Close

Monthly Archives april 2013


Så var det då äntligen dags. Som ni har väntat. Likt ett fördröjt How I met your mother”-avsnitt så var det idag äntligen dags för nästa etapp i testat av Stockholms bästa burgare. Loggan som jag skapade i förra inlägget var tänkt att bli sjukt snygg och lik en hamburgare men av det blev det inget. Härmed kan vi räkna burgar-loggan som skrotad, men å andra sidan vem behöver en logga när man har en Kausti?

Dagens mål var då Marie Laveau och jag har ännu svårt att stava eländet rätt även om jag tjuvkollar på Google. Franskt namn innebär automatiskt ett minuspoäng eftersom ingen gillar fransmän men vi bestämde oss ändå för att ge stället en chans.Efter att ha tagit karriärens kanske sämsta bild utanför stället gick vi då in och ställde oss i baren i väntan på supersena Sara. Anledningen till att bilden blev så hemskt dålig var för att jag trodde att jag skulle klara mig mellan 12:00 och 20:45 utan att äta mer än en godispåse (10 000 inlägg på Flashback, yayyh!) under den tiden. Det slutade i Parkinson-skakningar och en blodsockernivå som var lägre än Glocalnet eftersom mat tydligen är nödvändigt för att hålla igång kroppen på ett någorlunda funktionellt sätt.

Men efter att sen ha bokat bord i restaurangen och fått plats typ direkt så bestämde vi oss för att förflytta oss in dit så länge. Som tack informerade resturangdelen oss om att man minsann inte kunde beställa burgare därinne utan att vi glatt fick göra det i baren. Kaos uppstod när vi förflyttade oss ut dit igen och märkte att det var ungefär 2756 personer därute samtidigt som det fanns typ tre bord. Men det löste sig tillslut.

När vi sen väl beställt hamburgare kändisspottade alla som satt på andra sidan bordet dock Petter
! Jag misstänker mutor och att stället helt enkelt placerat Petter strax bakom oss eftersom dom ville öka på betyget i den här burgartävlingen, men för att vara riktigt säker på att det faktiskt var han fick jag lov att diskret smygvända mig om och kika om det verkligenvar han. En jättearg blick från honom senare kunde jag konstatera att så var fallet.In på bordet kom sen burgarna och serveringen kändes rätt klassisk. ”Vad är det där frågade Gustav” och fick som svar att det som var i den lilla grejen (till höger på bilden) var nån slags chili-aioli eller nåt. Enligt servitören skulle den vara ”supergod” och jag får nog faktiskt hålla med där. Riktigt bra!
Pommesen var annars även dom helt okej och jag skulle nog kunna ge dom en 3,5 av 5 svenska Eminem i betyg. Inte lika bra som Oljebarens men å andra sidan var deras pommes dubbelfriterade. Marie Lavaues var bara enkelfriterade.

Burgaren då? Jo den var faktiskt över förväntan. Inte understekt som Oljebarens samtidigt som den smakade helt okej köttmässigt. Brödet var riktigt krispigt och var tydligen smaksatt genom att vara stekt i baconfett på något sätt. Av det märktes ingenting mer än att brödet var väldigt glansigt, men å andra sidan är bacon aldrig fel heller. Annars var vi alla överens om att burgaren var väldigt fräsch, på ungefär samma sätt som In-n-out Burgers burgare ungefär. Det var liksom inte en enda stor massa av grejer utan man kunde nästan urskilja varenda ingrediens av burgaren, något som enligt mig är ett stort plus. Men om burgaren var bra stekt osv. så var själva helheten tyvärr lite väl torr. Det saknades nån slags majonäs/dressing vilket gjorde att jag smaskade på hela min chili-aioli på burgaren (oops)

När vi sen var klara så kom plötsligt Timbuktu
fram och hälsade på killarna vid bordet bredvid oss :n Likt nån slags fågelskådarsjö för dåliga musiker hade vi då alltså hamna mitt i hiphopens kändisspottarhjärta och vi lyckades med konststycket att kändisspotta 100% av Sveriges hiphop-elit på en timme. Inte illa pinkat, och jag tror faktiskt att grabbarna som stod bredvid oss på bordet var nån halvkänd hiphopgrupp också.

Som kändisspottarställe är Marie Laveau helt klart en stark kandidat till årets hamburgarställe för kändisar, men samtidigt är det inte det som ska betygsättas. Som hamburgarställe där vi räknar in burgaren, atmosfären med mera så får Marie Laveau 3,7 av fem guldskivor i betyg. Samtidigt vill jag passa på att sänka Oljbaren med en poäng eftersom stället helt klart överskattades något enormt vid förra betygsättningen.

Betygsatta restauranger
Flippin Burgers: 4.7 / 5
Oljebaren: 2 / 5
Marie Laveau: 3.7 / 5″
Åtta år och 17 dagar, så lång tid har det tagit mig att ta mig från en fjunig nybörjare till ett (hyfsat) välkänt namn på Sveriges näst största forum efter att ha snittat 3,40 inlägg per dag. Fyra stycken varningar har jag också lyckats dra på mig, tre av dom för regel 0.03 som är Trams och off-topic” och en för regel 1.02 som är ”Upphovsrättsskyddat material” när jag klistrade in en hel Aftonbladet-artikel i en post. Det fick man tydligen inte göra.
Det har överlag varit en lång resa och det känns faktiskt lite väl mycket ballare än vad det nog egentligen är.

Men vilket var då det första inlägget? Helt slumpmässigt så visade det sig faktiskt idag att det första inlägget jag postade på Flashback postades för exakt 8 år sedan på dagen. Jag som ville nå 10 000 inlägg på min födelsedag fick istället nå talet på min första post-dag istället. Alltid nåt.

Men vad var då det första inlägget jag postade?Smått oimponerande om jag får säga det själv. Hade hoppats på nån post som hade handlat om att rädda världen som sen visat sig vara lösningen på nästan alla våra problem idag. Så blev inte fallet.

Jag har hängt på Flashback i säkert 9-10 år nu men det var först för 8 år sedan som jag registrerade mitt konto och jag måste säga att jag lärt mig så sjukt mycket under den här tiden. Dom flesta tänker nog på Flashback som ett dödsknarkarforum för pedofiler men det finns så otroligt mycket mer där och jag kan lova att om du har en fråga som kan besvaras med fakta så kan Flashback svara på den. Kunskapskällan som vi idag ser som forum kommer såklart försvinna i framtiden och automatiseras av Google och dylikt, men idag så är det fortfarande betydligt större chans att få hjälp med ett problem på ett forum än att fråga en bekant/googla det.

Utan Flashback hade jag mest troligt aldrig lärt mig PHP, jag hade aldrig lärt mig HTML/CSS/JavaScript och jag hade egentligen aldrig ens fått igång min första hemsida som i sin tur ledde till bloggen (det gick tillslut så långt med mina frågor om programmering att kausti.com fick en egen tråd i systemutvecklings- forumet för många år sedan).
Jag hade heller aldrig hittat FAQ: Bo och Arbeta i Dublin-tråden som i slutändan tog mig till Dublin, så man kan egentligen säga att jag hade varit någon helt annan om jag inte joinat Flashback.

Kände därför att det inte var mer än rätt att jag postade mitt 10 000:e inlägg i just den tråden. Den tråden har helt förändrat mitt liv och tagit mig dit jag är idag via Irland, Västeuropa, USA och Asien och jag har även inför alla dom där resorna fått otroligt mycket hjälp i planerandet via reseforumet.

10 000:e inlägget:

Firar med hamburgare och öl ikväll i goda vänners sällskap. Bättre kan det knappt bli!”

Stockholm levererade igår! Efter att ha gått runt med värre hormonsvängningar än valfri PMS-dam under veckan på grund av vädret så uppenbarade sig våren nu för 23:e gången i år. Sol, 15-20 graders temperatur i solen och livet var helt plötsligt fantastiskt igen.Eftermiddagen spenderades i Rålambshovsparken och jag förstår fortfarande inte vem som kom på det där namnet. Rolandshovsparken” var liksom för mainstream så dom körde på nåt snobbigare och mer svårstavat istället. Med mig hade jag Sara, Gustaf aka. Mr. Photogenique och Anna (som står bakom kameran här).Tre otroligt eleganta vänner.

Kvällen fortsatte sen in på nåt ställe där vi spenderade den med att lyssna på en 68-åring Leif Erikssons livshistoria vilket var ruskigt intressant. Dock var själva historien lite osammanhängande, men det är väl inte helt konstigt med tanke på åldern.Idag har dagen spenderats med att traska runt i stort sett hela Hammarby Sjöstad. Vädret har varit magiskt och jag drog med mig Oscar på en brunch och han fick joina mig i min långpromenad.Brunchen bestod av en monster-BLT med ungefär 3 kilo bacon och majonäs på. Ruskigt gott och jag känner att det här med söndags-bruncher nog kan bli ett återkommande tema.Hammarby Sjöstad visade sig verkligen från sin bästa sida och jag njöt av varenda liten solstråle som träffade min bleka hy. Som om inte det vore nog så är det så otroligt lugnt där även fast det är massa människor överallt. Bullerplanket mot vägen på ena sidan där gör verkligen susen och det är verkligen noll buller när man traskar runt vattnet där och njuter.Totalt blev det nästan 15 kilometers promenad över 3 timmar och den här helgen har absolut varit en av dom tre bästa sen jag flyttade till Stockholm. 850 kalorier förbrände jag samtidigt som jag stoppade i mig sju gånger så mycket. Manligt värre!
Semesterplanerna för sommaren började även planteras så om allt går som det ska så blir det nog en liten tripp i sommar. Återkommer till det, men nu ska jag avlida i sängen då jag är dödstrött…

Alla vet ju vilken stortorsk jag är när det kommer till hamburgare, och när Sara då kom på idén att vi skulle testa Stockholms bästa burgarrestauranger så var jag inte sen att tacka ja.

Så dom kommande veckorna (månaderna?) kommer vi nu se till att prova burgarna från följande ställen: Oljebaren, Marie Laveau, The Flying Elk, Sloppy Seconds, Flippin' Burgers, Lily's Burger och Vigårda.

Tilläggas ska dock, innan vi börjar, att det är skillnad på hamburgare och hamburgare. Det är en väldigt personlig upplevelse och ingen kan egentligen säga vad som är rätt och fel. Min åsikt när det kommer till hamburgare är den att köttet är prio ett och att tillbehören ska förhöja köttets smak. En hamburgare ska alltså inte vara en burgare av kött som sen knappt avger någon smak alls eftersom burgarens 712 andra ingredienser totalt våldtar smaklökarna.
Alla har dock olika preferenser så bara för att jag tycker att någonting är gott betyder det inte att andra håller med. Se mig som burgarvärldens svar på vad Mozart var för musikvärlden ungefär. Det är inte alla som förstår storheten i hans verk, men dom som gör det kan urskilja nyanserna och inse det magiska i det han gjort.Så igår började vi då med den första restaurangen på listan, Oljebaren. Stället ligger på Torsgatan precis bredvid puben Stringfellows (vars namn som låter som en klubb ur nån Björn Rosenström-låt). Ger pluspoäng direkt för placeringen då stället ligger inom gångavstånd från jobbet vilket är ett jätteplus ifall maten bara levererar.Uppspelt likt en sjuåring som precis slukat ett kilo godis på tre minuter klev man då in i detta eventuellt framtida himmelrike. Första intrycket med mustig matlukt i luften samt schysst inredning höjde även det förväntningarna inför denna kritikerrosade burgare.Menyn levererade dock lite halvkonstiga vibbar genom att erbjuda grishuvud med krispiga öron så vi slängde oss direkt in på deras hamburgare istället.Ölen som serverades var nån slags blaskig italiensk sörja som smakade tråkigt och intetsägande. Men då vi inte var där för ölens skull så var det här bara en irrelevant liten grej som snabbt ignorerades när burgaren plötsligt smög sig in på bordet med hjälp av den danska servitrisen.Nu är min kamera of choice en iPhone vilket gör att det är lite svårt att spegla exakt hur verkligheten såg ut, men presentationen av det hela var då absolut över förväntan. Lite negativt var det väl att man bara fick typ 7 pommes , men man kunde dock dubbla pommes-mängden för hutlösa 59 spänn om man kände för att betala 10 kronor per extra pommes. Vi gjorde inte det så vi skippade den delen. Sen fick man även med någonting coleslaw-liknande och lite sallad också.

Köttet till hamburgarna är av Simgus-typ vilket jag aldrig hade hört talats om förut, men det skulle enligt menyn vara en gotländsk variant av Kobe-biff. Kossorna föds tydligen upp på slumpen som blir kvar när man brygger öl och borstas dagligen av roterande borstar.

Om vi då börjar med pommesen så var dom riktigt bra. Frityr-ytan var ruskigt smaskig, själva potatisen inuti var sådär lagom och det var inga konstiga kryddor som förstörde någonting heller. Coleslawen däremot bjöd på flashbacks från kräftkalaset förra året eftersom någon stolle inne i köket verkade ha råkat spilla ut allt dill dom hade i den. Ingen höjdare där inte och lite minuspoäng för den missen.

Burgaren då? Första tuggan kändes lovande, men hamburgaren bestod av nån slags 7-åringar spelar ishockey”-majonäs som gjorde att alla burgarens olika delar fick för sig att börja åka åt olika håll direkt man tog i den. Som om inte det vore nog rann majonäsen sen överallt och alla vi 4 som satt där såg ut som om vi var med i nån slags snuskig porrfilmsinspelning när vi försökte käka.
När man sen väl kom till köttsmaken så smakade den inte alls något vidare. Köttet var riktigt rosa och dåligt smaksatt så det blev som om man käkade kött från en järnmissbrukande ko ungefär. Järnsmaken var påtaglig och det fanns små stunder där man nästan funderade om kött faktiskt kan rosta om det får ligga i regn ett tag. Så mycket järn smakade det.
Ishockey-majonäsen räddade dock upp det hela litegrann genom att täcka den skeva burgarsmaken men ändå var vi alla rörande överens om att Flippin Burgers än så länge står sig som Stockholms bästa burgarställe.

Oljebaren som inleder detta burgartest får nöja sig med tre av fem järntabletter i betyg. Inget dåligt betyg, men samtidigt var burgaren inte heller det bästa man ätit i sitt liv.

Betygsatta restauranger
Flippin Burgers: 4.7 / 5
Oljebaren: 3 / 5

Borlänge-besök stod på tapeten i helgen. Vuxenpoängen fullkomligt haglade in på kontot och Broken Dreams stod såklart som vanligt på schemat. Då jag helt tappat mina japanska spionfotograferingsskills dom senaste månaderna så lyckades jag med bedriften att bara ta en enda bild på hela lördagen, något som gör det lite svårt att sammanfatta dagen utan att det blir megatråkigt.

Men middag på Broken Dreams följdes av förfest hemma hos herr Tägt av alla människor. Hade inte träffat honom sen gymnasiet innan dess så det var riktigt kul att se att killen är exakt samma person nu som vi båda var när vi lekte på Svedjegatan för 20 år sedan. Och det är någonting positivt, inte negativt.
Förfesten blev annars riktigt trevlig med sällskap av min och Tägts gamla klasskamrat Fanny samt 7-8 andra randoms som jag som vanligt glömt namnet på. Förstår inte hur man ska kunna lära sig namnet på en massa människor bara sådär? Ge mig en app för det tack!Söndagsmorgonen levererade sen ett magiskt vårväder viket ledde till att jag på något vänster tvingade mig ut på en promenad. Skapliga odds på det kan jag säga, men det visade sig vara en jackpot utan dess like!
Att promenera runt älven i Borlänge är bland det mest nerstressande jag någonsin gjort och ska jag jämföra det med någonting så skulle det väl vara att typ ligga och dega i en pool fylld med filmjölk ungefär. Inget jag provat själv dock, men det måste ju vara sjukt nerstressande det med?

Man lär sig uppskatta det tråkiga” med Borlänge rätt bra också när man bor i Stockholm. Stockholm består av magsår, stress och kaos hela tiden och man rycks med i det där utan att egentligen inte märka det. Så när man då plötsligt kommer tillbaka till filmjölkspoolen Borlänge så renar det kroppen något enormt på bara nån timme.Avslutade vistelsen med att käka lunch med Marcus och hans dam på Coco Thai där Mongolian Barbecue erbjöds. Funkade väl helt klart, men samtidigt var det väl inte precis hamburgare om man säger så.Men det jag nämnt ovan var mer kristyren på pepparkakan än själva pepparkakan, själva pepparkakan och huvudanledningen till att jag åkte hem var för att kunna förhandla med min käre mor så att jag kan få loss min del av pengarna vi har investerat i huset hemma i Borlänge. Och med hjälp av en elegant Sibylla-muta så slutade det hela med att jag inom kort kommer kunna börja titta på att köpa mig en lägenhet i Stockholm!
Ska bara försöka sätta mig in i allt jag behöver veta innan jag sen kan börja med vad som kommer bli mitt livs största ekonomiska beslut. Spännande, men samtidigt helt galet skrämmande. Ni kan ju räkna med att det kommer uppdateringar så snart spelet är igång…
12