Close

Monthly Archives oktober 2016

DropboxChooserAPI_DSCN0467
Puno blev en sån där stad som kändes som ett slöseri, men som antagligen hade varit helt okej om vi orkat ta oss ut på sjön Titikaka för att se det som sjön har att erbjuda. Men vi bestämde oss för att ta en slappardag på hotellet istället, och sen försökte vi få Puno stad att leverera någonting som inte fanns där.

Näst på tur stod resan från Puno till La Paz, en resa som med buss skulle ta ungefär 7-8 timmar. Väntsalen på busstationen kändes inte bara skum, den hade samma färgpalett som en typisk operationssal i valfri amerikansk sjukhus-tvserie.

DropboxChooserAPI_DSCN0468
Ny bussresa, nytt VIP-säte. Den här gången kostade resan 40 soles – 100 spänn! Antalet turister påvisade att det här var en populär rutt, och något ordnat kösystem fanns så klart på typiskt sydamerikanskt vis inte.

Tourperus säten var inte riktigt lika fräscha som Cruz Del Surs bussar, men ändå var det samma stora fåtöljer med fällbara ryggar och medföljande fotstöd som erbjöds. Även här var resan riktigt bekväm och bussarna i Sydamerika levererar verkligen hittills!

DropboxChooserAPI_DSCN0477
Efter lite mer än halva vägen stannade vi för att ta oss över gränsen. Att komma ut ur Peru var enkelt, det tog inte mer än 5 minuter så var alla på bussen klara.

DropboxChooserAPI_DSCN0479
Sista bilden innan vi kliver över floden till Bolivias mark.

Vad ger vi få Peru för betyg? Ficktjuvarna, oärliga taxichaufförer, riktigt bra mat, hyfsaat prisläge, skitstäderna Cusco och Aguas Calientes, bra långdistansbussar, Machu Picchu, Machu Pizza (höhö) och allt annat summerat så hamnar Peru på 3 av 5 Pocahontas i betyg. Jag hade förväntat mig mer, och även om landet är helt okej är det inget land jag känner att jag behöver återvända till.

DropboxChooserAPI_DSCN0481
Första bilen av Bolivia. Dom hälsade oss t.o.m. välkomna med en skylt. Imponerande!

DropboxChooserAPI_DSCN0488
Men sen tog det stopp… Kön till passkontrollen i Bolivia var en katastrof utan dess like… Två tjänstemän som jobbade i en takt som får Skalman att se ut som Usain Bolt och en utomhuskö mitt i gassande sol imponerade inte.

DropboxChooserAPI_DSCN0489
Efter lite mer än en timme i solen kom vi slutligen in i själva huset där man kontrollerade passen, och det påminde mer om Ukraina än ett exotiskt sydamerikanskt land…

Vi spenderade nog närmare tre timmar vid den bolivianska delen av kontrollerna, någonting som så klart får ett underkänt betyg utan dess like. Bolivias gränskontroll får noll av fem månlandningar i betyg.

DropboxChooserAPI_DSCN0490
Ännu mer imponerade blev vi när vi äntligen fått rull på bussen och den stannade efter typ 7 minuter eftersom vägen var för dålig för att köras på. Det ledde till att vår käre busschaufför fick springar runt och leta stenar som var passande nog för att fylla i hålen i vägen så att vi kunde rulla fram, men inte ens det hjälpte tillräckligt…

DropboxChooserAPI_DSCN0491
Så Pablo fick glatt använda livlinan ”Ring en kompis”. Det hela slutade med att vi fick gå av bussen och gå 200 meter under tiden som han kröp fram med bussen för att undvika att ta i med fronten. Det hela lyckades i alla fall och Pablos kompis Sergio, som var i andra änden av telefonen, får ett stort tack från oss resenärer.

Nu är vi framme i La Paz och ska se vad staden har att erbjuda. Hittills har Bolivia inte imponerat om man säger så, vi får se om det blir ännu sämre eller om landet kan repa sig en aning…
DropboxChooserAPI_DSCN0203
Det var längesedan, om ens någonsin, som jag gick upp såpass tidigt som jag gjorde idag. Klockan 04:00 (ja, nollfyranollnoll) ringde alarmet och efter en snoozning så klädde vi på oss, käkade frukosten, tog våra färdigpackade väskor och tog sikte på hotellobbyn. Där mötte vi upp med vår guide Ricardo som sen ackompanjerade oss ner till busshållplatsen där alla bussarna upp till Machu Picchu går från.

DropboxChooserAPI_DSCN0204
Väl på plats, typ 05:10, var kön till bussarna redan förvånansvärt lång. Det stod säkert 150-200 personer redo och klara, och så klart fick vi ett gäng svenska pensionärer precis framför oss.

DropboxChooserAPI_DSCN0212
Men det ljusnade i alla fall snabbt, och vid 05:30 kom den längsta buss-karavanen jag någonsin sett i hela mitt liv. Det måste ha varit minst 20 bussar som alla rullade in samtidigt för att hämta upp dom mycket förväntansfulla turisterna som stod redo med fula hattar, kameror, överdrivet röda solbrännor och allt som vi gringos bidrar med här nere. Det tog väl oss en 15-20 minuter innan vi kunde kliva ombord, men hela kö-maskineriet kändes ändå rätt välsmort – även för en morgontrött och småbutter ung 30-och-ett-halvt-åring som mig. Marlene fick lite socker i sin marmelad och juice till frukosten så henne var det full rulle på redan från start.

DropboxChooserAPI_DSCN0218
Bussarna var annars förvånansvärt bekväma, sätena var riktigt sköna och det hoppade och skumpade inte överdrivet mycket trots den halvtaskiga vägen upp.

DropboxChooserAPI_DSCN0222
Vägen upp var nog den sicksackigaste kilometern jag någonsin åkt och molnen gjorde hela resan upp så där trevligt mystisk när bussen sakta jobbade sig upp för vägen likt hur en symaskin jobbar fram sitt zick-zack-mönster i tyget.

DropboxChooserAPI_vägen-upp-till-machu-picchu
För er som inte har koll på hur vägen ser ut, såhär sicksackig är den.

Köandet in till Machu Picchu var sen rätt snabbt avklarat, det enda intressanta är att man måste ha med sig sitt pass när man bokar inträdesbiljetten hit, när man bokar bussbiljetten hit, när man kliver på bussen hit och när man går in på själva Machu Picchu.

DropboxChooserAPI_DSCN0224
Vår guide Ricardo berättade för oss att när Haram Bingham, en amerikansk snubbe, upptäckte Machu Picchu så levde där redan några få peruanska bönder. Därav ses herr Bingham inte som upptäckaren av Machu Picchu utan som den första ”vetenskapliga upptäckaren” av stället.

Om det är sant, och vad som egentligen står på den där skylten, har jag dock ingen aning om. Han kan lika väl ha ljugit oss rakt upp i ansiktet med tanke på att skylten är på spanska då min kunskap i språket sträcker sig till ”Hola amigo, Leo Messi, Andres Iniesta porfavor” ungefär.

DropboxChooserAPI_DSCN0227
När man kliver in genom ”insläppet” så får man först gå en liten tråkig stig på hundra meter, men sen möts man av en utsikt som är helt sinnessjuk. Bergen sticker upp vart man än tittar sig runt.

DropboxChooserAPI_DSCN0231
Ja, så långt man ser då. Vädret nconär vi kom dit var riktigt sunkig och sikten från utsiktsplatsen var ungefär lika bra som om nån hållt fram en ogenomskinlig skål med 6 dl vispad grädde. Inte så najs med andra ord.

DropboxChooserAPI_DSCN0232
Men på samma sätt som att mörkret lättade under dom första 15 minuterna vi väntade på bussen så lättade även skålen med vispgrädde. Sakta men säkert började den enda Inka-staden på listan över världens sju nya underverk visa sig…

DropboxChooserAPI_DSCN0236
Några andra som visade sig var även dessa lirare. Herre gud vilka skojiga djur, det är svårt att se mer korkad ut än vad en lama gör.

DropboxChooserAPI_DSCN0238
Och som i en saga så skingrade sig molnen mer och mer och Machu Picchu började blotta alla sina typ 173 miljoner byggstenar.

DropboxChooserAPI_DSCN0243
Och med sikten kom då även turisterna. Och lamorna ville så klart även dom vara med lite i bild.

DropboxChooserAPI_DSCN0257
Vår guide Ricardo tog oss på en rundtur som gick igenom själva Machu Picchu och vi fick lära oss en massa om diverse byggnader i staden.

DropboxChooserAPI_DSCN0263
Solen var dock inte så där supersugen på att jaga bort alla vispgräddemoln när klockan bara var 07:07 på morgonen, så vi kunde inte riktigt skåda Machu Picchu i all dess storhet.

DropboxChooserAPI_DSCN0288
Men på något vis var det lite mysigt att kunna få vakna ordentligt med all den här ”mystiken” runt sig.

DropboxChooserAPI_DSCN0308
”Se glad ut, klockan är faktiskt 07:50″

DropboxChooserAPI_DSCN0335
Utsikten blev sen allt bättre ju längre dagen gick. Tittar ni noga på den här bilden så ser ni järnvägen som vi tog från Ollantaytambo till Aguas Calientes igår ungefär nedre mitt i bilden. Det är det vänstra av dom två spåren som vi åkte på om någon undrar.

DropboxChooserAPI_DSCN0333
Machu Picchus inträdesbiljett ger en tillgång till att gå in på området tre gånger, så efter vår guidade tur lämnade vår guide Ricardo oss utanför ingången. Där passade vi på att gå på toaletten, och jag kan säga att det var längesedan jag gick på en så äcklig toalett som denna. Nu är jag en sån person som normalt sett inte luktar när jag går på offentliga toaletter, men när Marlene informerade mig att det luktade värre än en tre veckors oduschad Lasse Kronér därinne så var jag tvungen att kolla läget. Och fy fabian vad vidrigt det stank. Lägg sen till att herrarna hade två toaletter (ingen pissoar) att gå på där två av tre toaletter inte gick att spola på så förstår ni kanske hur illa det var ställt…

Efter det eländet så begav vi oss på nytt in till Machu Picchu för att kunna klättra en bit längre upp och se hur utsikten där skulle se ut.

DropboxChooserAPI_DSCN0348
Obligatorisk bild, den här gången med ej färdig posering. Ser lite ut som en blandning av Tommy Körbergs hållning och Arnold Schwarzeneggers Terminator-solglasögon ungefär. Inte så illa pinkat!

DropboxChooserAPI_DSCN0397-contrast
Men ju högre upp man kom desto bättre blev utsikten över staden och området runtikring. Det som jag mest imponerades över var inte staden i sig utan läget, för utsikten var verkligen magnifik åt alla håll.

DropboxChooserAPI_DSCN0406
Mack-chu Picchu. Höhö.

DropboxChooserAPI_DSCN0408
Machu Chipsu. Höhö igen.

DropboxChooserAPI_DSCN0393
Gulligulligt värre.

Efter att ha blivit nöjda med fotograferandet så begav vi oss en bit bort från själva Machu Picchu mot ”Inkabron”. För att komma dit fick man lov att skriva in sig i en bok, så att dom skulle veta om någon försvunnit längst med stigen antar jag, och efter ett tag började man förstå varför…

DropboxChooserAPI_DSCN0425
Stigen var kanske 50-60 cm bred och stupen på sidorna måste ha varit flera hundra meter bara rakt ner. Ett räcke att hålla sig i för säkerhet? Ett staket? Glöm det, här snackar vi riktig dödsfälla.

DropboxChooserAPI_DSCN0420
Marlene, som blir höjdrädd redan när hon sätter sig i vår soffa hemma, var måttligt nöjd…

DropboxChooserAPI_DSCN0419
Men utsikten gick inte av för hackor. Höjdskillnaden när måste även här ha varit över en kilometer ner till dalen med floden.

DropboxChooserAPI_DSCN0428
Efter att ha spenderat 5 timmar vid Machu Picchu kände vi oss rätt klara så vi begav oss mot bussarna som tog oss ner till Aguas Calientes igen.

Men vad får då Machu Picchu för betyg? Jag blev inte lika imponerad av Machu Picchu idag som jag blev när jag besökte Taj Mahal i Indien för något år sedan, men samtidigt var Indien ett skitland och Taj Mahal ett både visuellt och matematiskt mästerverk så det är inte riktigt rättvist att jämföra dom båda egentligen. Men om jag måste skapa nån slags lista kring saker jag sett så placerar jag absolut Taj Mahal etta på den listan, och sen sätter jag nog Galapagosöarna som tvåa. Sen tyckte jag nog att Vatikanstaten, eller mer specifikt Peterskyrkan i Rom, var mäktigare än Machu Picchu också, men på fjärde plats måste jag nog säga att Machu Picchu kvalar in.
Missförstå mig rätt nu, Machu Picchu är absolut värt att besöka och jag ger Perus enda bidrag på listan över världens sju nya underverk 4,7 av 5 starka gotländska raukar i betyg. Och se för guds skull till att boka en guide om ni ska dit, för guidens information bidrar så sjukt mycket till upplevelsen.

DropboxChooserAPI_DSCN0453
Musik gör mycket när det gäller att bota tristess. Jag har ju, ofrivilligt, fått lov att detoxa från mitt (uppenbara) mobilberoende i och med att jag för första gången fick uppleva mäkta imponerande ficktjuvningsexpertis på nära håll.
Det jag märker av mest av detta är hur bra all musik plötsligt blivit. Efter att ha lyssnat på musik 10 timmar per dag (till och från jobbet + typ varje sekund på jobbet) får jag nöja mig att lyssna på musik under bussresorna. Det är då jag kan ta fram min minilaptop, koppla i hörlurarna och njuta i några timmar.

Så även denna gången när vi skulle ta oss från Cusco till Puno – vår första längre bussresa på resan. Drygt fem timmar skulle resan ta totalt och vi hade, smarta som vi är, bokat VIP-sätena hos bussbolaget Cruz Del Sur för en sisådär tiondels peruansk månadslön. I svenska pengar blir det drygt 300 spänn, och jag trodde jag skulle smälla av när vi klev ombord på bussen…

DropboxChooserAPI_DSCN0449
Det här är då sätena vi fick. Fullt fällbara, med tillhörande fotstöd och varenda pryl hade den gula loggan snyggt placerad. Nu kanske det låter som att jag blivit sponsrad av bussföretaget, men så är inte fallet (tyvärr!) utan jag blev bara helt sjukt imponerad av bussens kvalitet. Dom här sätena var ungefär i klass med såna där superlyxiga biofåtöljer som vissa biofantaster har hemma.

DropboxChooserAPI_DSCN0452
Just ja, vi hade så klart egna underhållningssystem också. Alla filmer var dubbade på spanska, inte sådär jättekul om jag ska vara ärlig… Men ett eget underhållningssystem är alltid ett eget underhållningssystem!

DropboxChooserAPI_vip-säten
Två mycket imponerade ”backpackare”.

Vi hade läst en hel del skumt om bussresor i Peru, så jag satt världsvant och kramade min ryggsäck samtidigt som jag grät floder och väntade på när första bästa tågrånare från 1920-talet skulle kliva ombord och sno allt vi ägde. Men så skedde inte, och vi stötte inte på några som helst problem under resan. Så om ni ska resa från Cusco till Puno nångång – ta Cruz Del Surs bussar! Lite dyrare än lokalbussen (den kostar typ 4 dollar…) men lätt värt det om du är paranoid och modig som en femåring som har spöken under sängern…

Annat intressant att notera från resan är att toaletten endast tillät att man gjorde nummer ett. Det fanns även, såvitt jag förstod det, ett filter som förhindrade eventuella mini-me att leta sig ner i avlopps-tanken också.
Dom informerade även att bälte var obligatoriskt, men det slutade inte där utan dom hotade även med polisanmälan i säkerhetsgenomgångsvideon om man inte hade bältet fastspänt. Lite knäppt, men ändå någonting jag som Volvo-svensk kan ställa mig bakom.

DropboxChooserAPI_DSCN0462
Puno har annars imponerat ungefär lika mycket som Grums enlgit diverse topplistor (bottenlistor) imponerar på turister. Det vill säga inte alls. Dom har en liten hamn där dom säljer en samma souvernirer som i Cusco som toppdestination, men mycket mer verkar det inte vara.

Eller jo. Dom har en restaurang som heter Machu Pizza också. Höhö. Machu Pizza. Det tycker jag är kul.

Dags att sova nu känner jag… God natt!
DropboxChooserAPI_DSCN0443
Peru är ett konstigt land. Ena sekunden är man och kollar in Machu Picchu, andra sekunden går man mot ett tåg man ska med och är orolig för sin egen säkerhet. Det förstnämnda skedde igår, det senare skedde imorse.
Vi checkade ut från hotellet för att ta oss till tågstationen. Aguas Calientes som stad är typ mindre än min lägenhet så det tog oss ungefär 3 minuter att gå från hotellet, som ligger lite i utkanten av staden, till tågstationen som ligger på andra sidan stan.

Väl där satte vi oss och väntade, som normalt folk gör, men vi reagerade på att det var väldigt få personer därinne. Men å andra sidan gick det här tåget 10:30 vilket är för tidigt för folk som besöker Machu Picchu under en dagstur, så vi antog att det var anledningen. Men det var inte anledningen…

Efter ett tag kommer en man klädd i Inka Rail-kläder och ber att få se våra biljetter. ”Please come with me, the tracks are blocked” säger han på knackig engelska innan vi riktigt hinner förstå vad som skett. Min första tanke var att han försökte sno våra biljetter, men vi fick tillbaka dom rätt snabbt varpå jag direkt lade ner mina tankar om att karatesparka ner snubben.

DropboxChooserAPI_DSCN0445
Han tar med oss ut där vi möter upp med en annan, yngre kille i 25-årsåldern. Han har dock civilkläder på sig, någonting som ser lite konstigt ut eftersom han har en kostymskjorta som sticker ut under under hans huvtröja. ”Follow my colleague” säger den äldre av dom två och vi hänger på. ”YOLO” som ungdomarna säger idag.

Vi går en konstig väg, åt fel håll och tar en omväg i staden innan vi möter två andra Inka Rail-arbetare runt hörnet på en totalt död gata. Först stannar vi, sen signalerar dom två att vi ska hålla avstånd till den civilklädde 25-åringen framför oss men att vi ska fortsätta följa efter honom.

DropboxChooserAPI_DSCN0446
Så vi följer efter honom. Vi går 50-100 meter och börjar höra vad jag tror är en folkmassa som står och skriker. Jag tittar fram och får se 70-100 personer som står på rälsen och jag får en ganska olustig känsla. Ni vet den där känslan när ni ska till att passera någonting där ni inte vill ta ögonkontakt med någon eftersom du är rädd att om dom lägger märke till dig så finns det en risk att du råkar illa ut. Den känslan.

Vi närmar oss folkmassan och jag ser att det ser ut att vara turister, turistguider och poliser. Känslan avtar, men Marlene säger strax ”såg du, det låg en stenbumling på rälsen!”.

Känslan kryper åter fram…

DropboxChooserAPI_DSCN0447
Vi får gå på spåret en bit innan vi slutligen kommer till vårat tåg. Sen sitter vi där och väntar i vad som känns som en evighet, men som antagligen bara är 15-20 minuter. Sen börjar tåget rulla och vi tar oss till Ollantaytambo utan större problem, och faktiskt 10 minuter före utsatt tid.

Vad jag förstått så var det lokalbefolkningen som strejkade, och därför hade puttat ner en stor stenbumling på rälsen. Dom gör tydligen sånt lite då och då i Peru, antagligen för att dom inte har det sådär jättebra ställt. Jag har ingen aning om vi som turister riskerade att attackeras, eller om lokalbefolkningen bara blockerar rälsen och stör trafiken i såna här situationer. Men någonting säger mig att jag hellre är ovetande kring hur dom hade reagerat än att ha behövt ställas öga mot öga med en mobb som är ilsken på oss turister.

Nu är vi i Cusco (buuu!) igen och har bokat resan till Puno imorgon klockan 08:00. Sorligt nog har jag bättre uppstigningstider under semestern än vad jag har på vardagarna hemma i Sverige…

En intressant sak om Cusco förresten: varje gång det börjar regna så slutar interenet fungerar. Tydligen sker det jämt enligt den, mycket trevliga, receptionist-snubben på hotellet. Det kanske mest lärorika med att resa är att man lär sig uppskatta hur bra vi har det i Sverige.

Aja, det ska bli skönt att lämna Cusco bakom sig nu. Machu Picchu var bra, men Cusco som stad är en mysig stad som muterat till att bli ett tillhåll för ficktjuvar, turister och idioter som inte kan köra bil/tutar hela jävla tiden. Imorgon hoppas jag att Puno lyfter Perus betyg en aning, för än så länge är jag inte sådär jätteimponerad av (dom turistdelarna som vi besökt av) landet om jag ska vara ärlig…

DropboxChooserAPI_DSCN0085
Resan till Machu Picchu började med lite växlande av dollar till den peruanska valutan soles. För er som inte är medvetna om vilken växlingskurs PEN har mot SEK så är 1 PEN ungefär 2,63 SEK. Onödigt vetande, men kanske sitter ni i heta stolen på Vem vill bl… Postkodmiljonären på fredag och får en fråga om just Perus valuta. Då kommer ni uppskatta den här informationen.

DropboxChooserAPI_DSCN0089
Vi tog en taxi från Cusco till O… här gäller det att hålla tungan rätt i mun… O… llan… tay… tam… bo. Ollantaytambo! En resa på drygt två timmar som kostade precis 100 PEN, dvs. typ 260 svenska kronor. På vägen dit fick vi se en hel del vacker natur med snötäckta bergstoppar lite här och var.

DropboxChooserAPI_DSCN0096
Taxichauffören, som var hotellägarens frus man, stannade snällt varje gång jag rullade ner fönsterrutan och stoppade ut kameran för att fota.

DropboxChooserAPI_DSCN0113
Väl framme vid järnvägsstationen i staden, vars namn är omöjligt att uttala och ännu svårare att skriva, så möttes vi av det vanliga krimskramsförsäljandet. Ingenting som stör, men det är intressant att se att typ alla försäljare har exakt samms saker att sälja. Undrar vem som masstillverkar grejerna?

DropboxChooserAPI_DSCN0115
Vi hade bokat resan med Inka Rail, och vårat tåg stod redan parkerat när vi kom in på stationen. Dock fick vi glatt vänta i drygt 45 minuter innan vi kunde kliva ombord.

DropboxChooserAPI_DSCN0119
Före oss avgick dock ett tåg som jag mer än gärna hade åkt med istället. Hiram Bingham heter det och drivs av samma företag som kör Orientexpressen. Den 1 timmar och 40 minuter långa tågresan mellan Ollantaytambo och Aguas Calientes (staden innan Machu Picchu) kostar dryga 5 000 kronor för en returbiljett.

Men jäklar vad snajdigt innanmätet såg ut när man kollade in genom fönstren. Tokputsade kristallglas, svindyra lampor och lyx i överflöd. Och pensionärer, bara pensionärer satt ombord.

DropboxChooserAPI_DSCN0134
Efter det rullade vårat pöbel-tåg in. Vi hade ändå bokat ”Executive class” vilket är en helt okej nivå, men till ett betydligt mer acceptabelt pris. Men jag var mycket nöjd ändå, inte varje dag man får ta tåget som går mot Machu Piccu inte!

DropboxChooserAPI_DSCN0145
Tågvagnen påminde lite om ett flygplan, men med schyssta skinnsäten och en utsikt som var betydligt bättre än ”en vinge, 135 moln och lite blå himmel” som flygplan annars har en tendens att bjuda på.

DropboxChooserAPI_DSCN0177
Vi bjöds även på en valfri alkoholfri dryck samt kex, och båda smakade mycket bra.

DropboxChooserAPI_tågåkarbild
Obligatorisk tågåkarbild.

DropboxChooserAPI_DSCN0190
Väl framme i Aguas Calientes har vi insett att stan inte har så där enormt mycket att erbjuda. 168 miljoner hostels, lika många restauranger och ännu fler inkastare.

DropboxChooserAPI_DSCN0199
Men vi har i alla fall hunnit köpa våra bussbiljetter från Aguas Calientes upp till Machu Picchu, man köper dom från ett bås som ser minst sagt… konstigt ut. 24 dollar per person för en tur- och returbiljett kändes lite som ett rån, men allt i den här staden verkar vara överprissatt. SL-kortet kostar 790 kronor per månad, då får man åka fritt i 30 dagar inom hela Stockholm. Här får man åka 20 minuters bussresa två gånger för 200 spänn. Inte okej.

Nyss mötte vi upp med vår bokade Machu Picchu-guide Ricardo nere i hotell-lobbyn. Han tar 65 dollar för 2,5 timmes tour, vilket jag på något vis kan acceptera ändå. En ”once in a lifetime”-guidning är värd dom pengarna, två trötta enkel-bussresor är dock inte värda dom 24 dollarna.
Vi bestämde att han ska möta upp oss klockan 05:00 imorgon bitti, vilket då innebär att vi måste ställa klockan på 04:00 (!). Men tydligen ska Machu Picchu vara som bäst tidigt på morgonen, då har inte alla turister och inkommande tåg hunnit anlända ännu. Om det är sanning eller ej lär vi få återkomma till imorgon.

På återseende!
DropboxChooserAPI_DSCN0037
Gårdagen var ju rätt sunkig, men vi hann i alla fall shoppa rätt mycket. Nån tröst i eländet. Jag köpte på mig en massa grejer, på bilden ser ni mig prova varenda grej som inköpts. En mycket fräsch inkamössa, ett par riktigt äkta Ray Ban-glasögon, min North Face-jacka och mina mycket vackra inkahandskar. Totalt betalade jag dryga 260 kronor för allt. Inte illa.

Fem av fem moderna Ingemar Stenmark i betyg på dom nya grejerna!

DropboxChooserAPI_DSCN0043
Marlene köpte även hon en ny ryggsäck, för drygt 70 spänn. Mycket elegant.

DropboxChooserAPI_DSCN0046
Annars har vi dom senaste dagarna spenderat mycket tid med att bara göra ingenting. Staden är som sagt rätt pruttig men man får göra det bästa av situationen.

DropboxChooserAPI_DSCN0054
Så vi bokade en tågbiljett härifrån. Vi har nu nämligen bokat Machu Picchu! Vi har bokat inträde till Machu Picchu den 26:e (i övermorgon) och tågresa tur och retur till staden Aguas Calientes som ligger 20 minuters bussresa från Machu Picchu. Totalt gick tågresan tur och retur på 110 dollar per person och inträdet till Machu Picchu på drygt 40 dollar per person. Sen tillkommer lite boende, guider med mera när vi kommer dit men det tar vi då.

DropboxChooserAPI_DSCN0078
Sen har vi även hunnit prova att äta en massa konstigheter också. Här ser ni alpacka, ni vet det där djuret som ser ut som en blandning mellan ett lamm och en dromedar utan puckel. Smakade lite som en tjockare, och överstekt, lövbiff ungefär. Helt okej, men ingenting smaklökarna jublade över.

Alpacka som maträtt får 3 av 5 koblajor i betyg.

DropboxChooserAPI_DSCN0069
Sen provade vi så klart även helstekt marsvin. Ser riktigt skojigt ut när det kommer in på bordet, eller som Marlene säger det ”Nej… nej… jag går härifrån…”.
Marsvinet smakade ungefär som kyckling, men mest tänkte man på hur bökigt det var att äta eländet. Skinnet var lite väl hårt dock, typ som en blandning mellan kycklingskinn och en riktigt kall banana skids ungefär. Svårt att äta och inte sådär jättenajs. Sen var det inte så jättemycket mat på marsvinet vilket gjorde att man nog tappade mer energi än vad man fick i sig när man åt det. Men absolut kul att prova.

Marsvin som maträtt får 2 av 5 Tom och Jerry i betyg.

Marsvin som ”kul grej att ha provat” får 4,3 av 5 ”Blue Mountain State”-avsnitt i betyg.

Annars finns inte så mycket mer att rapportera. Vi har tagit oss igenom dom första dagarnas höjdomställning så nu klarar vi faktiskt av att gå uppför trappor utan att flåsa som om vi vägde 278 kilo per person. Vi avvaktar nu mest morgondagens resa till Aguas Calientes för att i övermorgon äntligen få se det enda av värde som den här regionen i Peru har att erbjuda – Machu Picchu!
Jag får erkänna att Cusco är rätt mysigt i sina bästa stunder, men jag har ända sen vi kom hit fått en sån där ”olustig” känsla av staden. Det är svårt att sätta fingret på det, men jag börjar mer och mer ogilla stan. Det springer lösa hundar överallt, det är helt sinnessjukt mycket trafik och man ska undvika att gå hem sent på kvällarna eftersom rånrisken är överhängande. Marlene blev även kallad någonting i stil med ”Sexy Lennart” av en peruansk fyllskalle vilket väl var rätt humoristiskt, men ändå kände man sig lite otrygg när han började raggla efter oss och pratade (lite väl högt) med oss.

DropboxChooserAPI_cusco-market
Vi fortsatte sen ner till en av krimskrams-marknaderna som dom har här, och allt var verkligen superbilligt där. Marlene köpte en riktigt välgjord rosa/lila/vit ryggsäck med Inka-mönster för drygt 65 kronor, vi köpte även några mörka chokladkakor för dryga 10 kronor per styck.

Efter det rullade vi ner till en annan, lite oklar, marknad där det såldes piratkopior, elektronik, jackor, barnleksaker, väskor och gud vet allt. Stället påminde lite om ”Storage Wars” på Discovery Channel då det bara var en massa små bås som var fullproppade med alla möjliga pryttlar. Rätt kul att traska runt och se på sakerna, som förövtigt var superbilliga, och jag köpte mig en fejk North Face-jacka i rätt bra kvalitet för 50 soles, motsvarande 130 svenska kronor. Den lär funka fint till att hålla värmen här under dom arktiska kvällarna.

Ni kanske märker att bildunderlaget för det här inlägget är en aning bristfälligt, men det kommer sig av att jag helt helt enkelt blivit ficktjuvad på min mobil. Så nu har vi både klantat bort digitalkameran och blivit besudlade av invidider av det tjuvaktigare slaget.
Jag gick med mobilen i vänsterfickan, och hade även handen i samma ficka för att ingen skulle kunna komma åt den. Men då var det nån jävel som spottade mig i nacken varpå jag så klart drar upp handen för att titta vad det var och vips så var mobilen borta.

Aja, det är som det är. Cusco är en skitstad som endast lever och frodas för att Machu Picchu finns i närheten. Man får väl gilla läget antar jag. Vi har ännu inte hunnit boka resan till Machu Picchu eftersom det är söndag idag och allt är stängt, men vi siktar på att göra det imorgon istället.
DropboxChooserAPI_DSC_0201
Thåström släppte för en sisådär 245 år sedan en låt med titeln ”Fan fan fan”. Den symboliserar den första dagen vi haft i Cusco rätt bra. Jag lyckades nämligen med konststycket att kliva ur taxin ikväll utan att ta med mig kameran. Marlene, som satt på andra sidan i baksätet lyckades sen även hon, på något omvänt ”Prinsessan på ärten”-aktigt sätt hoppa över kameran utan att märka att den låg kvar där.

Så taxin körde iväg med kameran i baksätet, och vi lär antagligen aldrig mer se den igen. Perfekt att inte ha någon kamera när man precis tagit sig till staden som ligger precis innan Machu Picchu på resvägen…

DropboxChooserAPI_DSC_0204
Så vi får hålla oss till mobilbilderna jag har kvar från Cusco istället. Staden är rätt mysig, men det är alldeles för mycket biltrafik här. Helt sinnessjukt vad mycket bilar det är, och jag undrar stundtals om det är som så att det finns fler bilar än invånare i den här staden.

Men vi har i alla fall hunnit se nån slags skolavslutningskarnevalsliknande grej som bjöd på massa dans, färger och var rätt spännande att titta på. Det påminde lite om en peruansk variant av Pridefestivalen, men alla var påklädda och dom rabiata feministerna lyste med sin frånvaro.

DropboxChooserAPI_DSC_0209
Hotellet vi bor på är riktigt fräscht, om än lite väl gult va?

Höjdskillnaden mellan Lima, där vi flög ifrån, och Cusco är annars en bra bit över 3 000 meter. Lima ligger i stort sett på havsnivån, Cusco ligger 3 300 meter över havet. Och man känner verkligen av det där, luften här uppe är så sjukt tunn! Marlene kunde knappt sova inatt eftersom hon inte fick tillräckligt med luft när hon andades normalt när hon sov och även jag hade samma problem i några timmar innan jag slutligen kunde somna ordentligt.

DropboxChooserAPI_DSC_0211
Men någonting som förvånade mig ännu mer är hur kallt det är här. Maxtemperaturen nåddes vid 14-tiden igår då det var imponerande 19 grader varmt, men inatt var det tydligen 3 ynka plusgrader vilket kändes av inne på hotellrummet, och framför allt inne på toaletten där golvet mer kändes som en ishockeyrink än ett kakelgolv.

DropboxChooserAPI_DSC_0218
Så vi har tittat lite på att shoppa efter lite extra kläder nu när vi kommit hit. Dom säljer fejkjackor från North Face för drygt 250 spänn vilket bör hjälpa oss att ta oss igenom dom arktiska kvällarna som Cusco bjuder på.

DropboxChooserAPI_DSC_0221
Vi har även försökt få tag i en ny kamera här i stan, någonting som visat sig betydligt svårare än förväntat. Nikon har en officiell butik här, men den var stängd när vi var dit. Annars säljs det så klart fejkkameror av samma märke i turistbutikerna också men det känns inte så där superintressant om man säger så…

Nu har vi tänkt försöka oss på att boka Machu Picchu, och efter att ha pratat med två olika turistbyråer så verkar priset hamna kring 240 dollar per person om man vill boka Machu Picchu i sista minuten. Vi tänker dock inte vandra upp dit, vi klarar för fasiken knappt av att gå från hotellet till närmaste restaurang här i stan – och då är det ändå bara nedför dit. Vi tar istället tåget till Aguas Calientes, sen bussen därifrån och upp till Machu Picchu.

Men först måste vi försöka få loss en kamera nånstans ifrån. Håll tummarna för att vi lyckas!
dsc_0181
Lima bjuder på den ena överraskningen efter den andra. Hotellet serverar coca-te till frukost, och såvitt jag kunnat läsa mig till är det teet narkotikaklasssat i Sverige. Ingenting vi vågat prova med andra ord.

DropboxChooserAPI_DSC_0182
Idag spenderade vi dagen med att traska runt i Lima, titta på vaktbytet och lite annat smått och gott. Lima är dock en rätt trött stad, som förutom kuststräckan inte erbjuder speciellt mycket intressant.

DropboxChooserAPI_DSC_0195
Dom har några torg också, men ingenting som gör staden värd att besöka om du frågar mig.

Men maten däremot, herre min skapare vilken bra mat dom har här i Peru. Ecuador hade en riktigt trist matkultur där man serverade typ kyckling, ris och pommes som en rätt. Allt utan sås. Torrt som en knäckebrödsmacka i öknen.

DropboxChooserAPI_cheviche-lima-tanta
Lima levererar däremot helt sinnessjukt bra på matfronten. Vi provade ceviche här och det var riktigt fräscht, men framför allt vällagat. Varenda restaurang vi har provat hittills har serverat mat som varit genomgående vällagad, välkomponerad och ”snygg” (om nu mat kan vara det).

DropboxChooserAPI_DSC_0196
Efterrättsbordet på restaurangen Tanta gick inte av för hackor heller kan jag säga. Dom bar ut en av varje efterrätt på en bricka så fick man välja vad man ville ha. Mycket bra!

DropboxChooserAPI_DSC_0198
Men nu har vi bokat flygresa från Lima till Cusco imorgon, så på återseende då!
dsc_0141
Alla vackra kärlekshistorier har ett slut, och så även vår relation med Baños. När vi åkte hit visste vi knappt varför vi skulle dit, men efter linbaneåkande, mountainbikesycklande, hästridande (okej, inte så mycket hästridandet), gungande och stadsmys i oändlighet så är både jag och Marlene överens om att Baños absolut är ett måste om man är i Ecuador.

Baños får därför 4,7 av 5 starka Jon Olsson i betyg.

DropboxChooserAPI_DSC_0144
Vi hade då köpt oss en varsin enkelbiljett från Baños till Guayaquil, en bussresa som skulle ta närmare 6 timmar. Uppstigning klockan 05:15 på morgonen, bussen avgick 06:00 och kvaliteten kunde man absolut inte klaga på.

DropboxChooserAPI_DSC_0145
Vi satt och pratade om det på vägen, hur en buss skulle kunna vara bättre än den vi åkte med. En buss, oavsett om den är en långdistans som den vi åkte med, blir inte bättre än en fräsch och bra buss med jättebra säten. Och det var precis vad den här bussen erbjöd.

snesemulator
På tal om ”på vägen”, jag måste visa upp den mest briljanta rese-idé jag fått sen jag fick lära mig att man kan ta med ett grenuttag på resan och på så vis slippa använda flera reseadaptrar: min emulator-setup! Jag tog, helt idiotiskt kan tyckas, med mig min Playstation 4-dosa samt en hållare för mobilen som jag köpt till dosan. Tanken var att kunna spela Super Nintendo-spel på mobilen under resorna och det är helt sjukt vilken bra idé det varit! Jag har hunnit spela igenom halva Zelda: A Link to the past och även försökt, och gett upp, Super Ghouls and ghosts. För er som inte vet vilka spel det här är så är det skit samma, men jag kan säga att den här Playstation-dosa + hållare + SNES-emulator + en megastor powerbank gett mig säkert 20 timmars underhållning redan – och då har jag inte ens klarat ut ett av dom 10 SNES-spelen jag har lagt in.

Min emulator-setup får självklart fem Shigeru Miyamoto av fem möjliga i betyg.

p1050257
Vägen mellan Riobamba och Guayaquil bjöd stundtals på rätt vackra vyer, och framför allt den sträckan där vulkanen Cotopaxi uppenbarade sig borta i horisonten.

p1050276
Även terrängen i övrigt var stundtals skräckinjagande, stundtals nästan komisk. Skräckinjagande var den när bussen körde på kurviga vägar i 80 km/h och där det precis bredvid vägen var ett stup på en sisådär 100-150 meter rakt ner. Det konstiga, och halvkomiska, var när vi åkte förbi ställen där hästar stod och betade på ängar i en sisådär 45-gradiga lutningar bara några meter från ett liknande stup.

DropboxChooserAPI_P1050292
Men nog var det allt vackert att skåda grönskan som vyerna bjöd på.

DropboxChooserAPI_DSC_0156
Men om naturen under resan var vacker så var Guayaquil raka motsatsen. Vi visste redan innan vi åkte dit att staden skulle vara rätt trött, men maken till grå och tråkig stad var det längesedan man såg. Industriområden, grått väder, ingenting att göra, ingenting att se och ren tristess. Vi stannade bara i 24 timmar, men det finns absolut ingenting att rapportera därifrån så vi glömmer den staden.

DropboxChooserAPI_DSC_0155
Eller jo, det finns en sak att rapportera. Vi var in i en butik för att handla lite kvällsmat, i den butiken sålde dom bildäck bredvid köttdisken. Det är värt att rapporteras om. Hur i hela friden tänker dom här egentligen? :D

Men jag och Marlene är lata, dessutom har vi det lite knapert med tiden, så vi bestämde oss för att sälja varsin njure och betala alldeles för mycket pengar för att kunna flyga mellan Guayaquil och Lima i Peru istället för att köra en sisådär 30 timmar lång bussresa.

DropboxChooserAPI_DSC_0161
Flygtiden var på 2 timmar, men ändå fick vi flyga ett plan med 7 säten i bredd och som hade filmer, TV-serier med mera. Snudd på fullt var planet också, trots att resan kostade oss 3700 kr – per person! Ockerpriser så klart, men det är helt galet dyrt att flyga mellan länder i Sydamerika av nån idiotisk anledning. Ett flyg som tar två timmar, men som är inom ett land? 800 kronor. Samma sträcka mellan två länder? Lägg på 3000 spänn.

DropboxChooserAPI_DSC_0166
Absolut mest intressant på flygresan var dock att alla underhållningssystem hade kortläsare inbyggda i dosorna man styrde dom med. Jag vet inte riktigt om det är framtiden eller gammalmodigt, men jag har aldrig sett det förut. Tyvärr fanns det ingen möjlighet att köpa P-filmer (Peru-filmer) eller någonting annat heller i systemet, så jag fick aldrig möjligheten att prova kortläsaren.

DropboxChooserAPI_DSC_0167
Inreseblanketter skulle så klart fyllas i. Den ena var bara på spanska, och jag kan inte ett ord spanska. Men då kommer ett till magnifikt resetips från Kausti himself: Nämligen Google Translates app. ”Vadå, det var väl ingenting speciellt?” tänker du kanske nu, men visste du att appen har möjlighet för direktöversättning via kameran – och att appen kan göra allt detta offline?

DropboxChooserAPI_google-translate-pizza
Man startar appen, väljer att göra en kameraöversättning och sen pekar man mobilen på texten och tittar på mobilskärmen – så översätter appen automatiskt det som står framför dig! Det funkar sanslöst bra och är ett måste för alla språk-inkompetenta resenärer som mig. Funkade även fint på blanketten vi fick ombord på flyget.

Ankomsten till Peru kan enkelt beskrivas i en mening, som endast består av ett ord, nämligen ”Taxi?”. Under fem minuter på väg ut från flygplatsen fick vi den där frågan 8-10 gånger av påstridiga chaufförer. Jag, som inte sovit på hela flyget, var måttligt road och smidde hemliga planer med elaka resultat med dessa herrar i centrum.

Resan in till Miraflores, området i Peru där vi skulle bo, var sen en rätt blandad kompott. Första delen bestod av en trafiksituation som mer påminde om Indien eller dom mest ociviliserade delarna av Afrika och skjul, industriområden och en riktigt dålig första känsla, men när vi närmade oss Miraflores lyste Lima upp och visade sin bättre sida.
DropboxChooserAPI_fotboll-i-instrumentpanelen
Det sjukaste med trafiken idag måste ändå vara taxin vi åkte med som hade en TV, med livefotboll, installerad i instrumentpanelen! Trafiksäkerheten är A och O här, verkligen…

DropboxChooserAPI_P1050313
Lima måste förövrigt ha nåt slags rekord i ”längst kuststräcka för en huvudstad” för hela staden verkar ligga längs kusten ut mot Stilla havet. Ser ni ön/berget rakt fram på bilden? Om du tittar till vänster där så ser ni staden där och den fortsätter sen hela vägen bort till där jag är, och förbi en okänd sträcka till.

dsc_0178
Andra konstigheter från Peru hittills: Red Bull-burkarna var stöldmärkta i matbutiken vi handlade i. Hur knäppt är inte det? En vara för drygt 15 kronor som har larm, lite oklart hur det kunnat bli såpass skevt här.