Close

Category Archives Koduppdatering

Hej svejs,

Som ni kanske ser så har jag äntligen tagit tag i problemet med att bloggen sakta men säkert börjat förtvina. Den gamla plattformen var byggd av mig själv och den hade en hel del problem som inte syntes, men som märktes om man t.ex. bläddrade mellan inlägg eller när webbhotellet uppdaterades. Saker som ledde till buggigt beteende eller totalkrasch av bloggen och gjorde livet förjävligt för mig när jag försökte hänga med i utvecklingen.

Så nu har jag spenderat några dagar med att exportera all data från gamla plattformen och smockat in den i en gammal hederlig WordPress-installation. Inte lika snyggt, inte lika personligt men nu har jag i alla fall en plattform som kan leva ett tag till. Alternativet hade varit att helt lägga ner bloggen och det hade känts lite surt.

Det är fortfarande några småsaker som inte är fixade ännu men det bör inte påverka sajten mer än på detaljnivå i vissa inlägg. Behöver även exportera kommentarer samt betyg från gamla plattformen fortfarande men det kommer så småningom.
Webbhotellet har uppdaterat PHP på servern, så bloggen stendog. Har reparerat det mesta med silvertejp nu, men säg gärna till om ni stöter på några buggar.

Hotell Marriott i Manhattan, centrala New York. Där ska jag, lillebror, hans dam och Jaker bo. Två dubbelsängar, ett treochetthalvtstjärnigt rum och sex nätters boende kostade oss alla ungefär 350 kronor per natt/person. Fast nu när jag kollar står det att hotellet är fyrstjärnigt?…

I alla fall så kostade hotellet oss totalt 8 242 kronor och femtio öre och vi är alla mycket nöjda med att ha bokat hotell i det stora äpplet såpass tidigt som vi ändå gjorde.
Det är ju nämligen amerikanarnas svar på nationaldagen den 4:e när vi räknas anlända i New York och det känns som att det kan bli både dyrt och svårt att få tag i ett vettigt boende om man bokar allt för sent. Sen landar Jaker den 4:e juli i New York också så vi måste helt enkelt vara där då.
Vi planerar annars att checka in och sen eventuellt traska ner till Hudson River för att kika på megafyrverkerier. Det ska tydligen vara ganska många smällare som firas av där under kvällen. Såklart kommer jag stå där med en donut i min hand och titta.


Så var det äntligen klart. Efter en hel helgs knåpande så är jag äntligen (hyfsat) nöjd med resultatet. När jag är klar med det manuella arbetet att lägga in koordinater på alla inlägg sen så kommer alla blogginlägg jag skrivit bli synliga på kartan som nu är stenhårt implementerad i koden till sidan. Just nu pekar vissa inlägg säkert fel, men det beror på att jag satte Dublin som standard-punkt för oplacerade inlägg.

Det är en Google Maps-lösning med automatisk placering av punkterna baserat på GPS-koordinater som jag själv får lägga in vid varje inlägg. Det ser säkert inte så krångligt ut, men det har tagit mig kanske 20 ”arbetstimmar” att färdigställa eländet så bli för fasiken imponerade nu! :i [?]

Aja, ni kanske inte blir imponerade av kodninen, men den där kartan visar verkligen en tydlig sak: Europa är avklarat för egen del nu. Visst har jag inte besökt östeuropa såpass mycket som man kan, men samtidigt så kommer jag inte hinna besöka hela världen innan jag dör, så jag kör på turistfällorna först.

I sommar blir det USA och när jag fyller 65 ska jag på safari-resa till Afrika för att sitta i en gungig jeep med en guide som heter Mumuba och titta på lejon och elefanter. Då har jag fortfarande Australien, Sydamerika och Asien kvar på listan, men jag får väl försöka hinna dit nångång under dom 40 åren som är därimellan. Antarktis skippar jag nog om jag ska vara ärlig… eller iofs så verkar det rätt ballt när jag tänker efter! Vi får se vad som händer…

Hur kart-resultatet ser ut? Visa på kartan Karta

Så var det då dags att börja mecka lite med bloggen igen. Den här gången har jag dock bara lagt till den numera välkända gilla-knappen från Facebook. Ska försöka få upp ett inlägg med Movember-mustaschens slutresultat imorgon också om jag orkar.

Så, klicka nu för att gilla bloggen:

Nåja. Den är borta nu. Den hemska loggan som spökat och förföljt bloggen i evigheter är nu väck. Nu är loggan stilrenare. Och rödare. Den är jul. Lite bättre i alla fall.

Har inte hunnit lägga ner så mycket tid på teman än så alla åsikter tas emot tacksamt. Det är lite för mycket grönt just nu känns det som. Lite mögelaktigt nästan. Passar nästan in i den irländska julen ändå.

Har roat mig med att koda lite på sidan (och vara nostalgisk. Bra musik!) under dagen, så det kan eventuellt uppstå diverse fel när ni klickar runt. Information om dessa fel tas i så fall tacksamt emot. Inte för att chansen att fel existerar är speciellt stor (det är ju jag som kodat!) men ändå.

Nu ska man kunna länka sidorna/inläggen/kategorierna utan att behöva klicka på länka”-knappen, man ska kunna sortera kategorierna efter datum och man ska kunna validera sidan sålänge det inte finns någon musikspelare på sidan. Ingen av er har nog koll på buggarna som fortfarande existerar i bloggens kod, men det finns mer att jobba på om man säger så [?]

Nej, jag skriver bara det här inlägget för att kunna hålla koll på vad jag exakt gjort för förändringar sen bloggen skapades för drygt 1,5 år sedan. Kategorin heter koduppdatering och det låter så fel att jag vill gråta. Men koden är uppdaterad, endast FYI!”

Blogglusten har varit noll den här helgen. Michael Buble spelas i högtalarna och jag tror det är nåt fel på min machoattityd. Mina badboypoäng försvinner ju snabbare än jag kan säga Fotbolls-VM är slut imorgon” :(
Jag passar på att svära några fula ord i tysthet (förlåt mamma!) när jag skriver inlägget för att få tillbaka någon enstaka poäng i alla fall.

Kvällen har annars spenderats med vad som kan vara den roligaste kombinationen som finns – statistik och design.
Har roat mig med att slänga in några räknare längst ner på alla inlägg så att ni kan se saker som antal ord i varje inlägg, antal bokstäver i varje inlägg, antal gånger någon klickat sig fram till inlägget och hur många gånger inlägget har visats.

Vad det är för skillnad på antal klick och antal visningar? Skillnaden är såpass enkel att om man t.ex. laddar startsidan på bloggen så räknas inte det som att man specifikt klickar på just ett inlägg – det laddas ju 10 stycken och det är ytterst sällan någon läser allihopa. Dock får alla dessa inlägg en visning var.
Klickar man däremot på ett specifikt ID eller en länk till ett enstaka inlägg så räknas det däremot som ett klick eftersom sannolikheten är väldigt stor att man då läser inlägget.
Lite krångligt kanske, men det är egentligen väldigt enkelt ;) Får slänga upp en bättre förklaring imorgon när jag är klar i huvudet om ni inte fattar min grymma förklaring XD

Intressant annars att jag tydligen redan hade en räknare som räknade populära inlägg sen mer än ett år tillbaka – bara det att jag aldrig använt den :@
Skulle kika vad som fanns i den okända tabellen vid namn popular och råkade exportera alla 104 000 raderna till en textfil istället vilket gjorde att mitt Firefox fick tokfnatt :i Min stackars Vaio började knastra, lukta bränt och låta väldigt konstigt samtidigt som Firefox helt låste sig – vilken succé :i

Svamlar som bara den nu… :@ God natt. Fa-an om ni inte röstar glad gubbe på mitt enastående jobb förresten, då blir jag ruskigt besviken, skaffar ett fadderbarn i Afrika och säger upp kontakten med honom direkt igen bara för att hämnas på någon. Ja, jag är ett fadderbarnsemo idag, är det nåt fel med det eller? Just det!

Övertrötthet är ocoolt…”
10 minuters kodknackande, sen fanns det plötsligt en tärning i menyn också :n
Jag gillar den.

Annars har en massa saker uppdaterats på sidan. ”Mest kommenterade”-listan har ändrats från alla kommenterade inlägg till endast 7 st. Det borde göra sidan lite mindre megaseg. Samma sak med ”Högsta betyg”-listan. Sen har musikspelaren gjorts om, så nu buggar den också [?]

Nåja, jag fortsätter med det där imorgon eller nåt.
Har gjort en ganska stor uppdatering av sidan inatt, men det är (förhoppningsvis) ingenting ni kommer märka av alls. Nästa sak på uppdateringslistan är att fixa så att ni kan välja på lite fler smileys i kommentarerna.

Senaste veckan har mitt onaturliga intresse för statistik visat sig ganska tydligt, så varför inte fortsätta med statistikporren? Jag tog fram lite nuffror från bloggen inatt och tänkte göra den tillgänglig för er som är intresserade. Det blir dock ingen cool introduktion till detta eftersom jag inte kommer på något häftigt att skriva… Nåja, här kommer i alla fall siffrorna:

Jag har hittills hunnit skriva 630 blogginlägg. Dessa inlägg består av 14 360 rader med text, eller om man så vill en miljon trehundrafyrtioniotusen femhundrasjuttioen (1 349 571) bokstäver fördelade över 175 455 ord.
Som tack för att jag lagt ner sisådär 99% av min vakna tid på att blogga så har ni läsare lyckats bjuda på 387 kommentarer. Utöver det så har jag mottagit hela 74 kommentarer som bestod av rysk Viagra-spam. Ska jag ta det som en hint eller nåt? :f

När det kommer till betygsrösterna så har ni lämnat 158 stycken betygsröster över det senaste halvåret. Det ger ett snitt på ungefär ett betygsklick varannan dag. Bättre kan ni väl?
Klicken är i alla fall fördelade såhär:


5: 102
4: 19
3: 11
2: 3
1: 23

Sammanfattar vi dom där siffrorna så kommer vi fram till att bloggens snittbetyg ligger strax över 4.

Under dom här snart 10 månaderna som bloggen varit igång har 7 585 personer kikat in här. Den här månaden tittar ungefär 100 av dessa personer in en gång per dag för att läsa smöjan jag skrivit.
Ni besökare har sammanlagt lyckats åstadkomma 14 497 dagliga besök, dvs. om du tittar in tio gånger idag och en gång imorgon så har du bidragit till två dagliga besök.

Dagliga besökare-statistiken har ökat successivt hela tiden sen bloggen startade. Första dagen jag hade bloggen uppe (29:e januari) hade jag smått fantastiska 5 besökare – varav en var jag själv :i Idag snittar jag som sagt ungefär 100 besökare per dag. Rekordet ligger på 569 besökare under en dag.
Jag lär knappast bli någon storbloggare, men det är kul med framsteg i alla fall (yes)

Bakom sidan som ni ser utåt så ligger det en jäkla massa kod, närmare bestämt 28 547 rader skriven kod. Översatt till tecken blir det 575 959 stycken. 95% av dessa är skrivna med med mina egna fingrar, resterande 5% är färdig kod som jag tagit in och modifierat från någon annan sida.

Om vi går in på själva skrivandet lite igen så är det ordet jag använder mest i mina inlägg pinsamt nog jag (oops) Skapligt egocentrisk man är… Hela 4 821 gånger har jag tjatat om att jag är jag.
Topplistan över ord är annars rätt så tråkig, orden på plats 2-5 är att, det, och och. Först på sjätte plats kommer den enda riktiga skrällen, i som inte blivit skrivet mer än 2 902 gånger. Jag förväntade mig mer av dig ;)

Och med dom siffrorna avslutar jag det här inlägget (yes)