Close

Category Archives Damp


Vad är det för fel på dagens samhälle? Jag tycker det är ashäftigt att min webbläsare kan läsa in 412 396 bokstäver och tecken för att ladda min blogg – allt på 3-4 sekunder.
Jag tycker det är förbaskat smidigt att slå på Spotify på mobilen och få access till ett musikbibliotek som det var otänkbart att ha tillgång till för 20 år sedan. Jag gillar att kunna hitta information om vad som helst med hjälp av Google på mobilen och jag hoppas att vi nångång får till tankestyrning av alla våra prylar.

Men det finns en sak jag inte gillar…

Möt captcha – internets skydd mot spampostande bottar. Captcha är dom där irriterande siffrorna och bokstäverna (och katterna
[?]) som du måste mata in för att till exempel kunna kommentera en blogg. Jag har tyvärr varit tvungen att införa sånt på bloggen jag med eftersom jag hann samla på mig 77 hemska spamkommentarer på 6 månader. Nu 16 månader senare har jag bara fått tre stycken viagra-inlägg till. Så visst gör det skillnad att använda sig av ett captcha.

Dock fattar jag inte hur man tänker när man slänger in helt oläsbara texter, djur och annat skit i rutorna som man sen förväntar sig att användarna ska läsa av. Kan någon läsa det andra ordet i rutan däruppe till exempel? Pctrt? Det är nog inget ord alltså…
Jag förstår inte hur svårt det kan vara att göra sitt jobb… Manpowerdamerna på jobbet är verkligen helt jävla inkompetenta. Det är snudd på pinsamt hur illa det faktiskt är. Jag har ju sökt ledigt för att kunna åka på Eurotrippen i slutet av maj, och av allt jag hört så ska det inte vara några som helst problem. Det där löser sig säkert, men ju tidigare det är fixat destå bättre. Därför sökte jag min ledighet för två veckor sedan. Hur lång tid kan det ta att godkänna en ledighet egentligen?

Jag snackade med Manpower-Lynda i förrgår och hon sa att ledigheten låg på våran managers bord.
Okej, då fixar hon väl det snart” tänkte jag. Idag kontaktade jag därför fröken manager för att se hur det gick med ledighetsansökan. ”Nä, det där sköter Manpower” svarade hon.

._o

Okej… förvirringen är total vid det här laget, men jag slänger iväg en fråga till Lynda på Manpower för att se om hon fått tillbaka ledighetsansökan. ”Nej, den ska du ta med managern” svarar hon. Jag förklarar lugnt och sakligt att så inte är fallet – det är Manpower som sköter det där. Då går hon iväg från datorn och svarar sen inte under resteran av dagen! (evil)
Jag behöver få min ledighet klar och jag behöver få mina emergencytaxpengar så att jag kan boka och fixa med tågluffen snart!

Sen är jag påväg hem, då ringer Manpower-Anita (hon som hjälpte mig kontrollera emergencytaxen tidigare idag). Hon ringer för att kolla så jag fått mailet, hon frågar hur det går med jobbet, hon frågar hur jag trivs på Irland och om jag fått nånstans att bo. Helt utan förvarning påminner hon också mig om att ALLT är stängt imorgon, så ska man handla någon sprit bör man göra det idag :i
Anita säger också åt mig att skicka alla papper till henne istället eftersom hon kan fixa så att allt är klart om 1,5-2 veckor. Vi snackar sen en snabbis och lägger på efter nån minut. Det är ett kort samtal, men det som består efter samtalet är minnet av den enorma kompetensskillnaden det finns mellan svenska- och irländska Manpoweranställda. Anita fixade problemet på 2 timmar, irländarna har inte fixat det på 14 dagar…

Ett jävla U-land är vad Irland är ibland…”
ALLTSÅ JAG FLIPPAR SNART. Hur jävla svårt ska det vara att ta en video, klippa till den som man vill ha den, ändra volymen lite, och sen spara filen!? Adobe är dumma i huvudet, deras program är lika välfungerande som ett kassaskåp utan dörr. Att exportera videon går ju, men färgerna bliv helt värdelösa samtidigt som 3 minuters film blir 1 GB stor. BRA JOBBAT. Att ställa in ljudet i Premiere är hopplöst omöjligt. Varenda program Adobe gör kräver 2 års utbildning för att förstå dom enklaste sakerna. Ja, jag vet att dom gör jävligt kraftfulla program, men läs på lite om användarvänlighet tack!

Då försöker man använda Audacity för att fixa musiken istället. Att importera mp4-filer går inte. Då exporterar vi musiken från Premiere till en mp3-fil då.
Det går inte. Premiere gör om musiken istället för att bara bevara den.
Då hämtar man en plugin till Audacity för att kunna importera mp4-filmen. Succé! Dags att ställa in ljudet då. Det låter bedrövligt nu. Men nädå, man kan inte ändra equalizern samtidigt osm man lyssnar på musiken. Att ställa in en equalizer utan att samtidigt höra musiken är ju lika jävla enkelt som att spela hockey med ett sugrör istället för klubba. Säkert möjligt, men jävligt ineffektivt.

Då går vi vidare till Windows Moviemaker. Där kanske det fungerar? Nä, Windows Moviemaker är från 1890-talet, så där kan man inte ens importera videofilerna i formatet mp4. Då laddar man hem en konverterare som gör om mp4 till avi (som WMM klarar). DÅ KRASCHAR PROGRAMMET NÄR JAG FÖRSÖKER IMPORTERA FILERNA. VAD ÄR DET FÖR JÄVLA VÄRLD VI LEVER I!? Hur svårt ska det vara att redigera en filmfil egentligen!?

Det blir ingen Londonfortsättning inatt. Jag kan inte få upp Youtubeklippen i hyfsad form inatt, så ni får vänta. Så rösta röd gubbe på inlägget, sen skickar ni ett klagobrev till Adobe, ett till Microsoft och ett till dom som skapade Audacity också.
Informatik är en bra sak. Jag läste en kurs om det på högskolan, och det var nog den bästa kursen jag läst.
Läraren hette Joakim. Jag minns inte hans efternamn, men han hette Joakim Någonting. En fruktansvärt bra lärare, antagligen den bästa jag haft och när han hade föreläsning så var alla där.
I vanliga fall tänker man ju ”Drygt med lektion, ska vi ta ledigt istället?”, men på Joakims lektioner så var det mer ”Åh! Lektion, jag ska sitta längst fram!”.

Han hade ett fruktansvärt bra sätt att förmedla sin kunskap. Han fick oss att skratta, att tänka till, och att verkligen lyssna. Jag ska inte säga att jag är kung på det han lärde ut, men man hade kul på hans lektioner samtidigt som man lärde sig några saker också.

Upp till bevis: Vad är då informatik? Wikipedia säger:

Informatik är det vetenskapliga studiet av hur information bearbetas och presenteras.


Det innebär alltså att om man vill göra en hemsida så bör man ha en schysst uppdelning av texten, den bör ha en bra färg som inte sticker i ögonen, och den bör vara stor nog så att man kan se vad det står. Sen finns det ju massa fler saker att tänka på också, men ni förstår ungefär vad det är.Har man en knapp där det står ”skicka kommentar” så förstår folk lätt vad den knappen gör – det är bra enligt informatiken.
Står det däremot ”Gogogo mannen!” på knappen så kan folk lätt bli förvirrade. Vad gör den egentligen?
Sen ska man placera knappen på ett bra ställe, gärna nere till höger efter kommentars-formuläret. Placerar man knappen före formuläret händer det att folk klickar på knappen innan dom ska -> inte bra enligt informatiken.

Det handlar alltså om sunt förnuft egentligen. Därför blev jag så jävla förbannad när jag skulle aktivera Windows på mammas dator nyss.
Om du klickar på ”aktivera Windows”-knappen, och sen får välja internetinställningar, då ska det ju fungera. Microsoft är lixom världens största tillverkare av mjukvara. Dom borde ju ha hyfsad koll på vad dom gör.

Men nädå. Försöker man aktivera Windows så får man ”Internetanslutningen fungerar inte, kontrollera inställningarna” när man kör trådlöst nätverk.
Okej, det trådlösa nätverket kanske inte fungerar? Jag provar sätta i en kabel. Det fungerar fortfarande inte.
Då börjar man mixtra med dom få inställningarna som finns i aktiveringen. Man kan välja ”Identifiera internetinställningarna automatiskt” och ”Använd standardinställningarna”. Fint, då provar vi båda. Funkar fortfarande inte.I vanliga fall så får man då lov att gå in i internetinställningarna på datorn och fixa detta. Men… Nu har ju Microsoft gjort så att man INTE kommer in på datorn alls innan man aktiverat datorn.

Det innebär alltså att dom låst in din nyckel i din bil, och sen säger dom ”Du får inte använda bilen förrän du låst upp den. Krossar du en ruta får du fängelse”. HUR JÄVLA DUM FÅR MAN BLI?

Så nu får morsan klara sig utan dator/fixa det där själv. Jag har ingen lösning annat än att tömma hela datorn och installera om den. Åt helvete med er Microsoft.

Och nej Jake, Mac är inte ens i närheten av PC-datorer ändå. Dom ligger fortfarande mil bakom.
12