Close

Monthly Archives mars 2011


Jag kan inte sluta att titta på den här fantastiska bilden som togs av rymdfarkosten Messenger för två veckor sen ungefär. Den är uppskickad av NASA och dess enda uppgift är att transportera sig bort till månen för att ta bilder på solens närmsta granne – Merkurius. Allt detta till den nätta kostnaden av 446 miljoner dollar.

Om det var värt det? När jag tänker efter så är det såklart helt vansinnigt, men såfort jag stirrar på den där bilden i mer än tre sekunder så ändrar jag mig direkt. Klart den var värd en skitsumma som 500 miljoner dollar! Eller kanske inte, men bilden är megasupergrym!
Jag kan se framför mig hur enorma asteroider slår ner gång på gång på den stackars planeten och där bildar dom mycket vackra kratrarna som syns på bilden. Jag får lite ligga och titta upp på natthimlen en vinternatt”-känsla och man får lite perspektiv på hur liten man själv faktiskt är.
Kommer ihåg att jag fick en video av Esa som mycket väl visar hur obetydliga vi människor är här i universum, ska se om jag kan hitta den…

Jo, här
är den.”

Så var det då dags. Efter månader av uppvärmning, utforskande och fystränande så hade dagen äntligen kommit. Efter att endast ha ätit korv stroganoff en gång dom senaste 15 månaderna så upptäcktes i helgen Lidls falukorvsliknande korv – Gebirgsjäger-würsten.
Visste ni förresten att Gebirgsjäger betyder bergsjägare? Nåt slags elitförband med überstollar som härjade uppe i Alperna före- under- och efter andra världskriget.
Ordet Gebirgsjäger använt i en mening: Hallo das bergsmonster, ich bin ein Gebirgsjäger und ich habe ein blau skjorta”.

Dagen var i alla fall kommen – idag skulle det lagas korv stroganoff!
Gebirgsjäger-würstens konsistens var annars en aning sämre än falukorvens och hade man släppt dels en falukorv och dels en Gebirgsjägerkorv från ett hustak hade falukorven garanterat studsat högre än Gebirgsjägerkorven. Den tyska fusk-varianten kändes liksom… levarpastejigare i konsistensen ungefär. Lite mjukare och lite mjukporösare. Dock höll den ihop utan några problem – det var knappast frågan om någon irländsk korv-konsistens inte.
Nej, konsistensen som Gebirgsjägerkorven höll var faktiskt helt okej i jämförelse med falukorven.

Konsistensen får åtta av tio falukorvsringar i betyg.Men innan skite… korven fick åka ner i stekpannan bestämde jag mig för att göra ett såntdär klassiskt ”Shit vad jag är hungrig, jag måste smaka lite”-test. En rå korvskiva for in i munnen och den smakade…

Inget vidare. Smaken påminde mig starkt om korven som fanns på den münchianska frükostfrallan i München, fast i en större form och med en katastrofalt vidrig skolmats-eftersmak. Inte gott alls med andra ord.

Smaken på Gebirgsjägerkorven får tre av tio falukorvsringar i betyg.Men jag hade en emergency-plan! Tanken var att jag skulle ha i en sjujäkla massa lök i maten om korven smakade skit.
Jag hade ju självklart räknat med det faktum att tyskarna oftast är riktigt dåliga på mat och därför lagt upp den här planen. Och sen glömt köpa lök…

Nåväl, efter att på ett riktigt Splinter Cell/ninja-vis ha smugit mig mig fram till andra sidan köket snodde jag helt sonika en lök av Isgren. Mycket rutinerat av mig där.Annars kan jag informera er om att det börjar bli riktigt najs vår här i Dublin. Jag var själv på jakt efter en matlåda i kylen när jag hittade våran egna odling videkissar.Mycket visuellt stimulerande gebirgsjägerkorv stroganoffTre matlådor och en tallriksmodellentallrik utan grönsaker senare så var maten äntligen klar, och jag skulle ljuga om jag sa att det bara var en positiv väntan på att få smaka eländet. Snarare var det nån slags skräckblandad förtjusning som låg framför mig.

Sen insåg jag vilken katastroganoff som precis inträffat – ketchupen tog slut! Min nödräddning som alltid brukar backa upp mig vid katastrofala matlagningsmisslyckanden hade lämnat mig åt mitt öde… Det räckte preciiiiis till att göra maten, men man vill ju alltid ha lite i backup ifall maten smakar riktig katastrof.

Men det var faktiskt inte så farligt. Maten smakade faktiskt helt okej, ja nästan bra om jag ska vara ärlig. Visst, eftersmaken smakade härsken belgisk slaktare, men gräddsmaken kombinerat med en exceptionellt lagom mängd ketchup gjorde att riset kom fram bra i rätten och korven hade stekts precis såpass mycket som den behövde. Den irländska kürv stroganoffen smakade helt enkelt lite bättre än okej.


Totalt får maträtten sex av tio falukorvsringar i betyg. G+ helt enkelt.”

Sprang in på Lidl i helgen för att handla lite. Eftersom jag inte hade käkat någon frukost så blev det såklart lite impulshandling också. Men för en gångs skull blev impulshandlingen inte Red Bull och Snickers – fastän det var rätt billigt därinne.
Lidl överlag känns som ett totalt outforskat område på den kulinariska kartan här i Dublin. Dunnes kan jag utantill, Superquinn är ungefär som en svensk variant av Ica men rätt dyrt och Apache Pizza kan jag lukta mig till. Men Lidl har jag aldrig riktigt vågat mig in på tidigare. I Borlänge håller man sig gärna därifrån eftersom Ica Maxi utklassar allt som har med matbutiker att göra i Sverige.

Men jag vågade mig in på Blanchardstowns Lidl i helgen och hittade någonting fantastiskt! Pico pizza är tolv stycken minipizzor i en förpackning – för 2 euro!
Och dom smakar faktiskt riktigt bra också. Visst, det är säkert mer nyttigheter i kartongen än i själva minipizzorna, men vem bryr sig i det när skiten är gott och mättande? 12 pizzor är också en precis lagom Kausti-portion vilket underlättar portionsplanerandet som bara den.

Nej, pico pizzorna är kanske det kommande nya rosa? Dunnes lasagne och Icas potatisgratäng får akta sig på tronen där över bästa färdigmaten i världen. Och pico pizzorna finns i Sverige också om ni undrar ;)

Betyg på Lidls pico pizzor: 4,5

För er som inte vet om det så släpptes Andry Birds 2, kallat Angry Birds Rio, i förrgår. Det fanns att ladda ner gratis på Amazons egna app-butik den 22:a mars. Den app-butiken är ungefär lika smidig som att simma iförd ett par skidor. Kräktes över min mobil innan jag lyckades avinstallera skiten. Amazons app-butik bör undvikas till varje pris och gå inte på lockropen oavsett vad dom lockar med. Jag fick tag i spelet på ett annat sätt” och har det tillgängligt om någon är sugen.

Spelet då, hur är det? Grafiken är absolut bättre och bossfighterna verkar balla även om jag inte kommit dit ännu. Men det är nåt med spelet som gör mig tveksam ändå… Jag har klarat ut alla dom gamla versionerna och det här är ju faktiskt bara exakt samma sak som tidigare, nu i en ny förpackning… Jag blev t.ex. gladare av mina Angry Birds-mjukisdjur än vad jag blev av det nya spelet…
Dan Gonzales som jobbar på Rovio, som är skaparna bakom spelet, sade i en intervju att dom siktade på att göra Angry Birds lika stora som Super Mario. Jag skrattade lite smått åt hans storhetsvansinne direkt jag läste det, men idag har Angry Birds laddats ner över 100 miljoner gånger och dragit in över 70 miljoner dollar i intäkter. Rätt imponerande om jag får säga det själv.

Snopet att dollarn är så lågt värderad idag bara :z

Så… Blir Angry Birds det nya Super Mario? Jag vet inte riktigt… Det första Mario-spelet var revolutionerande, något det första Angry Birds-spelet också får sägas vara. Men den mustaschprydde rörmokarens styrka är den att han gått från ett ”springa och hoppa”-spel till att bli Super Mario Galaxy – och har hela tiden legat i framkanten av spelutvecklingen. Super Mario Bros 3 var (och är) fantastiskt på alla sätt, Super Mario World var en värdig uppföljare, Super Mario 64 var revolutionerande inom 3D-genren och Super Mario Galaxy tog det hela ett steg längre.
Angry Birds har i och med Rio kommit till ”Super Mario Bros. 2″-nivån. Ett spel jag knappt spelat eftersom det, i mitt tycke, inte är bättre än ettan på något mer sätt än grafiken. nu har jag bara spelat väldigt lite Rio hittills, så ingen jämförelse i övrigt.
Det som blir spännande är vad angry Birds gör härnäst. Kommer dom släppa en motsvarighet till Super Mario 3 eller kommer dom arga fåglarna istället göra en Sonic och sakta men säkert dö ut?

Den stora fågeln i slangbellan på Angry Birds Rio-reklamerna är i alla fall blå – kan det vara ett tecken kanske?”

I december beställde jag, Jesper och Felix några plyschfåglar från Angry Birds-shoppen och idag anlände dom äntligen! Eller… egentligen anlände dom för två veckor sedan, men jag hade varit lite dålig på att kolla min mailbox så jag hade missat att dom ankommit. Undrar om det var storken som fraktade hit dom förresten?

Jag tror dom kostade cirka 100 kronor per styck och jag får nog säga att jag är nöjd med inköpet ändå. Dom är förvånansvärt gedigna och välsydda och jag tror nog i alla fall att dom stackars barnarbetarna som sytt ihop mina leksaker fått gå sin newhire-training innan dom sattes i arbete. Kanske var det barnarbetes-CTSen som sydde dom till och med? Fåglarna andas i alla fall kvalité.


Dom två Angry Birdsarna tog snabbt plats bredvid min otroligt kraftfulla arbetsdator och har sen dess tagit in otroligt mycket av mina enorma kunskaper. Grisen har till och med fått börja ta samtal nu. Den gula rejserfågeln är lite mer försiktig.
Sa jag förresten att min dator har två skärmar? Om jag inte berättade det så kan jag nu berätta att min dator faktiskt har, inte bara en utan två skärmar. Bara så ni vet alltså.

Och alla säger att vi på CTSen inte har någonting att göra om dagarna? Den här avinstallationen beräknas vara klar om sisådär 64 dagar d.v.s. precis innan jag åker till USA. Ändå lyckades jag få klart den på 15 minuter och sparade på så vis in massa pengar åt företaget eftersom deras konsult inte behövde göra ingenting i två månader. Med detta sagt har jag då alltså precis sparat in sisådär 50 000 – 100 000 kronor åt företaget. Man kan nästan säga att jag är ovärdelig.

I måndags var det förövrigt 100 000 minuter kvar tills jag åker till USA. Kanske borde räkna så istället för att räkna dagar? Skulle iofs bli ganska jobbigt att hålla koll på i längden. Eller?

9 753 minuter och 53 sekunder…
Och vinnaren i kategorin Fulast albumnamn 2011″ äääääääär…


Vilket gräsligt namn på den nya plattan. ”Satan i gatan”? Jag som trodde hon spelade på att vara nån slags pretantiös stockholmsdam från förra plattan, nu släpper hon singeln ”Jag kommer” och sen döper hon albumet till det där. Aja, jag gillar Maggio som fan (inte bara för att hon är sjukt het!) så jag ser i alla fall fram emot albumet. 27:e april släpps skivan och jag kommer inte köa för att köpa den. Jag laddar ned den istället.”

Så var det äntligen klart. Efter en hel helgs knåpande så är jag äntligen (hyfsat) nöjd med resultatet. När jag är klar med det manuella arbetet att lägga in koordinater på alla inlägg sen så kommer alla blogginlägg jag skrivit bli synliga på kartan som nu är stenhårt implementerad i koden till sidan. Just nu pekar vissa inlägg säkert fel, men det beror på att jag satte Dublin som standard-punkt för oplacerade inlägg.

Det är en Google Maps-lösning med automatisk placering av punkterna baserat på GPS-koordinater som jag själv får lägga in vid varje inlägg. Det ser säkert inte så krångligt ut, men det har tagit mig kanske 20 ”arbetstimmar” att färdigställa eländet så bli för fasiken imponerade nu! :i [?]

Aja, ni kanske inte blir imponerade av kodninen, men den där kartan visar verkligen en tydlig sak: Europa är avklarat för egen del nu. Visst har jag inte besökt östeuropa såpass mycket som man kan, men samtidigt så kommer jag inte hinna besöka hela världen innan jag dör, så jag kör på turistfällorna först.

I sommar blir det USA och när jag fyller 65 ska jag på safari-resa till Afrika för att sitta i en gungig jeep med en guide som heter Mumuba och titta på lejon och elefanter. Då har jag fortfarande Australien, Sydamerika och Asien kvar på listan, men jag får väl försöka hinna dit nångång under dom 40 åren som är därimellan. Antarktis skippar jag nog om jag ska vara ärlig… eller iofs så verkar det rätt ballt när jag tänker efter! Vi får se vad som händer…

Hur kart-resultatet ser ut? Visa på kartan Karta

– Hi Barbie! Hi Ken! You Wanna Go For A Ride? Sure, Ken! Jump In!

Alla minns den där låten. Jag låg själv i min säng och skulle sova med hörlurarna på och hörlurssladden helt utsträckt (för att dom skulle nå från stereon till sängen) när NRJ plötsligt drog igång en låt jag inte hade hört förut. Den lät otroligt studsig och den lät… lite som det där rosa Hubba Bubba-tuggummit
ser ut ungefär. Väldigt inbjudande och väldigt glädjespridande.

Efter det var alla helt fast. Låten Barbie Girl kom att bli en av dom bästa sommarhitsen genom tiderna och succén var helt absurd.
Albumet Aquarium (spf) är något av det bästa som släppts inom popmusiken och är någonting som alla som levde under 90-talet på något vis kan relatera till. Aqua dominerade väl alla listor som kunde domineras och dom blommade ut för det svenska folket TV-programmet Voxpops topplista.

Aquarium släpptes 1996 och sen var det tyst fram till 2000 när Aquarius släpptes. Strax efteråt splittrades bandet och danskarnas stolthet nummer ett upplöstes tills endast en greatest hits-skiva återstod.

Men sen blev det helt tyst från Aquas håll. Rene, Lene, Søren och Claus hade väl alla fullt upp med att försöka göra av med alla dom miljarders miljoner som dom tjänat in som tuggummipoppande musikidoler, så musiken fick ligga på hyllan helt enkelt. Förståeligt, absolut, för vem hade inte glassat som en dåre om man hade några hundra miljoner kronor på kontot? Ballt att fixa ett kontoutdrag där förresten – Tillgängligt på kontot: 897 243 112,74 kronor”.

Men så, efter mer än tio års tystnad, började stålarna plötsligt att sina. Lene traskade ner till bankomaten en vacker sommardag för att plocka ut lite pengar när hon till sin förskräckelse noterade att hon snart bara hade 112 miljoner kronor kvar på kontot. Paniken var ett faktum så hon ringde upp sina gamla Aqua-polare och fick höra liknande historier från dom också. Så vad gjorde dom?
Nej, dom satsade inte alla pengar på rött på roulettebordet, dom bestämde sig för att återförenas!

… och jag hade ingen som helst aning om vad som var på väg att hända. Men så satt jag på jobbet i fredags och surfade runt på några Spotify-relaterade hemsidor när jag snubblade över en sketet långsam sida vid namn SpotiChart.com.
Där kunde man se vilka låtar som varit populärast på Spotify (spf) under gårdagen. Jag hade ingen aning om listan stämmer, men den kändes pålitlig i alla fall, så jag gick igenom låtarna. Det var några irländska låtar (Saint Patrick's Day), något från Jennifer Lopez, Lady Gaga och helt plötsligt så frös tiden samtidigt som jag läste bokstäverna A-Q-U-A i listan. How R U Doin (spf) hette låten och jag förstod direkt att förkortandet av både ”are” och ”you” i låtnamnet var ett solklart bevis på att dom nu hade riktigt ont om pengar – men dom hade släppt en ny låt!!!

Aqua är inte längre vad dom var förut, det kan jag direkt säga. Men dom har gått vidare och utvecklats till typiska topplisteartister igen. Den här gången för att kanske erövra 2000-talet istället.

Och jag tycker låten är fantastisk…

Aqua – How R U Doin (spf)


Sådärja, då kan man äntligen kryssa av den punkten från sin Att göra innan jag dör”-lista. Jag har nu varit nere i Dublins centralare delar och sett Saint Patrick's Day med egna ögon och tänkte dra en liten rapport om hur det såg ut. Mycket folk var det, så jag misstänker att det kan dyka upp ett vithårigt huvud mitt i kortet på sisådär hälften av dom bilderna som togs under paraden, men här får ni lite smått och gott i alla fall…


Rutinerade dublinbor som tagit med sig en stege för att se över allt folk.


Massa folk iklätt gröna kläder på ena sidan paradgatan.


Snubben som gick först i paraden. Dublins svar på påven eller nåt…


Pållestolle.

Det var annars ganska svårt att få vettiga bilder på dom som medverkade i paraden eftersom paradgatan var populär och massa folk trängdes för att kunna se så bra som möjligt. Jag hamnade lite småsnett till eftersom vi kom ner till nästan exakt 12:00 så jag fick försöka så gott jag kunde.


Sopgubbe.


Män i kjol.


Män med flaggor.


Massa folk som kollade på paraden.


Mycket allvarliga militärer som inte alls verkade tycka att paraden var någonting roligt.


Sa jag att det var mycket folk på plats? Det måste ha varit flera hundra tusen personer som befann sig i centrum när paraden gick av stapeln. Enligt vissa hemsidor rör det sig om en miljon människor som befinner sig ute på gatorna i Dublin under Saint Patrick's Day. Helt sjukt…


Eleganta polismän på pållar.


Elegant room-mate med palmfrisyr.


Mafiosobil med okänd människa inuti.


Damer som troligtvis blivit drogade av sina musiklärare. Eller så var dom bara esteter. Konstigt betedde dom sig i alla fall. Vimsade runt i nån slags psykadelisk dans. Jag fattade ingenting…


Okända människor i oförklarliga dräkter. Se bilden för förklaring.


Sjukt energiska asiater.


Stor sovande sak.


Annars var det förvånansvärt många marching bands i paraden. Många som inte ens spelade musik… Bandgeeks överallt och jag kände att procenten idrottare i den delen av paraden inte var överdrivet hög…


”För att kunna spela instrumentet måste du vara instrumentet”. Varför inte ha instumentet som huvud?


Paraden forsätter. Pojken ser inte alltför lycklig ut, men han ser i alla fall irländsk ut.


En level 40 clown som precis fått tag i sunk-mounten.


Galen donna hängandes i mobil stolpe utan säkerhetslina.


Det regnar väldans mycket i Dublin så för att undvika regnet har man nyligen utvecklat trippel-paraplyet. Damen demonstrerar stolt hur glad man blir av att använda paraplyet.


Tjock donna som egentligen var en man.


Glada guld-donnor som dansade och hoppade runt.


Ball DJ som nästan misstogs för Johnny Depp.


Fler säckpipespelare.


En man med ett ben på sitt huvud. Fråga mig inte varför…


”Eye can see you”


Jävligt stor vovve…


Det var verkligen imponerande att se dom stora grejorna dom byggt ihop. Hoppas verkligen som används till nåt vettigt sen, för att bygga en såndär grej för en dag känns ju verkligen overkill…


Ingen ramträff där inte…


”It's not a bug, it's a feature”


Vissa dräkter kändes verkligen helt sjukt genomarbetade…


… och vissa ville man bara kunna köpa…


… andra kändes lite hängiga.


Glad trädliknande varelse.


I can has flygin mount?


Filmen Madagascar gjorde reklam också… eller nåt liknande i alla fall…


Pridefestivalen släng er i väggen! Saint Patrick's Day-festivalen har mer rosa att uppbringa än ni någonsin kan!


Och den har rosa killar som är utklädda till flamingos också!


Som om inte det vore nog så flyger grisarna här också…


Stor mekanisk vovve


Solen lyste annars på oss om vartannat och det var stundtals riktigt behagligt väder (och stundtals riktigt kallt när solne gick i moln)


Level 85 shaman på sin epic mount


Level… nej jag vet fan inte alls. N00b som inte förstår skillnaden mellan epic och gråa items?


Murlocs!!!!!! *RAWAWRAWRARARARARWL?*


Epic rosa mount. Endast för män som bär kjol.


Level 53 asiatisk shaman


Sista ledet i paraden.


Efter paraden tyckte Isgren att vi behövde inköpa en vikingahjälm var. ”Vi kommer se ut precis som Spartacus” tjoade han. Fem euro senare hade jag pimpat min frisyr med lite bling bling.


Isen var även han nöjd med sin krigshjälm. ”Kolla, det är jag som som är Spartacus” sprang han runt och härjade i Temple Bar.
Sen smet vi in på Hard Rock eftersom kön in bara var fem minuter där. Fyra öl och…


… historiens godaste revbensspjäll senare så begav vi oss ut på jakt efter Jesper, Sara, Johannes och dom andra som tagit sig ner till centrum. Dom var inne på Fibbers, men det är otroligt ointressant, vad som dock är otroligt intressant är att dom på Fibbers hade…


Grön öl som jag letat efter!!!! Bartenderna hade i nån grön vätska i ölen och den smakade skit efteråt, men…

Dricka grön öl på St Patrick's Day [?]


Lägre stående varelser (dom jobbar på desken allihopa).


Inne på Fibbers. Isgrens dam Kattis tyckte stället var jätteroligt.


Isen fick sen tag i Kattis diadem-mössa sen och då blev allt jätteroligt :i

Jag personligen avvek från stan vid 20-tiden eftersom Jesper behövde åka ut till Blanchardstown och käka. Jag själv drog hem och fixade pannkakor. Ett långt inlägg med många bilder och mycket lite text, men jag är trött så jag orkar inte fylla ut så mycket. Förstår fortfarande inte varför dom firar Saint Patrick's Day här, men jag kan i alla fall stryka den punkten från min lista nu…

Se paraden på St Patrick's Day [?]


Bonusbild: På Hard Rock satt jag förövrigt och övertalade Isen om att dricka långsammare. ”Nää, när jag dricker så kör jag hårt” var svaret jag fick. Jag himlade med ögonen och lät honom hållas. Nu ligger han och sover han på badrumsgolvet :i
Inte för att vara sån, men… I told you so! :z
12