Close

Monthly Archives augusti 2016

P1030515
Utsikten från vårat hotell i Oban var väl kanske inte riktigt på samma nivå som utsikten vi hade igår, men lite apokalyptisk depressionskänsla är inte heller helt fel!

DSC_0600
I priset för rummet så ingick även frukost, och vi blev glatt serverade en ”Full Scottish breakfast” av servitören. Den visade sig vara precis lika sunkig som på andra ställen i Storbrittanien och jag kan fortfarande inte förstå hur folk kan tycka att det här eländet är gott. Men för er som inte ätit en frukost likt denna tidigare så kan vi köra en genomgång av vad den innehöll och vad dom smakade:

Bönorna: sött och jävligt, som urvattnad ketchup med klumpar i.

Champinjonerna: smakade, inte helt oväntat, som champinjoner förutom det faktumet att dom kändes som att dom dränkts i fett.

Korven: såg uppenbarligen ut som en snorre som nån rullat in i plastfolie men glömt att sätta plast på toppen av snasen. Den här korven såg sen mer ut som en köttbulle när man skar isär den och smakade nån krydda, typ timjan. Blir inte mycket sämre än så här om jag ska vara ärlig…

Tomaten: det enda som smakade som ma förväntar sig. Varm tomat som inte
förstörts på något vis.

Bacon: eller rashers som det egentligen heter, smakade väl egentligen som förväntat men å andra sidan så blir även det sunkigaste av sunk-bacon gott när man precis fått smaklökarna besudlade av en köttbulle-snorre…

Black pudding: smakade precis som svensk blodpudding. Blodpudding som jag förövrigt inte ätit på flera år, men som faktiskt nästan är ätbart om man bara tar små tuggor och snabbt sväljer ner tuggorna med baconfett…

Haggis: vi fick då äntligen chansen att prova haggis! Eller jag är nästan säker på att det var haggis i alla fall. Det smakade precis som svensk pölsa och överlag faktiskt rätt behagligt att käka, men så fort man får minsta lilla fundering kring vad som är i eländet leder det snabbt till att man börjar kaskadkräkas över bordet. Två av fem Fåret Shaun i betyg får denna haggis.

DSC_0607
Vi gick sen en sväng i stan innan vi skulle bege oss. Favoritbutiken var tweedbutiken i stan som sålde äkta kiltar med allt vad det innebar. Kiltar, såna där speciella kostymjackor som man har till kilten, höga strumpor som tillhör outfiten, såna där fina väskor som den här provdockan har på sig och en massa annat.

Dock kostade kiltarna där allt från 50 upp till typ 250 pund vilket gjorde att min egen penningpung totalvägrade att öppna upp sig för ett impulsköp av en sådan heldräkt.

DSC_0612
Vi hann även in i några whiskybutiker för att kolla läget lite, men då mina kunskaper i ämnet whisky antagligen inte ens skulle räcka till i ”Är du smartare än en femteklassare?” på SVT så kammadejag även här hem noll. Det är ballt med whisky, men det är även ballt med t.ex. rymdforskning och oftast kanske såna här saker och ting är ballast om man bara låter bli att gå in på detaljerna allt för mycket.

Intressant sidonotis: Anställda hälsar inte på en när man kommer in i butikerna. Som svensk är man ju van att få ett välkomnande när man går in i en butik. Men inte här. Här håller man tillbaka på dom onödiga hälsningarna istället för att vara svenskt översocial. I början kändes det lite konstigt, men nu börjar jag gilla det mer och mer.

P1030519
Men efter allt icke-shoppande tog vi sen sikte på Isle of Skye, en bilresa som skulle ta ungefär lika lång tid som det tog svärfar att tapetsera om mitt kök. Ungefär 4 timmar. På tal om svärfar så körde vi förbi ett antal roliga skyltar på vägen upp, så även denna som ni ser på bilden.

Vi hade inte bokat något boende för vår natt på Isle of Skye, och vi passerade seriöst 50 bed and breakfasts på vägen upp från Oban. Av dessa 50 var det typ tre som hade vacancies. Den här idén med att inte boka boende för en av Skottlands mest turisttäta ställen under en helg där skottarna dessutom har långhelg kändes ungefär lika smart som min idé om att lämna regnjackan och paraplyet i bilen när vi skulle golfa här om dagen. Inte precis raketforskarsmart med andra ord.

P1030557
På tal om flygande genier. I Harry Potter-filmerna finns det en rätt välkänd scen där tåget på väg mot Hogwarts åker över en väldigt ståtlig bro och den bron råkar befinna sig i Skottland, och även längs vår resväg, så vi var så klart tvungna att stanna till där.

harry-potter-bro
Obligatorisk järnvägsbrosselfie.

P1030551
Fanns även en rätt fin kyrka precis bredvid parkeringen.

P1030566
Vägen upp till Isle of Skye var annars brutalt vacker, någonting som dock är svårt att fånga på bild. Mycket av storheten består av att se landskapet som just ett landskap, i 360 grader, och inte som en endaste simpel vy.

P1030581
Men grönt är lättare att fånga. Skottland är fruktansvärt grönt. Min favoritfärg när jag var liten var grön och den lilla pojken som finns nånstans där inne i mig spritter av förtjusning varje gång nya tokgröna berg uppenbarar sig längs vägen. Och det har varit många sådana berg kan jag säga.

P1030602
Vi råkade även köra förbi ett till magnifikt slott som verkligen såg ut som någonting ur en riddarfilm. Jag har en liten plan om att bygga mig ett slott när jag blir stor och sen bo där för resten av mitt liv (samtidigt som jag låser in Marlene i ett av tornen som den prinsessan hon är). Det här slottet gav den idé-elden ytterligare lite extra bensin.

Väl framme på Isle of Skye radade ”no vacancies”-skyltarna (inga lediga rum) upp sig på rad. Paniken slog in när varenda ställe under säkert en timme skröt med att dom minsann var fullbelagda och vänligt, men bestämt, avvisade eventuellt intresserade turister.

Men så dök den upp, från ingenstans. En skylt som saknade ordet ”No”. Likt två fjortonåringar som precis fått syn på vår idol falsettskrek vi rakt ut samtidigt som Jeppson handbromssladdade in bilen på vägen dit skylten pekade.

Sju äventyrliga minuter på diverse småvägar senare var vi framme. Och det visade sig vara full här med. Katastrof, men då informerade hon som ägde stället oss om att hennes mans bror hade en (halv?)syster som bodde inne i Portree där vi kunde bo. Lyckan var total och efter att 60, antagligen inte skattade, pund hade bytt hand så hade vi ett rum att bo i mitt i ett bostadsområde strax utanför centrum.

P1030636
Portree har annars visat sig vara en sån där liten by där du inte ens kan skicka SMS eftersom mobiltäckningen är lika bra här som i mitten av amazonasskogen. Men vad gör det när vi har boende?

Imorgon blir det Isle of Skye och hittills har naturen sett väldigt lovande ut. Förhoppningsvis lever ön upp till hajpen!
P1030314
Efter att ha anlänt Ugdale Hotel igår så vaknade vi imorse utvilade och pigga. Eh, skojar bara. Jag var dödstrött efter att ha somnat sent och sen blivit väckt en sisådär 167 gånger för att det var för ljust ute. Men när jag väl vaknade på riktigt så kunde jag inte annat än kapitulera för utsikten som jag vaknade till. Havsutsikt gör någonting speciellt med själen, även den mest bittra jäveln kan plötsligt vakna irriterade och säga ”Ja, hur i h-vete ska jag kunna vara arg på detta?”

Ugdale Hotel visade sig annars vara rätt okej faktiskt. Visst var maten rätt skotsk, men med tanke på var vi befinner oss var det svårt att bli vare sig upprör eller förvånad. Men servicen var riktigt bra och dom anställda försökte verkligen vara hjälpsamma och sådär genuina som jag fått för mig att folk bara är i riktigt små byar.

Intressant är annars att vi under frukosten började bli lite osäkra om golfbanan, som vi bokat, existerade eller ej. Jesper såg ut som ett stort danskt frågetecken när han konstaterade att banan inte dök upp när man tittade på stället via Google Maps satellit-vy. Två croissanter och en muffins (för egen del) senare hade vi dock konstaterat att receptionen nog hade koll på huruvida banan faktiskt existerade eller ej så vi bestämde oss för att fråga damen där om hjälp.

P1030324
Och det gick ju rätt bra. Banan fanns tydligen och tjejen i receptionen gav oss vägbeskrivningen ”Följ vägen, sväng vänster, åk på vägen, sväng vid flygplatsen, tror ni att ni kommit vilse eftersom ni åker på en bondgårdsväg så har ni kommit rätt och fortsätt åka”.

P1030326
Klubbhuset var rätt litet och vi möttes av en ma…. nej, en äldre herre som hälsade oss välkomna. Han informerade oss om att det var 16 killar som skulle slå ut om 20 minuter, så han rekommenderade oss att göra oss redo och slå ut.

Smått chockade, och som dom svenskarna (och danskarna) vi är så sade vi ingenting mer och kom överens om att vi skulle möta golfprostugegubben att vi skulle möta honom på första tee om typ 3 minuter och 43 sekunder. Vi behövde bara byta om först.

Efter att ha bytt om, eller rättare sagt tagit på oss golfskorna vid bilen, samtalade jag och Jesper dock på typiskt skyddat skandinaviskt sätt enskilt och bestämde oss för att låta dom 16 killarna gå ut före oss och att vi istället skulle fokusera på att värma upp under tiden. Den gamla gubben, vars namn jag som ni se inte minns, var helt okej med det och informerade oss istället om diverse lokala grejer som sen skulle visa sig vara otroligt värdefulla under vår runda.

P1030327
Banan hade annars fått en helt del spretiga recensioner. Ändå hade vi, helt seriöst av en väldigt idiotiskt oklar anledning, kört bil i närmare 4 timmar för att komma hit. ”Banan är hopplös och du spelar den en gång, sen återvänder du aldrig” var några ord som ekade i min skalle när vi kom fram. Tänk om banan skulle visa sig vara en katastrof? En flygresa på 2,5 timmar, en bilresa på 4 och sen skulle banan visa sig vara lika attraktiv som en giraff som i otakt dansar salsa. Mardröm.

P1030340
Men det är både svårt att stava Mch… Machi… M… golfbanans namn och att samtidigt förklara hur fantastisk den här banan visade sig vara.

P1030345
Den ligger precis vid den sudvästra skotska kusten där skotskt land möter Atlanten vilket gör att det blåser som fasiken samtidigt som vädret växlar snabbare än du kan stava Machrihandish. Men vi hade kontrollerat vädret innan vi åkte från hotellet så vi visste att det faktiskt, för en gångs skull, inte skulle regna och lämnade därför både paraply och regnkläder i bilen.

P1030355
Men banan… första hålet inleddes för egen del med en slice, en till slice, en försvunnen boll i ruffen, en bra pitch och sen en vettig putt. Ändå blev jag kär ganska direkt…

P1030371
Har ni någonsin varit och fiskat nångång så vet ni att vassen är ett ställe man bör undvika att kasta in draget i. Ungefär så var den här golfbanan att spela. Var inte dum i huvudet, fuska om du slår snett och vips så kommer du klara banan samtidigt som du förstår dess storhet.

P1030373
Tittar man ner på det här hålet så kanske man får en liten liten inblick i dess svårighet. Man ser fiskedragsdödande vass överallt, men man förstår ändå inte att tee är 200 meter rakt till vänster om flaggan och att man inte har någon möjlighet att se flaggan när man spelar in till hålet.
Det finns dock pinnar som förklarar vart du ska slå, men du har ingen riktig aning om hur greenen/den dolda delen av banan ser ut – och jag älskade det!

P1030376
Men som om inte det vore nog så går banan längs med kusten vilket innebär att vissa hål ger en snudd på sjuk utsikt.

P1030397
Till er som inte gillar vare sig natur eller golf: först och främst måste jag fråga vad som är fel på er, men sen ber jag er ödmjukast att uppsöka en psykolog. Sen kan ni återvända hit när ni är botade från era psykiska problem.

P1030404
För den här banan bjöd på en ohälsosam mängd med vackra bilder. Vad sägs om den här greenen som är klippt så att även en halvtaskig allsvensk linjedomare kan döma offside när du kliver upp på greenen.

P1030408
På tal om offside, här har ni Jesper som slår ett (av många!) riktigt bra bunkerslag.

P1030423
Den här banan bjöd ändå på rätt öppen golf. Eller, det beror väl på vad man jämför med. Jag slog säkert bort en tio bollar, men samtidigt så var den riktigt tjockaste delen av ruffen begränsad till ställen dit man faktiskt inte borde slå. Jag slicade säkert 645 slag under den här rundan och jag klarade mig ändå riktigt bra under rundan.

P1030427
Och som om jag inte hade klarat mig bra nog så fick man efter nio hål en lokal whisky att njuta av. Och ärligt talat så var den här whiskyn faktiskt en personlig favorit. Lite vanliljsmak, rätt söt överlag och en njutning även för en whiskeyamatör som mig.

Tilläggas skall att jag antagligen uppskattat en flaska T-röd precis lika mycket efter att ha traskat runt på banan hittills.

P1030432
Sista nio bjöd även dom på riktigt bra underhållning. Ruffen var hård, links-gräset var oförlåtligt och en av oss hamnade faktiskt i det där idiotgräset en gång. Det tog 5 slag att komma ut, och då fuskades det ändå lite smått för att lyckas med det.

P1030445
Annars kommer bloggen nog få sig en ny bekanskap inom kort. Jag halvt impulshandlade mig en GoPro Session häromveckan och den är faktiskt alldeles fantastiskt. Drygt två arbetsdagar i lön kostade den och den fångar både färger och upplevelser helt sjukt bra för priset.

P1030472
Men åter till Mchri… Machr… Mar… golfen idag. Greenerna var inte bara otroligt vackra och maffiga, dom bjöd stundtals på riktigt svår puttning i och med att dom hade fler ojämnheter än valfri 13-årig acnediagnosticerad tonåring. För egen del var det både utmanande och ruggigt roligt och jag tror att Jesper minsann håller med.

P1030475
Hela banan var egentligen rätt utmanande, men utslaget på 17:e hålet var nog det värsta jag varit med om. Det här var vad man såg dit man skulle slå och det var bara att sikta på den svartvita pinnen, först slå bort 2 bollar och sen slå ut en tredje boll för att i blindo hoppas att allt gick bra.

P1030478
Actionbild på bunkerkungen av Danmark.

DSC_0589
På tolften hålet fick vi tyvärr oss lite regn, men under det 17:e hålet så gjorde sig min brist på regnjacka och paraply sig tyvärr äckligt jävla uppenbar. Gudarna fick nog av vårt långsamma spel och bestämde sig helt enkelt för att skicka ner en halv sjö med idiotmycket regn från himlen. Tack för det!

P1030478
Sammanfattningsvis kan man säga att Mch… Macd… banan där vi spelade verkligen levererade. Och då menar jag inte levererade som i ”jag åkte hela vägen hit, nu tänker jag hylla den” utan som i ”den här banan är helt sjukt bra och jag förstår inte att den inte nämns oftare när man googlar golf i Skottland”. Jag kan lätt tänka mig att ta min framtida privathelikopter hit för att slå bort 10-15 golfbollar till. För så vacker var den här banan. Den är charmigare än Nefyn om du frågar mig och jag rekommenderar verkligen den som funderar på att golfa i Skottland att åka hit.

selfie
Betyg på Mach.. Mrchc… golfbanan blir slutligen 4,6 av 5 kiltar i betyg.

puttning
Nu ska jag sova… Jesper ligger i sin säng här bredvid och pratar i sömnen om magiska bunkerslag, hur tjockruffen är orättvis och om att hålen på banan var för små. Jag tänkte försöka drömma om samma sak.

groupie
Så med en avslutande, smått regnig, skön kompisbild så säger jag härmed tack för idag och god natt.
2016-08-25 13.32.04
Inflygningen till Edinburgh var ganska grå och tråkig, molntäcket var såpass vitt och heltäckande att t.o.m. Jimmy Åkesson hade fått någonting drömskt i blicken om han varit här. Men så småningom började molnen skingra sig när vi närmade oss marken och det djungelgröna skotska landskapet började visa sig. Don’t look back in anger med Oasis spelades passande nog i hörlurarna och känslan började infinna sig. En känsla av hoppfullhet, ”det kommer vara sjukt bra väder hela den här resan. Eller hur? Det kommer vara det!”. Likt en naiv 6-åring satt jag där i flygstolen och försökte övertala mig själv att tro på någonting som jag inte trott på sen jag bott på Irland – bra väder på en brittisk ö.

För att uttrycka det snällt kan man i alla fall konstatera att antalet hudcancerfall på dom här öarna antagligen inte är ohanterbart högt.

Och på tal om inte högt, roamingpriset på mobilen överraskade rätt bra. 1 GB surf för 199 kr var inte farligt.


2016-08-25 14.18.56
Här på dom här öarna så har århundraden av inavel inte bara gjort att genpoolen forcerar fram överviktiga tonårsmammor med sneda tänder i enorma mängder, det här kusingiftandet har även gjort så att man kör på fel sida av vägen av någon outgrundlig anledning. Men Jesper kör som en gud på fel sida, dvs rätt sida, efter sitt övande i Wales förra året. Övning ger färdighet, även om man är dansk!

Vår bil kör även Android Auto enligt instrumentpanelen, tyvärr är det svårare än jag trodde att komma åt med mobilen då bilen vägrar att ansluta till mobilen via USB.

Och på tal om bilar, vi har mött oväntat många gula sådana av någon anledning. Känns som att man ser typ 5 gånger så många här som i Sverige. Skottarna verkar ha en ohälsosamt stor kärlek till den horribla påskfärgen av någon oklar anledning…


P1030190
Andra förkärlekar skottarna har är att plantera träd mellan vägen och magisk naturscener också, jävla glädjedödare… Sen har don granar, miljarders miljarders granar. Överallt är det granar. T.o.m. granarnas grannar är granar. Överallt, helt sjukt.
Man ser heller inga affärer här när man kör. Vi har kört i ungefär 5-6 timmar idag och sett ett enda Tesco, jäkligt konstigt faktiskt. När man tänker på det är Skottland rätt dött utanför dom storstadsområden som finns. Man får lite ”vägen från ukrainska gränsen till Kiev”-feeling faktiskt.

P1030259
Och kurvor har dom en förkärlek till också. Vägarna här kan stundtals göra även den mest rutinerade sjömannen sjösjuk. Huu!

P1030149
Vi har annars besökt Wallace Monument på vägen ner till sydvästra Skottland. Ett inte superimponerande monument, men ändock sevärt.

P1030141
Men utsikten var faktiskt rätt skaplig.

P1030142
Någonting som dock inte imponerade så stort i början var naturen. Visst var den stundtals helt okej, men knappast såpass magnifikt som man hört från alla som varit här.

P1030157
Någonting som dock var smått magnifikt var dock dock det här religiösa gänget, men framför allt deras frisyrer.

P1030171
Vi har kört nästan exakt 30 mil idag, och det har ändå gått rätt okej. När hungern började smyga sig på utan att vi hittade någonting att käka så fick jag den briljanta idén (okej, Jesper såg muffinsarna i min väska och gnällde till sig några) att vi kunde köra svenskt fika i bilen på väg mot vårat slutmål för dagen.

P1030206
Och det var nog tur att vi hann slänga i oss våra muffins, för när vi kom in på väg A83 så började Skottland plötsligt visa sig från sina bästa sidor. Tilläggas ska att det är otroligt svårt, för att inte säga omöjligt, att förmedla monstruöst imponerande naturscener via en datorskärm.

P1030222
Men oj vad vackert Skottland var under den halvtimmen.

P1030229
Steniga små berg täckta från topp till tå med grön växtlighet uppenbarade sig plötsligt bredvid oss och bjöd på en alldeles makalös show.

P1030238
Solen var faktiskt med oss stundtals under den här tiden, och även om den kanske inte var hundraprocentigt pålitlig så har vi ändå hittills klarat oss från regnet.

P1030246
Men lika snabbt som dessa fantastiska naturscener dök upp så försvann dom igen.


P1030293
Vi bjöds dock på lite småstadscharm när vi närmade oss dom södrare delarna av vår resväg.

P1030263
Vi hann sen åka förbi vårat första riktiga ”Disney-slott” också. Det hade tyvärr stängt, men jag lyckades fånga den här bilden i farten så ni får glatt nöja er med den!

P1030266
Eller okej, vi kunde ta en bild till från utanför grindarna. Kan faktiskt tänka mig att bo i ett sånt här slott när jag blir stor.

2016-08-25 22.28.32
Kvällen har avslutats med ett glas lokal whisky, och om jag inte hade varit så trött just nu hade jag nog kunnat tjöta lite om hur jag dom senaste 5-6 veckorna kämpat i mig några tiotals centiliter whisky (utspritt över tid då såklart) för att försöka att på något sätt lära mig uppskatta smaken av den här gyllenfärgade färgborttagninsmedelssmakande drycken. Och jag klarar mig faktiskt rätt hyfsat nu, även om jag nog har en bit kvar till ”Mmmm, det här är njutning”. Just nu är jag nånstans mellan ”Uäääääähhhh, jag dricker hellre två centiliter svett som samlats i en trasa på Göran Perssons rygg än den här skiten” och ”Ptja, whiskyn smakar ju bättre än bensin i alla fall”.

P1030304
Men hotellet är i alla fall riktigt riktigt mysigt. Vi betalade 80 pund per person för att bo här, men då ingår frukost, lunch, en liten flaska whisky och en runda golf på deras bana Machrihanish Dunes i det priset. Det är baskemig ett riktigt kap än så länge. Hoppas golfen imorgon lever upp till hajpen. Det blåser då en mindre storm ikväll, så jag räknar med att slå bort en 65 bollar imorgon om banan är lika svår som det ryktas om…