Close
Okej, jag fuskar lite nu. Jag har inte ens nämnt Osaka ännu, men jag fuskar. Det får bli senare. Det här är mitt 1337:e inlägg på bloggen, och vad passar då bättre än att skriva om en av världshistoriens ballaste boendeformer – kapselhotellet. Jag ligger just nu i min kapsel och kikar ping pong på TVn och jag stortrivs. Jag vill bo såhär förevigt!Vi checkade in på Capsule Value Kanda för nån timme sedan och betalade 3150 yen (270 kronor) per person och kapsel för att bo här en natt. Att hitta hit var inte sådär jättelätt (klick på jordgloben precis efter inlägget för att se exakt position), men det ligger i alla fall supernära Kandas tunnelbanestation så det tog typ en kvart och sen hade vi hittat rätt.

Direkt vi kom in så fick vi betala, och sen fick vi en nyckel per person. Steg ett i hotellets ordningsrunda är att man låser in skorna direkt efter lobbyn. Ett skåp per kapsel är det som gäller, och mitt skåp kommer lukta så oftantligt jäkla illa imorgon. Mina skor är döden just nu och det är tvek om det ens är lagligt att ha dom på mig när jag flyger hem sen.Steg två i hotellets ordningsrunda är att man får låsa in alla grejer man har i ett skåp rakt emot kapseln. Skåpet är litet, kanske 100 x 30 x 40 cm, något som gjorde att vi fick lämna våra resväskor nere i TV-rummet. Inte helt säkert kanske, men vem vill sno mina smutsiga kalsonger och strumpor egentligen?Kapslarna är staplade ovanpå varandra, och det är endast män som som får bo på hotellet. Antar att det har att göra med att duschmöjligheterna osv. måste dubbleras om även kvinnor ska in.
Duschen är annars rolig. Jag var dösvettig efter att ha burit runt på min väska i nån timme totalt idag samtidigt som temperaturen visade 35-graders värme, så jag skyndade mig att leta reda på duschen. Som handduk fick man en vanlig svensk handtorkningshandduk och den kändes sådär lagom liten när man traskade ner till duschrummet. Därinne fanns det tre sittplatser med duschar, och sen en vanlig europadusch” där man står och duschar som vanligt. Draperi fanns inte, så jag kände mig sådär lagom exotisk när jag stod i min T-shirtbränna och duschade samtidigt som jag delade duschrum med två japaner. Jag måste verkligen göra nåt åt min solbränna…Kapsel nummer 308 sedd utifrån. Ser det inte lite mysigt ut? Jag trivs något enormt och skulle seriöst kunna bygga en sånhär kapsel i mitt hem.Man får en sån här kontrollpanel att styra kapseln från. Till vänster har vi klockan och dess alarm, i mitten har vi radion och till höger TV + lampkontroller. Allt funkar fint bara man lärt sig, och det tog väl inte mer än 2-3 minuter att lära sig allt trots att det står på japanska.


Stället erbjuder dessutom Wi-Fi, något japanska hotell är skrämmande dåliga på annars. Inte ens ett av tio hotell i budgetklassen (<700 kronor per natt för ett dubbelrum) erbjuder det. Skrämmande att dom japanska hotellen är så efter på den delen...Kapseln sedd nedifrån. Den är faktiskt riktigt rymlig och jag skulle uppskatta måtten till 200 cm i längd, 100 cm i bredd och 100 cm i höjdled. Absolut acceptabelt, även sett från ett smått klaustrofobiskt perspektiv som mitt.Kapseln sedd ur FPS-perspektiv. TVn har 12 olika kanaler varav tre stycken visar OS just nu.

Den här kapseln är jag i ett rumsformat och jag känner ett enormt sug efter att bygga en egen kapsel när jag kommer tillbaka till Irland igen. Det här hotellet vi bor på är dock nyrenoverat och nyöppnade i juli i år, så jag kan tänka mig att andra kapselhotell kanske inte är lika fräscha.
Sen har dom lite roliga regler också. Endast män får bo här som sagt, du får inte ta med mat in på hotellet och du måste ut härifrån klockan 10:00 på morgonen. Om du bor en natt till får du glatt checka in 17:00 på eftermiddagen igen. Meckigt, men det spelar inte oss nån roll eftersom vi byter hotell imorgon.

Åker ni nånsin till Japan, se till att prova ett sånt här hotell! Det är säkerligen inte för alla, men för mig är det här bättre än det fyrstjärniga hotellet vi bodde på i Macau!


Betygsätt inlägget:
[Total: 8    Average: 4.3/5]

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>