Close

Monthly Archives mars 2011


Jag kan inte sluta att titta på den här fantastiska bilden som togs av rymdfarkosten Messenger för två veckor sen ungefär. Den är uppskickad av NASA och dess enda uppgift är att transportera sig bort till månen för att ta bilder på solens närmsta granne – Merkurius. Allt detta till den nätta kostnaden av 446 miljoner dollar.

Om det var värt det? När jag tänker efter så är det såklart helt vansinnigt, men såfort jag stirrar på den där bilden i mer än tre sekunder så ändrar jag mig direkt. Klart den var värd en skitsumma som 500 miljoner dollar! Eller kanske inte, men bilden är megasupergrym!
Jag kan se framför mig hur enorma asteroider slår ner gång på gång på den stackars planeten och där bildar dom mycket vackra kratrarna som syns på bilden. Jag får lite ligga och titta upp på natthimlen en vinternatt”-känsla och man får lite perspektiv på hur liten man själv faktiskt är.
Kommer ihåg att jag fick en video av Esa som mycket väl visar hur obetydliga vi människor är här i universum, ska se om jag kan hitta den…

Jo, här
är den.”

Så var det då dags. Efter månader av uppvärmning, utforskande och fystränande så hade dagen äntligen kommit. Efter att endast ha ätit korv stroganoff en gång dom senaste 15 månaderna så upptäcktes i helgen Lidls falukorvsliknande korv – Gebirgsjäger-würsten.
Visste ni förresten att Gebirgsjäger betyder bergsjägare? Nåt slags elitförband med überstollar som härjade uppe i Alperna före- under- och efter andra världskriget.
Ordet Gebirgsjäger använt i en mening: Hallo das bergsmonster, ich bin ein Gebirgsjäger und ich habe ein blau skjorta”.

Dagen var i alla fall kommen – idag skulle det lagas korv stroganoff!
Gebirgsjäger-würstens konsistens var annars en aning sämre än falukorvens och hade man släppt dels en falukorv och dels en Gebirgsjägerkorv från ett hustak hade falukorven garanterat studsat högre än Gebirgsjägerkorven. Den tyska fusk-varianten kändes liksom… levarpastejigare i konsistensen ungefär. Lite mjukare och lite mjukporösare. Dock höll den ihop utan några problem – det var knappast frågan om någon irländsk korv-konsistens inte.
Nej, konsistensen som Gebirgsjägerkorven höll var faktiskt helt okej i jämförelse med falukorven.

Konsistensen får åtta av tio falukorvsringar i betyg.Men innan skite… korven fick åka ner i stekpannan bestämde jag mig för att göra ett såntdär klassiskt ”Shit vad jag är hungrig, jag måste smaka lite”-test. En rå korvskiva for in i munnen och den smakade…

Inget vidare. Smaken påminde mig starkt om korven som fanns på den münchianska frükostfrallan i München, fast i en större form och med en katastrofalt vidrig skolmats-eftersmak. Inte gott alls med andra ord.

Smaken på Gebirgsjägerkorven får tre av tio falukorvsringar i betyg.Men jag hade en emergency-plan! Tanken var att jag skulle ha i en sjujäkla massa lök i maten om korven smakade skit.
Jag hade ju självklart räknat med det faktum att tyskarna oftast är riktigt dåliga på mat och därför lagt upp den här planen. Och sen glömt köpa lök…

Nåväl, efter att på ett riktigt Splinter Cell/ninja-vis ha smugit mig mig fram till andra sidan köket snodde jag helt sonika en lök av Isgren. Mycket rutinerat av mig där.Annars kan jag informera er om att det börjar bli riktigt najs vår här i Dublin. Jag var själv på jakt efter en matlåda i kylen när jag hittade våran egna odling videkissar.Mycket visuellt stimulerande gebirgsjägerkorv stroganoffTre matlådor och en tallriksmodellentallrik utan grönsaker senare så var maten äntligen klar, och jag skulle ljuga om jag sa att det bara var en positiv väntan på att få smaka eländet. Snarare var det nån slags skräckblandad förtjusning som låg framför mig.

Sen insåg jag vilken katastroganoff som precis inträffat – ketchupen tog slut! Min nödräddning som alltid brukar backa upp mig vid katastrofala matlagningsmisslyckanden hade lämnat mig åt mitt öde… Det räckte preciiiiis till att göra maten, men man vill ju alltid ha lite i backup ifall maten smakar riktig katastrof.

Men det var faktiskt inte så farligt. Maten smakade faktiskt helt okej, ja nästan bra om jag ska vara ärlig. Visst, eftersmaken smakade härsken belgisk slaktare, men gräddsmaken kombinerat med en exceptionellt lagom mängd ketchup gjorde att riset kom fram bra i rätten och korven hade stekts precis såpass mycket som den behövde. Den irländska kürv stroganoffen smakade helt enkelt lite bättre än okej.


Totalt får maträtten sex av tio falukorvsringar i betyg. G+ helt enkelt.”

Sprang in på Lidl i helgen för att handla lite. Eftersom jag inte hade käkat någon frukost så blev det såklart lite impulshandling också. Men för en gångs skull blev impulshandlingen inte Red Bull och Snickers – fastän det var rätt billigt därinne.
Lidl överlag känns som ett totalt outforskat område på den kulinariska kartan här i Dublin. Dunnes kan jag utantill, Superquinn är ungefär som en svensk variant av Ica men rätt dyrt och Apache Pizza kan jag lukta mig till. Men Lidl har jag aldrig riktigt vågat mig in på tidigare. I Borlänge håller man sig gärna därifrån eftersom Ica Maxi utklassar allt som har med matbutiker att göra i Sverige.

Men jag vågade mig in på Blanchardstowns Lidl i helgen och hittade någonting fantastiskt! Pico pizza är tolv stycken minipizzor i en förpackning – för 2 euro!
Och dom smakar faktiskt riktigt bra också. Visst, det är säkert mer nyttigheter i kartongen än i själva minipizzorna, men vem bryr sig i det när skiten är gott och mättande? 12 pizzor är också en precis lagom Kausti-portion vilket underlättar portionsplanerandet som bara den.

Nej, pico pizzorna är kanske det kommande nya rosa? Dunnes lasagne och Icas potatisgratäng får akta sig på tronen där över bästa färdigmaten i världen. Och pico pizzorna finns i Sverige också om ni undrar ;)

Betyg på Lidls pico pizzor: 4,5

För er som inte vet om det så släpptes Andry Birds 2, kallat Angry Birds Rio, i förrgår. Det fanns att ladda ner gratis på Amazons egna app-butik den 22:a mars. Den app-butiken är ungefär lika smidig som att simma iförd ett par skidor. Kräktes över min mobil innan jag lyckades avinstallera skiten. Amazons app-butik bör undvikas till varje pris och gå inte på lockropen oavsett vad dom lockar med. Jag fick tag i spelet på ett annat sätt” och har det tillgängligt om någon är sugen.

Spelet då, hur är det? Grafiken är absolut bättre och bossfighterna verkar balla även om jag inte kommit dit ännu. Men det är nåt med spelet som gör mig tveksam ändå… Jag har klarat ut alla dom gamla versionerna och det här är ju faktiskt bara exakt samma sak som tidigare, nu i en ny förpackning… Jag blev t.ex. gladare av mina Angry Birds-mjukisdjur än vad jag blev av det nya spelet…
Dan Gonzales som jobbar på Rovio, som är skaparna bakom spelet, sade i en intervju att dom siktade på att göra Angry Birds lika stora som Super Mario. Jag skrattade lite smått åt hans storhetsvansinne direkt jag läste det, men idag har Angry Birds laddats ner över 100 miljoner gånger och dragit in över 70 miljoner dollar i intäkter. Rätt imponerande om jag får säga det själv.

Snopet att dollarn är så lågt värderad idag bara :z

Så… Blir Angry Birds det nya Super Mario? Jag vet inte riktigt… Det första Mario-spelet var revolutionerande, något det första Angry Birds-spelet också får sägas vara. Men den mustaschprydde rörmokarens styrka är den att han gått från ett ”springa och hoppa”-spel till att bli Super Mario Galaxy – och har hela tiden legat i framkanten av spelutvecklingen. Super Mario Bros 3 var (och är) fantastiskt på alla sätt, Super Mario World var en värdig uppföljare, Super Mario 64 var revolutionerande inom 3D-genren och Super Mario Galaxy tog det hela ett steg längre.
Angry Birds har i och med Rio kommit till ”Super Mario Bros. 2″-nivån. Ett spel jag knappt spelat eftersom det, i mitt tycke, inte är bättre än ettan på något mer sätt än grafiken. nu har jag bara spelat väldigt lite Rio hittills, så ingen jämförelse i övrigt.
Det som blir spännande är vad angry Birds gör härnäst. Kommer dom släppa en motsvarighet till Super Mario 3 eller kommer dom arga fåglarna istället göra en Sonic och sakta men säkert dö ut?

Den stora fågeln i slangbellan på Angry Birds Rio-reklamerna är i alla fall blå – kan det vara ett tecken kanske?”

I december beställde jag, Jesper och Felix några plyschfåglar från Angry Birds-shoppen och idag anlände dom äntligen! Eller… egentligen anlände dom för två veckor sedan, men jag hade varit lite dålig på att kolla min mailbox så jag hade missat att dom ankommit. Undrar om det var storken som fraktade hit dom förresten?

Jag tror dom kostade cirka 100 kronor per styck och jag får nog säga att jag är nöjd med inköpet ändå. Dom är förvånansvärt gedigna och välsydda och jag tror nog i alla fall att dom stackars barnarbetarna som sytt ihop mina leksaker fått gå sin newhire-training innan dom sattes i arbete. Kanske var det barnarbetes-CTSen som sydde dom till och med? Fåglarna andas i alla fall kvalité.


Dom två Angry Birdsarna tog snabbt plats bredvid min otroligt kraftfulla arbetsdator och har sen dess tagit in otroligt mycket av mina enorma kunskaper. Grisen har till och med fått börja ta samtal nu. Den gula rejserfågeln är lite mer försiktig.
Sa jag förresten att min dator har två skärmar? Om jag inte berättade det så kan jag nu berätta att min dator faktiskt har, inte bara en utan två skärmar. Bara så ni vet alltså.