Close

Monthly Archives november 2012Kort inledning
För er som vill ha en lite mer information kring hela förfarandet tänkte jag dra det lite kort:
Den irländska staten har av någon anledning bestämt att det ska vara möjligt att söka tillbaka en del av skatten man betalat på Irland om man flyttar därifrån efter att ha arbetat där. Anledningen till det hela förstår jag inte, och ingen annan heller verkar det som, samtidigt som taxback-djungeln är helt absurt krånglig. Vi snackar inte universitets-matematik, vi snackar in kärnfysik utan vi snackar nån slags kombo av dom båda.


Och för att krångla till det lite extra
Jag har sökt tillbaka min del av skatten nu. Jag sökte bara tillbaka min Personal Tax Credit + PAYE Tax Credit eftersom jag inte har kvitton kvar från hyran samt lite annat. Om du är duktig på detta så kan du säkert söka tillbaka fler delar än jag gjorde.
Dock är min situation lite annorlunda mot dom flesta av er andra, jag ansökte nämligen om en omräkning av min skatt redan i somras (märkte jag idag) och fick strax efter det en fin backpay på 448 euro på min lön. Jag fattade inte vart pengarna kom ifrån då, men jag var såklart nöjd och glad över extrapengarna jag fått. Idag märkte jag dock att jag sökte tillbaka på skatten för 2010 och 2011 den 6:e juni 2012, och fick pengarna på lönen veckan efter.
Därtill har jag varit ute och rest i somras, vilket antagligen krånglade till min skatt ännu mer eftersom jag fick en helknasig lön sista veckan. Då jag hade så kallad unpaid leave” under resan så borde jag inte fått ett öre i lön första veckan tillbaka på jobbet, men på grund av att det var en röd dag på Irland sista veckan under semestern så borde jag och min reskamrat fått tillbaka ungefär 80 euro var. Men på grund av dom helvirriga skattereglerna på Irland så fick vi ”betala” en skatt på -279 euro, vilket gjorde att vi fick en lön på drygt 350 euro var. Jag förstår fortfarande inte hur det där gick till om jag ska vara ärlig…


Avslutning
Att räkna ut hur mycket jag ”borde” ha fått är svårt, men baserat på några olika kompisar så har jag kunnat räkna ut att man får ungefär, och ta siffran med en stor nypa salt, 500 euro per år tillbaka i skatt tillslut när man ansöker om pengarna tillbaka. Exakt hur den här siffran räknas ut verkar ingen på hela internet veta om, och Revenue.ie säger ”Vi har ingen formel för det” när man frågar dom.
Men av det lilla jag förstått så är det en sjukhelvetes uträkning som handlar om tre olika skattesatser, några olika tax credits, skattejusteringar och en hel drös andra grejer som måste tas i åtanke, så jag har gett upp idén om att kunna presentera en uträkning där ni snabbt kan räkna ut eran uppskattade taxback själva.

Så då återstår kärnfrågan: hur mycket fick jag tillbaka totalt efter mina tre år på Irland? 612 euro enligt P21-blanketten jag fått ta del av. Det är betydligt lägre än dom kompisarna jag pratat med då båda fick kring 1 000-1 500 euro per person när dom flyttade hem, men om vi räknar in min back pay från i somras på 448 euro plus min minusskatt på lönen direkt efter semestern så får vi 612 + 448 + 279 euro vilket totalt för mig blir 1 339 euro totalt för tre år. och den siffran låter hyfsat nära 500 euro per år, speciellt eftersom jag inte jobbade hela 2012. Har inte fått pengarna än dock, så återkommer med om siffrorna stämmer eller inte.


Frågor?
Har du några frågor, eller har du problem att söka tillbaka pengarna? Skriv en kommentar så ska jag försöka dela med mig av så mycket kunskap som möjligt. I grund och botten är ansökningsförfarandet enkelt, det är 5 steg som inte tar mer än nån timmes tid för dig. Sen är det ungefär 2-3 veckors väntetid (om du gör det online).


PAYE for dummies
1. Be din arbetsgivare att skicka dig P45-blanketten (dom vet vad det är). Denna kan du inte få förrän du slutat jobba och fått din sista lön.
2. Ladda ner och fyll i blankett P50. Irländska adressen i första rutan överst, den svenska fylls i längre ner.
3. Skriv ut P50n, skriv under den och scanna in den igen.
4. Skicka in P45 plus P50 till dublinnorthcityvat@revenue.ie om du bott i Dublin, annars hittar du rätt adress om du klickar på kartan här. Skriv ”Claim back tax” eller liknande som rubrik på mailet, dom vet vad det handlar om.
5. Luta dig tillbaka och invänta dina gratispengar!”

Aaaaaah! Det snöaaaar!!! Jag har inte varit med om en riktig vinter på flera år, så det här känns som en pånyttfödelse! Visst, det är griskallt, min jacka håller inte riktigt måttet och mina skosulor är lite för somriga för svensk vinter – men vad gör det!?
Jag känner mig som BUBBLES!!…hbubblesbubblsebubbls”-fisken
från Finding Nemo när jag kutar runt på stan på väg till bussen och försöker fånga varenda snöflinga innan nån annan snor dom. Dom som säger att den svenska vintern är deprimerade är ju sinnesförvirrade och borde spärras in. Gillar ni inte det här, prova spendera tre år på Irland. Sen kan ni försöka klaga på att vi har dåligt väder här i Sverige.”

Här händer det grejer! Jobbet har börjat bli vardag och allt rullar på som det ska, men med det släpper hela den här spänningen över ett nytt en aning och man blir lite smått seg i skallen. Då var det tydligen nån nån skojare som tyckte att det vore en bra grej att skrämma lite liv i mig på vägen hem…

Sagt och gjort så traskade jag hem med mina hörlurar i öronen när ett ljud som jag aldrig tidigare skådat mötte min kropp. Det var inte ett sånt där vanligt ljud som hörs över musiken i hörlurarna, utan snarare ett ljud som först och och främst påminde mig om slutscenen i filmen Independence Day där fyllot flyger sitt flygplan rakt upp i utomjordingarnas rymdskepp och skeppet sen kraschar ner i marken. Typ ett sånt ljud. Som det skulle låta om ett rymdskepp i samma storlek som halva Afrika störtar och exploderar. Ungefär så.
Då räcker det inte med ett BOOOOM” i öronen utan hela din kropp skakar likt en kontorsmänniska som inte fått kaffe på hela dagen samtidigt som marken under dig vibrerar på ett sätt som får dig att tro att den skulle kunna falla ner under dig precis när som helst.

Här nånstans kommer då nästa grej: kort sammanfattat måste jag tvätta imorgon.

Jag kunde inte för mitt liv begripa vad som hände och dom första millisekunderna gick från ”VADIHELVETE!?” till ”Independence Day-skeppet kraschar!!!” till ”Men skärp dig nu, det är nog bara ryssarna som invaderar oss” innan jag slutligen fattade vad som hände: dom håller på att bygga en ny tunnelbanestation en bit från jobbet, och jag stod inte mer än 200 meter därifrån när dom sprängde sina salvor.
Helt overkligt vilka ljud vi människor kan framkalla och jag kan inte för mitt liv förstå hur byggnaderna där ovanför fortfarande kan stå kvar.

Nu ska jag försöka tvätta ur mina kalsonger såpass att dom blir tillräckligt rena för att kunna vändas ut och in till imorgon.”

Gocartandet blev det inget av. Vet inte riktigt vad som hände, men plötsligt var jag lämnad ensam kvar på kontoret med Anna och Anna samtidigt som alla andra hade gått upp i rök. Antar att det kan ha att göra med mina finska rötter och att killarna helt enkelt blev rädda att jag var en ny Mika Häkkinen. Alla vet ju hur bra snubbar med finländska efternamn är på tävling med bilar.
Antingen det, eller så var det inte meningen att jag skulle hänga med. Eller så glömde dom bort mig.

Oavsett vilket så lät jag mig inte nedslås av det utan jag satsade istället på att göra någonting ännu roligare än att åka gocart: jag besökte Ica Maxi i Stockholm för första gången i mitt liv!
För er som aldrig bott utomlands så låter det här säkert som en skitgrej som är ett onödigt måste, men när man har spenderat tre år av sitt matshoppande i en grå- och tråkig irländsk mataffär (som har bruna plastpåsar!) så inser man vilket fantastiskt ställe Ica Maxi faktiskt är.
Titta bara på äppelavdelningen! Hur färgglatt är inte det här? Jämför det med Dunnes Stores äppelavdelning som typ består av tre äpplen som ligger som ligger på golvet.Eller vad sägs om en bearnaisesåshylla?! Det var rena rama drömmen att ens få tag i vettig bearnaisesås när man bodde på Irland. En dröm som aldrig någonsin var ens i närheten av att bli verklighet. Här i Sverige bjuds vi på en hel hylla av den fantastiskt nyttiga sörjan! Paradiset för blivande tjockisar som jag själv helt enkelt.Grejen med Ica Maxi är att det är ett slags paradis för matälskare som varit borta från Sverige alldeles för länge. Det finns 12 olika sorters skorpor, lösgodis av alla möjliga sorter, grönsaker man aldrig ens hört talats om och även en baconhylla! En hylla med normala bacon är en sak som är lika enkelt att hitta i Irland som det är att hitta en spelare som inte filmar i den italienska fotbollen. Stört omöjligt, för där kallar dom bacon för rashers och skivorna är tolv centimeter tjocka ungefär. På Irland då alltså, inte i den italienska fotbollen. Där kallas dom bara för spelförstörande filmare hela bunten.Falukooooorv! Också en sak som är heeelt omöjligt att få tag i när man bor på Irland. Det finns nån dålig tysk variant på Lidl som ser likadan ut, men den smakar ungefär som svampbaserad falukorv blandad med diskmedel, så den är inget riktigt alternativ.
Överlag så är matkorven på Irland så konstig. Egentligen är den säkert av betydligt bättre kvalitet än våran motsvarighet som består av 3% kött och resten utfyllnad”, men det känns ändå fel när man tappar en korv i marken och den bara smackar ner i golvet likt en koblaja. Våra grillkorvar studsar typ om man tappar dom, och det är ju så korv ska vara. Inte som koblajor…Nej, allt med Ica Maxi är fantastiskt! Smörgåstårtor, 72 olika sorters duschtvål, 500 miljoner olika sorter chips och ett urval i butiken som är ungefär lika stort som hela Dublins, nej hela Irlands, urval är totalt. Ni som inte förstår storheten tar tyvärr Sverige med alla dessa fantastiska fördelar för givet. ”

Livet i Stockholm rullar vidare och jobbpluggandet börjar bli lite bitigare nu. I början kände man mest att saker och ting var buslätta och att man var teknisk kung som sprang ärevarv på kontoret, nu känner man mer att man är en teknisk dominant som springer marathon utan någon måldomare. Framåt går det, men ju mer man springer desto mer nya saker dyker det upp. Känner mig stundtals som Forrest Gump i den där scenen när han spelar amerikansk fotboll ungefär. Coachen som står på sidan och mest skrattar åt hur vilsen man är.

Men det är kul ska tilläggas, i Dublin satt man och gnällde över att saker och ting var samma grej hela tiden, nu får man nya utmaningar hela tiden. Känns skönt att i alla fall utvecklas en aning varje dag istället för att stå och stampa på samma ställe hela tiden.Det är många som frågat vad gör du egentligen?” och jag känner att jag inte riktigt ens själv vetat om det tidigare, men nu börjar saker och ting klarna såpass mycket att jag kan köra en liten genomgång.
En kort förklaring av vad min roll som, och jag måste bara nämna titeln eftersom den låter så jäkla fancy, Presales and Integration Engineer är att jag ska hjälpa onlinebaserade webbshoppar (kallestidningar.com, Webhallen m.fl.), betalväxlar (DIBS, Payex m.fl)) och eventuellt banker med att integrera PayPal i sina system på bästa möjliga sätt. Säljarna på kontoret fixar kontrakten och allt det där med kontrakt osv, jag kommer sen in när det där är överstökat och hjälper företagets utvecklare med att integrera PayPal.

Låter säkert konstigt, och ännu konstigare blir det om man kikar på min testmiljö, men det är egentligen inte alls lika krångligt som det ser ut. Det svåra är mer att förstå sig på PayPals regler, vilka produkter som finns tillgängliga i Sverige och alla dessa andra ”byråkratiska” grejerna som jag helst bara inte vill ta i alls.
Eller så är det jäkligt svårt och jag är egentligen ett geni utan dess like? Tycker vi kör på den förklaringen istället.Har inte så mycket mer att rapportera annars. Vardagen har gått från ny och utforskande till ett ”Nine to five”-jobb som innebär att min fritid helt eliminerats. Går upp strax efter sju på morgonen, börjar jobba nio, slutar 17-17:30 och är hemma strax efter 18. Sen ska det lagas mat, och efter det så finns det inte så mycket mer att göra än att börja slappna av och sikta in sig på nästa arbetsdag.
Kan väl rapportera att vi (Enskede SK) vann våran första seriematch för året i helgen och att jag strutade in fyra kassar, samt att jag lyckades tjocka i mig två kebabpizzor och lika många påsar lösgodis i helgen. Det blir inte mycket intressantare än så just nu :i

Men i eftermiddag blir det i alla fall gocart med jobbet, och sen blir det väl till att käka någonting efteråt. Får se om det kommer nån rapport därifrån eller inte.”
12