Close

Monthly Archives december 2010


Mor skickade hit ett stort paket fyllt med godbitar. En massa annat och sen tre stycken chokladkakor i form av Marabou polka.
Vanlig sunkig Marabou-choklad förbättrad med bitar av krossad polkagris. Inte en hel gris dock, dom har bara tagit det bästa från polkagrisen och krossat det och tillsatt i chokladen. Annars skulle det ju bli för mycket. En polkagris väger ju några hundra kilo…

I alla fall rekommenderas Marabou polka starkt! Bästa Marabou-chokladen jag ätit och inte bli illamående av efter två bitar. Polkagrisen fräschar upp lite i munnen och man känner nästan som att man är nyttig när man får den fräscha polkasmaken i munnen mitt i chokladätandet. Jag funderade på att dra en parallell här av att äta bajs och borsta tänderna samtidigt, men för det första så låter det helt fel och för det andra står det fortfarande kvar på min lista över Things to do before I die”. Eller inte…

Betyg på Marabou polka: 4,5”

Bloggen tar över världen land efter land! 31% av alla världens länder har nu besökt mitt livsverk” även om vissa såklart har fler besökare än andra. Sverige leder ju katastrofstort med 83,6% av alla unika besökare och delat sist på listan ligger Iran, Kuwait, Kambodja, Djibouti och några till med en enda unik besökare var.

Ska jag vara ärlig visste jag inte ens att det fanns ett land som heter Djibouti, men nu har jag lärt mig nåt nytt också. Ligger i östra delen av Afrika och har sisådär 500 000 invånare. Det finns antagligen knappt internet där men ändå så har en stark individ kämpat med att sätta upp en temporär internetlina skapad av ett fårskelett, en cykel och massa ståltråd bara för att kunna se vad som händer på Kausti.com. Stark jobbat där herr ??????? ???????? ?????!

Annars skräller USA ganska fint och ligger på en stark 5:e plats på besökarlistan med 0,47% unika besökare. Inte så mycket kanske, men trots allt en skräll med tanke på att jag inte har haft nåt att göra med USA (än :z) och att det inte kan finnas en människa som vill flytta från USA till Irland. Kanske är det som så att Mr. President märkt vilket inflytande den här bloggen har på folket och snart kommer börja stänga ner den?… :f

Inte för att vara sån, men min kvällsmat idag blev potatisgratäng, kyckling och b-e-a-r-n-a-i-s-e-s-å-s. Vilken sjuk jäkla lyx det är att käka sån pangmat i det här U-landet!

Bara så ni vet alltså…

Jag tror inte att svenskar riktigt förstår hur katastrofalt dåligt Irland faktiskt funkar – eller snarare inte funkar. Visst, bussar kan vara sena i Sverige, det råder snökaos i båda länderna och man gnäller väl egentligen oavsett var man är. Men skillnaderna är enorma.

Om vi tar förra vintern här på Irland som exempel. Den var den värsta på årtionden och skolorna ställdes in i två veckor bara för att det kom 2 cm snö. Det var bilkö ända från jobbet ner till shoppingcentret – en sträcka på 2,5 kilometer. Det brukar visserligen vara kö även i vanliga fall, men det där var bara löjligt.

Och det var kallt. Med irländska mått mätt då. Flera minusgrader i flera dagar. Hualigen. Och vad händer när det blir kallt? Jo vattnet fryser. Och var finns det vatten? I kranarna och i vattenledningarna. Vad tror ni då irländarna gör för att vattnet i ledningarna inte ska frysa? Jo, dom slår på vattnenkranarna så att vattnet hela tiden ska vara i rörelse – för då fryser ledningarna inte sönder! Men då uppstår ett litet problem… Vattenreserverna är inte gjorda för att hälften av alla Dublinbor ska ha vattnet påslaget konstant så vattenreserverna börjar sina. Detta i sin tur leder till att nästan alla toaletter på jobbet får stängas av, vattenbehållaren har varit snustorr dom senadte tre veckorna och vi får lov att äta med plastbestick!

Och i år snöar det mer än förra året. Tror ni dom har lärt sig? Såklart inte. Idag på väg hem från jobbet åkte vi förbi en skylt där det var en vattenkran med ett förbudsmärke över. Texten löd: Please do not dispose of more water than nessecery. The water will be turned off in city center between 17:00 to 21:00 today in order to save water”.

HUR KORKAT KAN ETT FOLK BLI EGENTLIGEN!? Irländarna är ju t.o.m. värre än danskarna…”
Mamma, vart hamnar jag om jag gräver mig rakt ner i sandlådan?” Jag minns när man var liten och fick upp den där frågan i huvudet när man satt i sin sandlåda, tuggade sand och grävde och hade sig. Ofta när man frågade någon random människa fick man höra att man skulle hamna i Kina, eller i ”Kinesien” som en ung lillebror kallade det, om man bara grävde sig rakt genom jorden. Men så är det ju inte.

Jag har roat mig med att söka reda på exakt vart jag skulle hamna om jag grävde mig ner från min sandlåda där i hemstaden Borlänge. Såklart gjorde jag mina efterforskningar under min rast, för under arbetstid får vi inte surfa. Speciellt inte idag när vi tjänar 0,6 cent i sekunden (dubbel lön på röda dagar – wohoo!). Bara så att alla vet.

Och nu är jag en erfarenhet rikare. En erfarenhet jag gärna hade velat ha där när jag var 6 år och frågade en massa andra människor vart jag skulle hamna om jag fortsatte gräva mitt hål där mitt i sandlådan. Istället framstod jag säkerligen som en smula korkad där när jag köpte vilket svar som helst på min oerhört intressanta fråga. Kina, Asien, Falun och månen kändes alla som riktigt vettiga svar på frågan och det skrattades säkert gott åt min okunskap vid fikabordet där dom vuxna satt. Men nu vet jag!

Vart jag skulle ha hamnat om jag orkat kämpa mig ner genom gräsmattan? Här:


Julafton 2010 blev inte som alla andra julaftonar. Jag sov inte till 14:00, jag firade inte med släkten och jag befann mig inte ens i rätt” land. Istället gick jag upp 06:10 och traskade till jobbet med min kollega Jesper
för att slita där i 8 timmar. Nu fick vi som sagt bara in ett enda samtal, men Ralf i Gambia var tydligen nöjd med att få hjälp på självaste julafton i alla fall.

Va? Jo, Jesper klär sig jämt i badrock och solglasögon – även om det är minus 10 grader ute. Han är nämligen dansk. Född och uppvuxen i Lund-trakten som, som alla vet, ligger i norra Danmark. Danskar är ju lite sämre människor än vi andra och dom pratar på ett sätt som ingen svensk uppskattar så därför brukar vi reta honom för det. Vissa skulle nog kalla det faktum att danskar är sämre än svenskar för rasism, men jag föredrar att kalla det verklighet.

Efter arbetsdagen traskade vi hem och fixade allt som skulle fixas hemma, sen släpade vi över dom 7-8 påsarna med mat och dryck som skulle försörja oss under kvällen.


Dansk-Jespers danska kompis Tom hade redan varit förutseende och förberett revbensspjällen, korven och köttbullarna innan vi kom. Att vi skulle göra potatisgratäng till det hela också hade han helt missat, men vi kände att det inte var nån större grej. Han är trots allt dansk och man får ha lite överseende med vad dessa varelser ställer till med.

Så Isgren och jag skalade dom 5 kilo potatisarna som vi hade plockat med oss för att fixa potatisgratäng och lät dessa sen ligga och mörkna till sig lite eftersom vi hade glömt löken hemma. Denkan tog megalöpningen och fixade lök samtidigt som vi andra började planera för Kalle på projektorn inne i danskarnas vardagsrum.Spända småbarn som tittar på Kalle Ankas jul. Och ett par extra ben med en ölburk.Tina är ju i Sverige, men ändå kändes det verkligen som att hon var med oss och firade jul här i Dublin. Det där konstanta ”Papapapappari pari papi papi papi”-ljudet från hackspetten påminde oss hela tiden om den pratglada tösen som annars brukar se till att bota tystnaden vart hon än kommer :iNär Kalle hade fått briljera i en dryg timme så återupptog vi matlagningen. Irländsk prinskorv hade inköpts eftersom våran svenska ranson bestående av 25 korvar som skulle delas på 11 personer var under all kritik. På grund av snöovädret och det sena datumet så kunde vi inte åka ut till IKEA för att införskaffa mer heller :_

Jag förstår verkligen inte hur irländarna kan ha överlevt innan McDonalds kom hit. Deras matkultur är sämre än min egen var när jag var 3 år och hade en receptbok som endast bestod av sandkakor från sandlådan.
Den irländska matkonsten är verkligen så katastrofalt dålig att i stort sett all mat är antingen panerad eller smakar sämre än riktigt dålig skolmat.

Den här korven kommer är lika svår att bli av med som utarmat uran – och precis lika giftig. Vi människor äter den inte, djuren äter den inte, danskarna äter den inte och den förmultnar inte ens om man slänger den på komposten. Den kommer existera i flera tusen år och måste förvaras i ett slutet bergrum för att inte smitta ner omvärlden med sin äckliga korvsmak.

Betyg på irländsk korv: (vsad)Danskarna dominerade också med sin kasslertillagning. Dom öppnade plasten, plockade ur kasslern och hivade in den i ugnen. En stund senare plockades den ut och nätet satt jättefast i köttet. ”Remove net before cooking” stod det på förpackningen men eftersom det heter ”fjerne netto før tilberedning” på danska så missades detta av våra grötpratande vänner.Jag var typ den enda som kunde receptet på potatisgratäng och med den makten så kom även arbetsledarrollen in i leken. Jag kunde styra och ställa lite som jag ville eftersom ingen vågade riskera att bli utan potatisgratäng. ”Jesper du skär potatisen, Isgren du skalar potatis och Elin du fixar äggen. Jag sitter här och funderar på hur vi ska poola er för att kunna sparka Jesper och spara en massa pengar på arbetet här”. Ser ni? Jag skulle bli en grym manager……….”Jäklar vilken liten korv du har Tom”Jultallrik. Potatisgratäng, prinskorv, ägg med räkor, skinka, lax och köttbullar. Helt sjukt bra för att vara på Irland och en mycket väl godkänd tallrik i svenska mått mätt.Vi hade fått med oss en svensktalande fransk i gänget också (till vänster). Denkan (till höger) skulle ju egentligen ha åkt hem den 23:e December men på grund av skökaoset så lyfte inte hans plan. Istället träffade han den här snubben på flygplatsen och bjöd in honom eftersom han ändå inte hade nånstans att vara. Vi hade planerat att vara 8, nu var vi uppe i 11 stycken med fransmannen inbjuden :i
Vi svarade med att lära honom ölförpackningsdragkamp och vad julskinka är förnåt. Julskinkan uppskattades inte, ölförpackningsdragkampen verkade han dock uppskatta mer.
Personligen så vann jag alla mina matcher och utnämnde mig själv i hemlighet till irländsk mästare i sporten. OS 2014 here I come!Sisådär 3 timmar efter maten rullade herr Bismut äntligen in. Han hade virrat bort sig, tagit fel buss och överlag failat helt otroligt mycket innan han slutligen hittade rätt. Lite av Bismuts trademark om ni frågar mig…Kvällen avslutades med en flygteknisk instruktion av hur vingklaffar på flygplan fungerar signerad dansk-Jesper…… och ett konstaterande som inte överraskade någon.

Överlag får jag säga att julafton 2010 blev mycket mer lyckat än förväntat. Maten blev nästintill perfekt, sällskapet var riktigt bra och vi hade t.o.m. en dm snö på marken! Visst, jag hoppas verkligen inte att det blir en till julafton på Irland för egen del, men jag ångrar heller inte mitt val att jobba över jul (även om jag inte hade så mycket till val [?]).

Nej, men god jul på er alla! Nu är det sovdags här.

Jag fick spendera mina första julaftonstimmar på jobbet görandes typ ingenting. Efter att jag fått ett paket i form av en megafon där någon antagligen tycker att mitt gnäll på desken inte hörs tydligt nog så hittade nån hjälte på Pixino som är en variant av Pictionary. Själv dominerade jag stort med en massa vinster och någon nästan-vinst samtidigt som vissa andra (typ Vampyr-Maria) var lite sämre. Vem fasiken ritar en gubbe och pekar en pil på knät när man ska rita ordet håll” t.ex. :i

Vi fick faktiskt in ett riktigt samtal idag också. Det var en snubbe som satt utanför kontoret och jobbade – i Gambia :i Jag ville veta om dom hade snö, om dom firade jul, hur varmt dom hade det och om dom också har julgranar. Elin ville dock inte fråga nåt sånt så vi fick ingen info :_ Nån som bor i Afrika just idag? Har ni julgranar importerade från norra delarna av Afrika eller kör ni med kaktusar?

Nu har jag äntligen lärt mig! Den här gången ska jag inte begå samma misstag som förut. En ny extern disk är inköpt eftersom den gamla 500 gigabytes-disken är proppfull. Nu kommer jag att se till att alltid ta backup på dom viktiga filerna! Va? Nähä? Jag sa inte alls så förra gången jag köpte en ny extern hårddisk…

Men 124,99 euro kostade härligheten och det är faktiskt bara 50% dyrare än i Sverige – sicket kap! Två terabyte rymmer den och jag kommer verkligen aldrig lyckas fylla den även om jag så lever i två hundra år [?] Eller vänta nu…