Moskva 2016

Moskva 2016 – En Sovjetisk IKEA-restaurang, Izmailovsky market och riktig semester

P1020815
Vi började dagen med att ta sikte på en resturang som tydligen skulle påminna om nån slags Sovjet-liknande IKEA-restaurangkopia. Nu så här i efterhand vet jag inte riktigt varför vi valde just det stället för frukost, men enligt Tripadvisor skulle stället vara rätt schysst. Restaurangen ligger mitt i det svindyra lyxvaruhuset Gum som ligger precis bredvid röda torget.

P1020821
Stället var lite sådär gammaldags pinnstol-aktigt och ”mormors vardagsrum”-liknande men allt som har lite Sovjet-influenser går hem hos Sovjet-suckern turist-Kausti.

P1020819
Själva rätterna fick man plocka själv ur några såna där ”IKEA-restaurangen”-hyllor vilket gjorde att man fick lite rysk tapaskänsla över det hela. Men maten i sig var rätt trött, den påminde mer om en skolmatsal med obefintliga smaker. På bilden har ni, uppe från höger, lax med ägg och kaviar, nån slags rysk potatissalladsliknande grej med rädisor eller nåt, en köttpirog som egentligen var nån slags bröd med ett bäst föredatum som nog passerat och som sen var fyllt med snustorr köttfärs, nere till vänster har vi pannkakor fyllda med ost och skinka plus gräddfil på sidan och sen har vi chicken Kiev med ris och svampsås. Av det här så var laxen okej, pannkakorna strax under okej och svampsåsen var skolmatsalsgod. Resten var inte alls bra vilket ledde till att vi lämnade och gick så snart vi fått i oss nog med energi för att överleva dagen.

P1020823
Loggan får dock tre av fem starka Lasse Kronér i betyg.

P1020802
Efter frukosten begav vi oss sen ut till den stora marknaden som finns i nordöstra Moskva, Izmailovsky. Stället kan bäst beskrivas som ett krimskramsens Mecka där dom säljer typiska ryska mössor, Matryoshka-dockor (ni vet såna där trägummor med fler trägummor inuti), gamla krigsprylar, gamla sovjet-märken, tavlor, ikoner, olika sorters dryckesglas, gamla kläder, sjalar och gud vet vad.

P1020805
Det fanns även nån helt makalöst vacker byggnad precis bredvid marknade, oklart vad det var för någonting men den ser ju ut som någonting från ett tivoli – fast vacker.

P1020827
Men vissa av ställena på marknaden sålde faktiskt vad som verkade vara riktiga vapen! Oklart om det faktiskt var AK-47:or eller inte, men gevären med mera var rätt dyra (~3500 kronor) så jag tror faktiskt att dom var äkta. Sjukt… Kombinera någar liter vodka med ett sånt där och du har en skön hemmafest.

Jag köpte en massa krimskrams, men jag kan inte posta det här då det mesta var presenter till diverse kompisar. Men jag rekommenderar verkligen verkligen att ni åker dit om ni är i Moskva. Det var en av dom bästa grejerna med Moskva om ni frågar mig. Frågar ni Marlene var hon antagligen rätt trött på att gå runt där efter 3 timmar när jag fortfarande letade roliga Matryoshka-dockor vilket nog ledde till att hennes betyg sänktes oroande mycket sista kvarten där.

Betyg på Izmailovsky Market: fem av fem comrade-priser i betyg!

DSC_0396
Den här kan jag förresten bjussa på. En Matryoshka-docka i form av den gamla Sovjet-femman i ishockey. Tretiak i målet och sen är alla dom anda fem snubbarna dom mindre dockorna inuti. Vem vill inte ha en sån liksom!? Fem av fem rostiga avgasrör i betyg!

P1020807
På vägen hem tog vi som vanligt den fantastiska tunnelbanan hem. Sliten, absolut, men ack så välsmord och välfungerande. Visste ni förövrigt att tunnelbanan även fungerar som skyddsbunker i händelse av en attack på Moskva? Om jag inte missminner mig ska tunnelbanegångarna faktiskt ligga så långt ner i marken att dom ska klara sig även om en atombomb släpps över staden. Imponerande.
Det är galet långa rulltrappor ner i tunnelbanan, vi snackar att den kortaste typ är längre än den längsta rulltrappan i Stockholm.

På tal om rulltrapporna så verkar dom vara från typ 60-talet eller nåt, men ändå är dom stabilare än Stockholms diton. I Stockholm är ju rulltrapporna så ryckiga, här är dom hur mjuka och simpla som helst. Inte vackra att titta på, men ack så effektiva. Ryssarna är baskemig dom nya tyskarna när jag tänker på det, dom bygger stabila grejer som står sig i evigheter. I alla fall det vi har sett. Det, eller så bygger dom allt nytt i det magnifika materialet ”grådassig metall med lite slitage på”.

P1020846
Nej, Moskva har sinnerligen överraskat oss båda. Magnifik arkitektur, en tunnelbana som både är vacker och där tågen kommer max varje 90 sekunder, riktigt bra restauranger och otroligt billigt. Jag hade fått höra att Moskva skulle vara en av världens dyraste städer, men det är ju inte ens nära. Drinkarna kostar ungefär 30-50 spänn på normalställena, mat får du för 50-60 kronor per portion (och då ingår en läsk), ölen kostar typ 10 kronor och uppåt på restaurang och hotellen är heller inte farliga. Vi betalade ungefär 6000 kronor totalt för 3 nätter på femstjärnigt hotell mitt i smeten, då bodde vi så bra man någonsin kan. Vill du köpa en liter vodka kan du komma undan med att betala ungefär 40 kronor i butik.

Nej, jag skulle säga att Moskva mycket mer påminner om Krakow i Polen är t.ex. New York prismässigt.

P1020859
Obligatorisk turistbild med turistmössorna vi köpte ute på marknaden. Min mössa kostade typ 50 kronor, Marlene fick sin lite dyrare. Men då orkade vi inte pruta så jättehårt heller och hade säkerligen kunnat få ner priset betydligt mer. Men sakerna på den där marknaden var så billiga att man inte riktigt orkade pruta.

P1020867
Vi avslutar Moskva-resan med en bild på ett av många många supervackra hus i staden. Moskva har charmat sig rakt in i våra hjärtan och när t.o.m. Marlene lite smått börjar prata om att åka tillbaka innan vi ens lämnat staden så är väl det om något bevis på att det finns någonting mer här än vad man först trodde.

Varken jag eller Marlene visste riktigt vad vi förväntade oss när vi åkte hit, vi var nog mer beredda på magknip och ångestkänslor än vad vi faktiskt fick. Jag hade innan resan ärligt talat nånstans hoppats att jag kunnat summera resan med ett riktigt panikslaget inlägg där jag berättat om alkoholiserade elaka ryska herrar som skällde ut oss, riktigt dålig standard, bedrövlig mat och en massa annat intressant men så blir tyvärr inte fallet. Dock är jag samtidigt lite glad att Moskva leverade så som det gjorde, det visar att även på dom mest oväntade ställena kan man hitta guldklimpar.

Moskva kvalar faktiskt in riktigt högt i toppen över storstäder i världen som imponerat på mig. Berlin finns där, Washington likaså och några till. Har ni chansen så ta en weekend i Moskva, ni kommer bli positivt överraskade!

Sammnfattningsvis får vi summera Moskva och vi är båda överens om att ge staden 4,7 av fem Lenin i betyg. Kausti rekommenderar!Betygsätt inlägget:
[Total: 6 Average: 4.5]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *