt tjockaste delen av ruffen begränsad till ställen dit man faktiskt inte borde slå. Jag slicade säkert 645 slag under den här rundan och jag klarade mig ändå riktigt bra under rundan.

P1030427
Och som om jag inte hade klarat mig bra nog så fick man efter nio hål en lokal whisky att njuta av. Och ärligt talat så var den här whiskyn faktiskt en personlig favorit. Lite vanliljsmak, rätt söt överlag och en njutning även för en whiskeyamatör som mig.

Tilläggas skall att jag antagligen uppskattat en flaska T-röd precis lika mycket efter att ha traskat runt på banan hittills.

P1030432
Sista nio bjöd även dom på riktigt bra underhållning. Ruffen var hård, links-gräset var oförlåtligt och en av oss hamnade faktiskt i det där idiotgräset en gång. Det tog 5 slag att komma ut, och då fuskades det ändå lite smått för att lyckas med det.

P1030445
Annars kommer bloggen nog få sig en ny bekanskap inom kort. Jag halvt impulshandlade mig en GoPro Session häromveckan och den är faktiskt alldeles fantastiskt. Drygt två arbetsdagar i lön kostade den och den fångar både färger och upplevelser helt sjukt bra för priset.

P1030472
Men åter till Mchri… Machr… Mar… golfen idag. Greenerna var inte bara otroligt vackra och maffiga, dom bjöd stundtals på riktigt svår puttning i och med att dom hade fler ojämnheter än valfri 13-årig acnediagnosticerad tonåring. För egen del var det både utmanande och ruggigt roligt och jag tror att Jesper minsann håller med.

P1030475
Hela banan var egentligen rätt utmanande, men utslaget på 17:e hålet var nog det värsta jag varit med om. Det här var vad man såg dit man skulle slå och det var bara att sikta på den svartvita pinnen, först slå bort 2 bollar och sen slå ut en tredje boll för att i blindo hoppas att allt gick bra.

P1030478
Actionbild på bunkerkungen av Danmark.

DSC_0589
På tolften hålet fick vi tyvärr oss lite regn, men under det 17:e hålet så gjorde sig min brist på regnjacka och paraply sig tyvärr äckligt jävla uppenbar. Gudarna fick nog av vårt långsamma spel och bestämde sig helt enkelt för att skicka ner en halv sjö med idiotmycket regn från himlen. Tack för det!

P1030478
Sammanfattningsvis kan man säga att Mch… Macd… banan där vi spelade verkligen levererade. Och då menar jag inte levererade som i ”jag åkte hela vägen hit, nu tänker jag hylla den” utan som i ”den här banan är helt sjukt bra och jag förstår inte att den inte nämns oftare när man googlar golf i Skottland”. Jag kan lätt tänka mig att ta min framtida privathelikopter hit för att slå bort 10-15 golfbollar till. För så vacker var den här banan. Den är charmigare än Nefyn om du frågar mig och jag rekommenderar verkligen den som funderar på att golfa i Skottland att åka hit.

selfie
Betyg på Mach.. Mrchc… golfbanan blir slutligen 4,6 av 5 kiltar i betyg.

puttning
Nu ska jag sova… Jesper ligger i sin säng här bredvid och pratar i sömnen om magiska bunkerslag, hur tjockruffen är orättvis och om att hålen på banan var för små. Jag tänkte försöka drömma om samma sak.

groupie
Så med en avslutande, smått regnig, skön kompisbild så säger jag härmed tack för idag och god natt.Betygsätt inlägget:
[Total: 1 Average: 5]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *