Close

Monthly Archives november 2009


T minus 11 timmar. Nervositeten börjar smyga sig på lite sådär smått. Imorgon gäller det, och även om jag vet att jag kommer få jobbet kan jag inte låta bli att vara lite orolig.
Dessutom har jag fuskat med pluggandet, så jag kan ingenting om IBM, jag kan knappt förklara mina arbetsuppgifter och jag kan absolut inte någonting om Irland. Iofs mittänker jag att det räcker med att låta bli att nämna mina behov av att smeka träd, min stora hobby (skalbaggar) och hur upphetsad jag blir av att åka tåg för att få jobbet.
Nej, men lite mer seriöst så har jag läst lite om folk som gjort samma sak som jag tänker göra, och så länge man är hyfsat seriös och positiv så verkar man få jobbet. Dessutom vet jag att min tidigare erfarenhet från Helpdesk ger mig ett schysst försprång.

Det har dock dykt upp ett litet problem. Just nu har jag ungefär (ungefär) 12 506 kronor på mitt konto, och damen jag pratade med i förrgår sa att man behöver ha med sig 1300-1500 euro för att klara sig. Att då ligga strax under den gränsen känns inte sådär megabra.
Nu är visserligen lillebror skyldig mig en tusenlapp, och sen tror jag Robin är skyldig mig 500, men det ger då 14 000 kr isf. Det är väl okej, men att betala en deposition på sin hyra (som ligger på typ 3500-5000 kr nånstans) ger direkt en dubbelhyra första månaden, sen ska flygbiljetten betalas också. Så det kan bli lite tajt.

Därför tänkte jag försöka övertala min käre mor att kanske ge mig min kommande Helpdesk-lön i förskott. Eller i alla fall en bit av den. Förhoppningsvis går det igenom… iofs måste jag berätta om allt det här först också, men det fixar jag i helgen eller nåt om intervjun går bra (lip)
Förresten mor, minns du att du lovade att köpa ut mig ur huset när jag flyttade? :z

Annars säger vi tummen upp för veckolöner. Man får lön varje vecka i Irland istället för en gång i månaden, det gillar vi (yes)

Ja jäklar ja. Fick ett mail av fröken IBM-Manpower-damen Anita. Hon jobbar tydligen inte för IBM som jag först trodde, utan hon jobbar åt Manpower, som i sin tur är anlitade av IBM för att värva folk… eller nåt. Skit samma, mailet är det som är intressant just nu.

Under gårdagens intervju fick jag lite skäll här och där, bland annat för det där med att jag inte kunde jobb-beskrivningen utantill. Absolut helt okej med skäll, men jag är såpass rutinerad vid det här laget att jag vet att dom alltid överdriver. Dom skrämmer upp folk som söker bara för att dom ska se till att vara hyperberedda på vad som komma skall, och sen blir intervjun säkerligen hur enkel som helst.
Det var likadant första dagarna på Helpdesk. Dom lyckades få mig att tro att 50% av kunderna var livsfarliga och inte ville annat än skrika fula ord åt mig – kanske t.o.m. mörda mig. Verkligheten är ju en annan, 99,999% av dom som ringer är hur trevliga som helst – även om deras datorer gått sönder 27 gånger och varit inne på service lika många gånger. Det ska mycket till för att någon ska vara skitförbannad (yes)

Förresten fick jag följande mail av IBM-Manpoer-Anita idag: Hej Mikael, hörde att du gjorde ett bra jobb under samtalet med min kollega igår!”.
Så därför kan jag ju inte ha gjort en katastrofintervju i alla fall ;) Irriterande att hon stavar mitt namn med k dock… Fy fy!

Mailet ja. Det står först och främst tiden där intervjun är inbokad (10:30 istället för 09:00!), sen står det att jag kommer bli uppringd av en dam (när hände det senast) vid namn Stephanie. Med på tråden kommer också en till pajsare vara – vem det är har jag dock ingen aning om. Kanske FRA?
Vidare fortsätter instruktionerna med att jag kommer få frågor om mitt CV och mina ”karriärval” i livet. ”Det är mycket viktigt att du kan förklara vilka roller du haft på dom olika arbetsplatserna!” <- skrämseltaktik!

Sen står det också att det är viktigt att jag har läst in mig på vad IBM gör. vilka produkter dom har med mera. Hur bra koll jag har just nu? Efter 6 minuters läsande på Wikipedia tycker jag att jag har stenkoll :i
Läser man vidare står det att IBM söker en person som tar initiativ, är trevlig, kan arbeta i grupp och yada yada. Översatt till Kaustiska blir det ”IBM söker en person som inte är dum i huvudet och du klarar testet precis över den gränsen”.
Sen radas det upp några typiska frågor som kan komma upp under intervjun. För att sammanfatta inlägget tar jag här upp dom frågorna som jag tycker är svårast just nu:

Vad kan du om IBM internationellt och IBM på Irland?
Som sagt har jag Wikipedialäst om dom i typ 5 minuter, så kunskapen är inte överdrivet bra. Ska plugga lite dom kommande dagarna i all fall

Vad motiverar dig att jobba?
PENGARNA!… (oops) Jasså? Var det inte det svaret ni ville ha?

Ge mig ett exempel på när du har fått lov att prioritera kundens behov, vilka omständigheter fanns? Ge exempel
Eh… Va? Vi har typ meegastrikta regler på vad vi får göra på jobbet. Dessutom, vadå prioritera kundens behov? Jämte vilka andra behov? Mina? Jag är en toffel som lägger mig för allt… Eh…

Är du duktig på att lyssna? – Hur vet du det?
Klart jag är duktig på att lyssna – jag är ju bäst på allt! Hur jag vet det? Eh… min förra flickvän sa alltid att jag var kass på att lyssna, och alla vet ju att fruntimmer har fel (yes)

Sen avslutar vi med en riktigt Intressant fråga:
Vilket är det bästa beslutet du tagit under dom två senaste åren?
Här vill man ju bara svara ”sökte det här jobbet”, men det känns för fegt. Jag ska baskemig ta fram ett riktigt bra svar på den här frågan innan dom ringer (yes)”

5 minuter kvar, sen är jag en fri man! I alla fall i en vecka :i Underbart skönt att vara såhär trött och veta att man snart slutar jobba för den här gången. Nya datorn är dessutom beställd nu, och den dyker förhoppningsvis upp senast på onsdag. Sen blir det Paramore om 6,5 timmar. Underbart!

Efter en kortare mailkonversation bokades en ny telefonintervju in klockan 17:30 på måndagen. Jag kom ifrån jobbet lite sent, typ 17:10, och jag hann inte mer än sätta mig i bilen förrän telefonen ringde:

Hallå där!” svarade jag lite sådär lagomt ogenomtänkt.

Hi, this is [inte Anita] from Manpower. I'm calling you to talk about you applying for the IBM job
– Oh. Hi.

För att förenkla för er (och mig) så kör vi en översättning av konversationen hädanefter. Egentligen mest för att jag ska slippa få kommentarer om hur pinsamt kass min engelska var.

Jag ringer angående intervjun vi hade bokat in
– Eh… Jag sitter i bilen nu, kan du ringa mig om 15 minuter?

Det kan jag göra. Vi hörs då. Bye.

Sen rallykör jag och min Ferrari hem. 15 minuter senare, exakt på sekunden, ringer telefonen. Damen i andra änden presenterar sig själv som… vad hette hon egentligen? I alla fall berättar hon vad som ska hända och lite annat som jag också glömt. Hon berättade även att det här bara var en förberedelse inför den ”riktiga” intervjun med IBM. Sen sätter intervjun igång

Okej, då börjar vi med frågorna. Vad kan du om Irland?
– Ni förlorade mot Frankrike i VM-kvalet nyligen. Ni firar nåt konstigt med St Patricks Day och huvudstaden är Dublin. Det är typ det jag vet. (jo, jag svarade faktiskt så :z)

Har du varit till Irland förut?
– Nej. Jag har dock varit i London två gånger.

Varför vill du börja jobba på IBM?
– Jag vill prova göra någonting nytt. Jag är trött på Sverige. Det är bra betalt och, ja, det är ett jobb. Det kommer dessutom bli lite av ett äventyr.

Ajabaja! Inte säga att ”det bara är ett jobb”, då kommer dom tro att du inte går in för detta helhjärtat, även om jag vet att du säkert gör det.

Sen läser hon upp det jag sa i lite finare ord och frågar om det är okej att hon skriver det som svar på frågan. Jag svarar jakande.

Har du läst igenom jobb-beskrivningen som Anita skickade?
– Eh… kanske…

Okej, kan du förklara för mig vad jobbet handlar om?
– Jag ska hjälpa användare med support via telefon, Windows och massa annat. Eller?…

Det där gick ju… jävligt dåligt. Du måste se till att läsa igenom det där dokumentet ordentliget innan intervjun nu (okej, hon sa inte så, men hon menade det)
– Ja mamma.

Kan du ge mig ett exempel på en situation där du har fått ena två parter?
(Tjohej. Tre minuters betänketid och en massa tomt babbel, sen säger jag bara ”pass”)

Okej, vi kommer tillbaka till den frågan sen då

Hur känner du för att flytta till Irland? Det är ett rätt stort steg
– Det ska bli riktigt kul. Ny kultur, nytt land, nya vänner och nytt… allt? Jag ser fram emot det!

Vad tror du kommer bli ditt största problem angående att flytta hit?
– Till en början språket. Sen kanske kulturen, jag vet inte riktigt hur allt fungerar hos er även om skillnaden nog inte är enorm.

När kan du tänka dig att börja?
Jag kan åka den andra december om ni vill det. Jag har ingenting som håller mig tillbaka.

Okej, nu ska vi göra ett litet test på hur duktig du är att hantera kunder. Jag kommer med några frågor, och det viktiga är inte hur duktig du är tekniskt, utan hur trevlig du låter i telefonen. Tänk på att användaren är totalt okunnig och inte fattar nåt. Då kör vi:

Jag får upp en ruta med ett felmeddelande, vad gör jag?
– Vad står det på felmeddelandet?
Massa nummer och siffror
– Hur ser felmeddelandet ut? Är det en blå skärm eller en vanlig ruta med ett felmeddelande?
Det är en vanlig ruta
– När fick du upp felmeddelandet?
Direkt jag startade datorn
– Så du använde inte något program
Nej
– Eh… jag har slut på idéer

Det där var bra. Du tog upp dom viktigaste sakerna. Kanske att du skulle ha tagit upp (två saker som jag glömde och inte minns nu). Annars var det bra. Nästa fråga:

Min skrivare fungerar inte, vad gör jag?
– Är strömsladden ikopplad?
Ja
– Är skrivaren påslagen?
Ja
– Är sladden mellan skrivare och dator ikopplad?
Ja
– Finns det papper i skrivaren?
Ja
– Fan vad tråkigt du svarar (Okej, jag sa inte sådär). Får du nåt felmeddelande på datorn eller skrivaren?
Nej
– Nu kommer jag inte på något mer tror jag.
Det finns en väldigt enkel sak du glömt. Det enklaste man brukar titta först.
– Uh. Nä… Va?
Äsch, din idiot. Man kollar om det finns bläck i patronerna (jaja, jag överdriver ibland när jag skriver. Hon sa aldrig idiot)
– Doh [?]

Men annars var det bra. Kanske att du skulle kollat om det är fler som försöker skriva ut samtidigt på kontoret. Det kan bli köbildningar ibland. Okej, en sista kundfråga:

Jag kommer inte ut på www.nånsajt.ie, vad gör jag?
– Kommer du ut på någon annan sida?
Nej
– Är sladden mellan bredbandsmodem och dator ikopplad?
Ja
– Lyser bredbandsmodemet?
Ja
– Är datorn påslagen? (Nej, jag vågade inte dumma mig här heller, så det där sa jag inte).

Det där räcker bra. Det märks att du har jobbat med sånahär saker här förut (jag nickar belåtet i telefonen för att visa att jag håller med). Hur har du det under veckan? Är du tillgänglig för intervju när som helst, eller vill du att jag bokar en tid med IBM?
– Jag jobbar 8-17 tisdag, onsdag och torsdag. Sen jobbar jag 13-22 på fredag.

Okej, jag bokar in dig på fredag morgon nångång mellan 9 och 12 då?
– :n Eh… va?… eh… okej… :c ._o Det blir bra det (no)

Blablabla bla blabla bla IBM blabla jättetråkigtblabla bla. Då hör vi av oss vid 9-tiden på fredag.
– Jättebra (no) En fråga: Jag har planerat in en resa den 1:a juni, påverkar det någonting?

Det bör inte vara något problem, då har du redan jobbat in din semester. Hur länge ska du vara borta? En eller två veckor?
– Eh… en månad (oops)

*pinsam tystnad*

Jag ska titta upp det. Vi hör av oss under veckan för lite mer information innan intervjun. Thank you for your time!
– Baaaj!

Sen lägger vi på

Vad som händer nu? Jag gör som jag alltid brukar göra när jag inte riktigt vet vad som kommer ske: Jag lutar mig tillbaka i stolen och ser så världsvan ut som jag bara kan. Saker och ting brukar lösa sig då ;)

Okej, jag kanske var lite förvirrande när jag postade alla dom här jobbsökarinläggen i efterhand. Jobbet i Irland är alltså redan klart, men anledningen till att dom här jobbsökarinläggen postas först nu är för att jag ville vara säker på att det här skulle bli av innan jag postade dom. Den här bloggen är alltså tänkt att bli lite som en dagbok för mig att titta tillbaka på, så då spelar det inte sån stor roll att inläggen ligger fel i tiden med någon dag.

Som sagt är alltså jobbet klart, och inläggen som kommer dyka upp här framöver är en förklaring till hur det går till när man skaffar jobb i Irland.

Paramore om 21 timmar (yes) ^^ Mitt framlyse på Ferrarin är dock trasigt – inte kul. Det blir ett Formel 1-depåstopp imorgon efter jobbet. In i depån, byta lampan, och sen åka iväg 7 sekunder senare. Fan om det krånglar >=(