Close

Category Archives Ny mobil

Sony Ericssons mobiltelefoner har aldrig varit någonting jag riktigt gillat. Det har snarare varit tvärtom. Plastiga telefoner med dålig mjukvara och en uppdateringsfrekvens av mjukvaran som ligger i fas med hur ofta Blizzard släpper nya spel ungefär.
Men efter två år med min älskade Nexus One kände jag att det var dags för nåt nytt. Trots att Nexus-telefonerna får uppdateringar direkt dom släpps och trots att det är den smartphonen som jag haft längst så vågade jag mig ut på nya vatten, och här kommer min berättelse om min nya kompis Sony Xperia S:

Den största styrkan med telefonen är helt klart skärmen. Den har en upplösning på 720 x 1280 pixlar och skärmen är verkligen knivskarp. Som hardcorespelare av Angry Birds innebär detta framför allt att jag slipper problem med att reklamen i spelet stör spelandet, men även att det är en fröjd att bara sitta och stirra in i skärmen.
Hårdvaran är jag annars inte så brydd om – klarar den Angry Birds så klarar den av allt annat jag vill kunna göra.

Det som överraskade mig mest med telefonen var annars ljudet. Visst, jag är ingen audiofil som köper hörlurar för en halv månadslön och jag har vid enstaka tillfällen (host host) lyssnat på Rebecca Blacks låt Friday, men jag måste säga att skillnaden i ljudkvalitet mellan Nexusen och Xperian är överväldigande. Ljudet känns fylligare och renare” på något vis, även om ljudvolymen på Xperian är en liten besvikelse. Hur ska man kunna förstöra hörseln om ljudvolymen inte ens klarar av att skärma bort en griande irländsk knackerunge?Men om vi ska återgå till dom positiva sakerna så kan man helt klart räkna in designen där. Xperia S är den snyggaste telefonen på marknaden just nu om du frågar mig. Även materialmässigt hänger den med betydligt bättre än dom gamla plastbitarna Sony Ericsson levererade. Kantigt är det nya runda!
Sony gjorde en bra grej när dom sparkade ut Ericsson ut företaget, helt klart.
Notera även den galet vackra listen som finns nedanför hem-, bakåt- och menyknappen. Den lyser upp på ett löjligt vackert sätt när man håller på med telefonen.


Men några negativa saker har jag hittat hittills, även om jag bara ägt telefonen i drygt 20 timmar.
På-knappen som sitter på ovansidan av telefonen är placerad precis där den ska. Problemet är bara att hörlursuttaget är placerat precis bredvid vilket gör att hörlurssladden liksom vrids och lägger sig helt otroligt korkat rakt över knappen.
Ljudknapparna sitter även dom sämre placerade än på Nexusen. Dom sitter mitt på sidan av telefonen vilket gör att du får svårt att ändra volym utan att knöla ner hela handen i fickan.

Men överlag är Xperia S en riktig fullträff! Vill du ha en übersnygg telefon med en magisk skärm som är perfekt för att spela Angry Birds och samtidigt vara som din idol (mig) så köp den. Jag har svårt att se hur någon inte ska kunna gilla den.”

Jag ville så gärna se en iPhone 5 på Apples keynote här för några veckor sedan. Min trogna Nexus One har nu hängt med i snart två år och den har börjat kännas rätt tråkig på sista tiden och jag känner att jag nångång måste få tummen och och testa en iPhone.
Men det blev ingen iPhone 5 utan istället släppte Apple en telefon för att öka sitt aktievärde ännu mer. Frasen Money talks” sjöngs ju AC/DC en gång i tiden och det är tyvärr den bittra sanningen.

Men så började jag en dag fundera på vad jag gör med telefonen egentligen. Då kom jag fram till att jag spelar Angry Birds, sen surfar jag, jag lyssnar på Spotify och sen… gör jag inte så mycket mer med den.
Den enda egentliga anledningen till att skaffa en ny telefon var för att kunna spela alla dom spelen som finns till iPhonen, men nu har jag istället köpt en Nintendo 3DS så nu känns inte ens den anledningen stor nog för att investera 5 000 kronor i en telefon…

Men varför inte uppdatera insidan på telefonen istället då? Då skulle den kännas ny och fräsch ett tag till och kanske som om jag köpt en helt ny mobil! Nästan gratis också…

Till min hjälp tog jag applikationerna Launcher Pro, Folder Organizer, WidgetLocker och Wallswitch, och ska jag vara ärlig måste jag säga att jag är riktigt nöjd med resultatet. Den gamla versionen som ni ser i början av inlägget var kaosartat horribel, den nya versionen är elegant på ett sätt som aldrig tidigare skådats.
Framförallt Launcher Pro höjde hela upplevelsen av mobiltelefonen något enormt, tyvärr är det något man inte kan se på bild. Nu flyter Androids UI på som grädde ur ett gräddpaket istället för att smyghacka lite då och då. Och nedanför ser ni resultatet:

Enkelt och elegant?
*
Innehåll
Launcher: Launcher Pro
Wallpaper: Stream of Light
Widgets: Bankdroid och Simple Calendar
Ikoner: Android Honeycomb icons och Senses kameraikon
Låsskärm: WidgetLocker

Ä-n-t-l-i-g-e-n! Efter att ha fått betalt för att klara ut sisådär hundra av dom 156 banorna i spelet (att ha n00bs måste ju ge nån fördel…) och sen klarat ut dom resterande banorna utan lön på hemmaplan, på bussen, på toa och några andra skumma ställen så hade jag idag strax över 20 banor där jag inte klarat dom till perfektion. Man kan nämligen få 1-3 stjärnor på alla banor där en stjärna motsvarar betyget Du klarade banan” och tre stjärnor motsvarar betyget ”Du har inget liv va? Men grattis då, du klarade banan så perfekt som man bara kan”.

Så efter att först ha Youtubat sisådär femton av dom tjugo banorna och sen ha nött dom in i perfektion så hade jag slutligen klarat alla banor med tre stjärnor i betyg på alla dessa – förutom en bana. Den där sketna fyra-fjorton:Jag ljuger inte om jag säger att jag säkert spelade den där banan hundra gånger. Jag försökte, jag misslyckades, jag försökte igen och jag misslyckades igen. Jag satt två timmar på jobbet i fredags och bara spelade den där sketna skitbanan men det gick verkligen inte.

Men så började jag sakta men säkert smyga mig närmare dom 85 000 poängen som man behövde för att förtjäna dom där svårfångade stjärnorna.Jag var nära en fyra-fem gånger innan jag slutligen pangade bort den sista fula gröna grisen och kunde skutta ärevarv runt vårat pyttelilla vardagsrumsbord skrikandes ”Grisarna är döda! Grisarna är döda!” samtidigt som jag flaxade med armarna. Etthundrafemtio banor och 450 stjärnor var nu avklarade och lyckan var total.

Nu återstår dock en fråga: Vad ska jag göra nu istället? Nu kommer inget spel någonsin kunna ersätta Angry Birds, men som tur är tror jag att jag vet vilket spel som kommer bli nästa Angry Birds. Vilket spel det är? Det får ni veta om spelet faktiskt går från lovande junior till lyckoproducerande senior…”

Så var det då dags. Jag börjar skriva den här recensionen när jag har ägt telefonen i nästan exakt en månad, två dagar, tre timmar och fyra sekunder och det är först nu jag känner att jag börjar bli mogen för att ge er en riktig recension av min Nexus One.

Det är med lite delade känslor jag skriver den här texten. Hur recenserar man någonting man umgåtts såhär nära med under en längre tid? Det är lite som att recensera sitt barn ungefär: Han ser lite ful ut faktiskt, men samtidigt har han en fin insida. Kanske borde han lära sig prata lite tydligare och skippa den där skitfula frisyren, men annars är jag rätt nöjd med honom”.
Det blir lite svårt att skriva någonting elakt om någonting man känner såpass starkt för. Kanske är jag lite av en fanboy, kanske vill jag inte ångra dom 4 500 kronorna jag betalat för telefonen, eller så är jag bara förälskad. Den exakta anledningen är svår att klargöra.

Inför recensionen har jag grubblat mycket över en fråga: Vad är en telefon egentligen? Är det hårdvaran, mjukvaran som finns installerad, mjukvaran som kan installeras eller allt det där tillsammans? En lite rörig fundering, men låt mig förklara:
Telefonen levereras egentligen helt utan vettiga program och funktioner. Visserligen kan du synkronisera telefonen med Google (Gmail, kalender, Buzz och alla tjänster dom har), sen kan du ringa, SMSa och surfa med mobilen, men det är typ allt.
Sen finns det Google Market där du kan ladda hem allt möjligt till telefonen. Nytt tangentbord, ny webbläsare, RSS-läsare (få mina blogginlägg direkt i telefonen ;)) och en massa annat.
Frågan är bara, vad recenserar man egentligen? Telefonen i sig eller telefonen plus alla tilläggsprogram man kan installera? Efter lite betänketid bestämde jag mig för det senare av dom två alternativen.


Startskärmen som den ser ut idag. Gmail, webbläsaren och musikspelaren änvänds mest frekvent. Lite pinsamt med Facebookgenvägen där dock

När jag nu ligger och tänker på telefonens för och nackdelar är det några saker som dyker upp ganska direkt. Eller, nu när jag skrivit ner dom så är det en jävla massa saker som dyker upp :i Fetstil är coolt, så jag ska försöka strukturera upp det här på ett läsbart sätt. Här kommer alltså min recension av dom vanligaste sakerna jag använder på telefonen:

Google Market
Telefonens kunskapscentrum. Här kan du ladda hem nya applikationer till telefonen såsom spel, webbläsare, MSN-klienter, Google Maps och en massa annat kul. Utan Google Market vore telefonen bara en vanlig mobiltelefon, nu är den så mycket mer.
En negativ sak än så länge är att betalapplikationerna inte är tillgängliga i Sverige. Detta ska komma så småningom, eventuellt redan i juni, men än så länge får vi nöja oss med gratisapplikationerna.

Batteritiden
Efter att man installerat alla applikationer och aktiverat 3G-uppkopplingen samtidigt som man har GPSen och WLANet påslagen dygnet runt får man räkna med att telefonen bara orkar med 9-10 timmars användning – sen är batteriet slut. Och då ligger den ändå bara i fickan.
Nu är det där värsta tänkbara scenariot för telefonen, så om du nöjer dig med att inte ha GPSen och WLANet påslaget konstant så kommer du undan med ungefär 14-16 timmars användning. Stänger du sen av 3G-uppkopplingen när du inte behöver den så klarar telefonen ungefär en hel helg på en laddning. Sänker man ljusstyrkan på skärmen kan jag tänka mig att telefonen klarar sig lite längre än så också.

Skärmen
AMOLED-skärmen är helt galet bra. Jag minns fortfarande chocken när jag slog på telefonen och såg den där fyrfärgade-X-animationen som dök upp på telefonen första gången jag startade den. Jag blev helt fascinerad av hur klar skärmen var. Intrycket hänger kvar än idag och enda nackdelen jag har är att skärmen ibland blir lite svår att tyda om det är jätteljust ute (tur man bor på Irland :i). Att visa detta med en bild tagen av en sketen Nokia 5800 är omöjligt, skärmens kvalité är någonting som måste upplevas genom se den i verkligheten.


Alla kontakter finns uppbackade hos Google Contacts och alla mail hämtas direkt från Gmailen

Googlesynkroniseringen
Det här var den andra wow-grejen jag upplevde när jag slagit på telefonen. Efter att ha spenderat en timme med att backa upp min Nokias kontakter hos Google Contacts blev jag helt galet förälskad i det faktum att telefonen automatiskt hade hämtat kontakterna när jag laddade upp dom från Nokian. Inget mer fipplande med att skicka kontakter mellan telefonerna – vilken sjukt efterlängtad feature!

WLAN-krånglet
Allt är inte guld och gröna skogar med telefonen, det ska jag klargöra. Jag satt hemma med telefonen en dag och surfade, dagen efter vägrade telefonen hitta vårat nätverk. Den hittade ALLA grannars nätverk, men inte vårat.
Efter mycket krånglande visade det sig att felet berodde på att eftersom telefonen är från USA så stödjer den bara kanalerna 1-12 när det gäller WLAN. I Europa har vi dock två extra sådana, nämligen kanal 13 och 14. Nu är typ alla routrar inställda på att hoppa fritt mellan alla kanaler, så våran hade nu lagt sig på nummer 13 eller 14 – därför fungerade det inte. Lite onödigt meckigt, men antagligen är det fixat när dom släpper telefonen i Sverige.

3G-meckandet
Efter att ha stoppat i mitt nya 3G-kort från Meteor visade det sig att jag inte alls kunde komma åt surfandet på telefonen via ”automatically detect 3G-settings from network”. Inte fanns inställningarna heller tillgängliga hos operatören eftersom telefonen inte släppts här.
Istället var man tvungen att manuellt mata in surfinställningarna i telefonen, något som var lite meckigt med tanke på att inställningarna ibland ställer om sig utan anledning. Tre gånger har jag nu behövt ändra tillbaka inställningarna eftersom telefonen bytt ut t.ex. wap.mymeteor.ie till wap.mymeteoapndroid och liknande – helt utan anledning. Nån slags bugg, men jag vet inte riktigt vad det beror på (det har gått 1 månaden sen jag började skriva texten, och nu verkar problemet inte ha uppstått på 3-4 veckor).
Efter att ha fått igång 3G-nätverket tog det 10 sekunder – sen rebootade telefonen. Samma sak skedde såfort jag slog på telefonen – 10 sekunder och sen rebootade den igen. 7 omstarter tog det, sen slutade den göra sådär. Sen dess har den inte gjort om det. Minst sagt skumt…

Spelutbudet
Köper du en Nexus One för att spela spel så… nej, gör det bara inte. Spelutbudet på Nexusen är ganska horribelt faktiskt. På den dötiden jag får spelar jag typ Harpan, Papastacker och Labyrinth Lite. Det är typ dom spelen jag hittat som går att spela, och då är dom knappast fantastiska – om än dock underhållande.
En Super Nintendoemulator finns dock tillgänglig, men att spela spel med endast 2 fingrars multitouch blir i stort sett omöjligt. På t.ex. Super Mario kan du gå framåt och hoppa, men att springa fort och flyga går inte eftersom det kräver att du trycker på 3 knappar samtidigt (framåt, springa fort och flaxa).
Överlag är det rätt svårt att spela spel med touchskärm eftersom du inte riktigt har koll på vart du har knapparna. Men det är väl likadant på t.ex. iPhonen, så det är väl kanske inte riktigt ett minus för just Nexusen.


Google Earth, Google Goggles, Google Sky, Google Maps. Google överallt!

Saker som verkade så bra men som blev… sådär
Vissa applikationer som finns tillgängliga på Market verkade fantastiskt lovande. Vissa höll det dom lovade och vissa överraskade positivt, men sen har vi dom där sakerna som inte riktigt blev vad man tänkt sig…
Jag syftar i det här fallet på två specifika applikationer: Layar och telefonens röstsökning.
Layar är ungefär som ett fönster i din telefon. Den tar in kamerans bild – ungefär som en videokamera – men lägger på ett (eller flera?) lager ovanpå bilden. T.ex. kan du, om du tittar genom telefonen, se alla närliggande busshållplatser, lägenheter som är till salu och Youtubevideor som spelats in i närheten. Men… idén är fantastisk, det är den verkligen, men genomförandet är inte ens i närheten av klockrent just nu. Visst, letar du t.ex. busshållplatser i närheten kan du klicka på busshållplatsen och få upp tiderna när bussen går förbi där. Helt fantastiskt genialt.
Men vem vill kunna se Youtubevideor som spelats in i närheten? Jag vill kunna se närmsta restaurang, bra affärer och sånt. Inte massa trams. Men ge programmet lite tid så kommer det garanterat finnas i alla telefoner i framtiden. Potentialen (och coolhetsfaktorn) är enorm här, så jag är hoppfull.
Sen fungerar röstsökningen på telefonen sådär eftersom den oftast inte förstår min fantastiska engelska [?] Nu kan ju felet ligga hos mig också, men oavsett vilket så fungerar applikationen inget vidare.

Uppdateringen av applikationerna
Alla applikationera som finns kan när som helst få en uppdatering utskickad. Då får du upp en notifikation om att uppdateringen finns att hämta. Du måste dock manuellt installera varje uppdatering – detta blir problematiskt om du har många applikationer installerade. Att uppdatera 8-9 applikationer manuellt är otroligt tråkigt och känns väldigt onödigt. Jag skulle vilja ha en uppdaterare som uppdaterar applikationerna automatiskt, men jag förstår att säkerhetsaspekten sätter stopp för det.


Blogg i blogg

Webbläsaren
Dom säger att det finns bättre webbläsare där ute, men den inbyggda webbläsaren som kommer med telefonen är fantastisk. Jag älskar den minst lika högt som jag älskar Big Macen på McDonalds.
Zoomfunktionerna, sidrenderingen, snabbheten och navigeringen – allt är snudd på klockrent. Det är bara en webbläsare, men när den gör allt så bra som den gör kan man inte låta bli att slösurfa så fort man får möjlighet.
Det enda minuset webbläsaren har är att den inte klarar av filuppladdningar. Jag kan inte lägga upp bilder på bloggen med hjälp av den webbläsaren utan måste använda ett separat program.

Andra bra saker som inte riktigt får plats, men ändå platsar
# Google Sky – Fantastisk applikation som visar stjärnhimlen med alla dess planeter och stjärntecken
# Tunewiki – Musikspelare som laddar hem och visar låttexter direkt du börjar spela upp en låt
# chompSMS – SMS-hanterare som underlättar historiken för SMS något enormt (exempel
). Har man väl börjat använda det kan man inte gå tillbaka till vanliga inkorgar
# SwiFTP – Gör så att din telefon blir en FTP-klient vilket gör att du kan komma åt telefonens filer trådlöst direkt via datorn. Underbart för att kopiera över alla bilder man tagit med mobilen till datorn om man inte har sladden tillgänglig.

Den är gråbrun, den har blivit kallad ful av halva Irlands svenska befolkning bara idag, den har en skärm som gör att min Vaios skärm känns dassig, den levererades i världshistoriens snyggaste låda och den klarar av ALLT. Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är min nya mobiltelefon!

Som ni kanske förstår så har jag inte brytt mig i att varesig äta, duscha eller gå på toaletten alls idag. Jag har laddat hem applikationer (nytt hate/love-ord), jag har provat söka på Google, jag har fascinerats av streckkoder, jag har blivit sjösjuk på grund av telefonen och jag har t.o.m. luktat på den (jo, den luktade gott). Många är nog nyfikna av vad jag tycker om den hittills så jag tänkte ta en liten genomgång av vad jag tycker om telefonen här och nu:

Först och främst vill jag berätta någonting för er som inte riktigt är insatta och kanske letar efter en iPhone: Nexus One är ingen iPhone. Det visste jag när jag köpte den och det är någonting som ni som eventuellt köper telefonen bör veta om.
Jag köpte telefonen på grund av en anledning (som sen visade sig blir två, tre, fyra, fem anledningar): Android. Ett öppet operativsystem som har enorm potential och där du kan ställa in egentligen allt du vill själv. Jag gillar idén och jag tror stenhårt på den, även om Android aldrig kommer bli lika hypat som iPhonen är (och kommer förbli ett tag till).


Telefonen i sig är idag egentligen bara ett skal och jag kan inte låta bli att påminnas av ordspråket ”det är insidan som räknas” här. Nexusen är nog inte så jävla het egentligen, men jag tycker faktiskt den är snyggare än iPhonen. Kanske är jag inte helt opartisk heller, men vafan, det är jag som skriver här! Sluta klaga (twisted)
Det här med att telefonen bara är ett skal fattar man nog inte om man inte ägt ett antal mobiler genom tiderna. Det må låta som en enkel skitsak, men har ni någonsin bytt telefon vet ni nog vilket helvete det är att få över kontakterna från den gamla telefonen till den nya. Mellan min gamla SonyEricsson w880i och min förra Nokia 5800 fick jag skicka kontakterna en och en via bluetooth för att få över dom… Det var väl närmare 100 stycken, så det kändes ju sådär.

Efter att ha bökat med min Nokia 5800 i 1,5 timme under dagen och äntligen fått in programmet Mail Exchange från deras heeeeeemska Ovi Store på mobilen så kunde jag äntligen ladda upp mina kontakter till Google Contacts. Rätt smidigt när man väl fick skiten att fungera. Överlycklig att äntligen ha tömt Nokian slängde jag mig över Nexusen för att be den hämta ner kontakterna från Google Contacts…
Nädå, då var kontakterna redan syncade och klara ._o Min Nexus är inte bara het, den är smart också. Tydligen har den inbyggd mind-reader eller nåt. Coolt.
Det låter asfånigt och kanske förstår ingen av er det här, men jag fantiserar redan om nästa telefonbyte. Fatta vad enkelt och smooth allting kommer bli när man bara kan klicka på ”byt telefon” så förs ALL information över till den nya telefonen automatiskt. Nördporr när den är som bäst (yes)

Om vi ska fokusera på det som ni kan begripa (kära underlägsna och korkade läsare :z) så kan jag ta upp några av dom applikationerna jag blivit mest fascinerad av. Vi börjar i en hyfsat logisk ordning:

Barcode Reader

Vi börjar med en sån enkel sak som en streckkodsläsare. Hur coolt är inte det? :n Nej, det är inget skämt, det är på riktigt. Barcode Scanner är asball och fungerar hur jävla bra som helst. Vad applikationen gör? Lite kort förklarat kan det hela beskrivas som självscanningen på ICA.
Tänk dig att du har din lokala ICA-butik (här kallas den Android Market). Där kan du köpa massa olika varor (som i Androids värld kallas applikationer – program som gör allt möjligt). Men för att handla i den här butiken behöver du inte gå någonstans och inte behöver du heller betala.
Du scannar den här koden med hjälp av telefonens kamerna, sen får du upp applikationen hos Android Market direkt i telefonen. Du klickar ”install” och sen har du programmet.
Det låter helt otroligt enkelt – och det är det också. Prova programmet får ni se – det gör installationerna av program så sjukt mycket enklare. Tänk om man kunde göra likadant på datorn…

Google Goggles

Knäpp ett kort på någonting så får du direkt upp en Googlesökning på vad telefonen tror att du tar kort på för någonting. Just nu fungerar programmet bäst på byggnader, böcker, logos och såna saker, men ge det lite tid så kommer det här bli helt sjukt coolt. Tänk dig att du ser en staty på någon som du inte vet vem det är – då knäpper du kort på den sen får du information om exakt vem det är som står där. Eller om du är ute på stan och träffar nån som kör den klassiska ”Heeeeej! Du minns väl mig?”. Då får du såklart fortsättnigsvis fortsätta med ditt lögnaktiga ”Absolut!” men om du sen snällt ber om att få ta ett kort så kan mobilen automatiskt känna igen personen åt dig.
Möjligheterna är enorma, men Android är inte en iPhone. Idag tror t.ex. Google att Freddie Mercury
är Harry Potter
, men den kunde i alla gissa fram sökningen ”England” när jag knäppte kort på en röd
. Enklast var dock Inters logo
och Triumfbågen
– dom fixade Google utan att blinka.
Det låter såklart helt värdelöst just nu, men som sagt är Android och dess applikationer långt ifrån färdigt ännu. Dessutom är den här funktionen ovärdelig om man ska ut och tågluffa under sommaren t.ex. – någon som jag så påpassligt faktiskt ska göra ;)


Googles röstsökning

Det här är ändå min favoritfunktion hittills. Du klickar på en knapp, säger vad du vill veta mer om och telefonen söker reda på det. Jag har roat mig med att söka efter Freddie Mercury (varför dyker han upp hela tiden?), Kausti.com och PHP-sessioner och jag måste säga att sökningen fungerar långt över förväntan. Att Google tror att Kausti.com (världens bästa blogg!) stavas telstra.com får tas med en nypa salt… [?]
Googles röstsök finns tyvärr bara för Nexusen just nu, men jag hoppas dom släpper det till alla telefoner snarast.


Såklart är jag nykär, så är det ju alltid. Hela dagen har jag legat och gulli-gullat med min nya älskling. ”Du är sötast”, ”Nej duu är sötast” har det låtit om och om igen. Hur historien slutar vet jag inte just nu, men jag kommer fortsätta skriva om mina upplevelser. Härnäst på listan står i alla fall ett abonnemang med stort utrymme för dataöverföring – utan ett sådant är Nexusen nämligen i stort sett värdelös.

Nej, nu ska jag lägga mig och fortsätta ta lite på min älskade Nexus :z <3 :z[yasr_visitor_votes size="medium"]